Skaudina klijuojama etiketė „profkiukai“

Nors profesinėse mokyklose būna stojamieji konkursai, o absolventai džiaugiasi nemažais uždarbiais, visuomenėje tebegyvas prastas šių mokyklų vertinimas.

„Skaudina etiketė „profkiukai”. Tačiau ne kiekvieną mokyklą baigęs jaunuolis gauna ir brandos atestatą, ir įgyja profesiją”, – sakė Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos direktorė Ina Andriulienė.

Iš šešių uostamiesčio profesinių mokyklų gimnazijų skyrius turi trys. Vis daugiau dešimtmetes mokyklas baigusių mokinių renkasi profesines mokyklas dėl galimybės, be brandos atestato, dar ir įgyti paklausią darbo rinkoje profesiją.

„Šiuo metu vyksta priėmimas. Kai kurios profesijos kasmet populiarėja. Pavyzdžiui, floristais panoro būti dukart daugiau žmonių nei planavome priimti. Rugsėjį iš viso laukiame per 260 naujų mokinių”, – sakė I.Andriulienė.

Statybininkų mokykloje statybininkais panoro būti irgi dukart daugiau jaunuolių.

„Jie mato, kad šalyje klesti daugiabučių ir privačių namų statyba. Vadinasi, bus daug darbo ir geras uždarbis. Girdėjau, kad aukščiausios kvalifikacijos mūrininkai ir pas mus gali uždirbti iki 10 tūkstančių litų per mėnesį. Kai tokie pinigai, atkrenta noras ieškoti darbo Airijoje ar Norvegijoje”, – pastebėjo Statybininkų mokyklos direktorius Klausas Grudzinskas.

Turizmo mokyklos direktorė Milda Višomirskienė džiaugėsi, kad, nors mokslo metai baigėsi birželį, jau pavasarį visi 228 absolventai žinojo, kur dirbs.

„Esame seniai darbdavių pripažinta mokykla. Jau per gamybinę praktiką mūsų auklėtiniai uždirba pusantro ar du tūkstančius litų”, – pridūrė direktorė.

Tačiau, pasak Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Valstybinės švietimo priežiūros tarnybos vadovės Birutės Banevičienės, ne visos uostamiesčio profesinės mokyklos traukia jaunuolius.

Vis mažiau mokinių sulaukia Laivininkų mokykla.

Priėmimas į profesines mokyklas vyks ir rugpjūtį.

Kaip pastebėjo Siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos direktorė I.Andriulienė, būtent šį mėnesį sulaukiama nemažai abiturientų, kuriems nepavyko įstoti į universitetus bei kolegijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.