25 milijonai skautų iš viso pasaulio skautavimo šimtmečio proga pasitiks saulę

Rugpjūčio 1d. sukanka lygiai šimtas metų didžiausiam pasaulio judėjimui – skautavimui. Būtent šią dieną, lygiai prieš 100 metų, Didžiojoje Britanijoje buvo atidaryta pirmoji skautų stovykla. Šia proga pasaulinė skautų judėjimo organizacija (WOSM), kuriai priklauso ir Lietuvos skautija, organizuoja du didžiausius jaunimo renginius per visą skautų istoriją.

Artėjantį trečiadienį įvyksiančio jubiliejaus proga beveik kiekvienoje pasaulio šalyje veikiantys skautai planuoja pasitikti saulėtekį. Tai – simbolinis renginys, kuriuo skautai planuoja vieningai parodyti, kad lygiai prieš šimtą metų įkurto judėjimo idėjos ne tik nepaseno, tačiau tapo dar labiau aktualesnės. Planuojama, kad renginys sutrauks iki 25 milijonus aktyvių skautų visame pasaulyje. Šis simbolinis renginys taps naujo skautų šimtmečio pradžios ženklu.

Saulės pasitikimo būdai visame pasaulyje labai įvairus. Pavyzdžiui, grupelė Prancūzijos skautų ir skaučių planuoja tai padaryti aukščiausioje Europos vietoje – Mont-Blano viršukalnėje, tuo tarpu maždaug tūkstantis Indijos sostinės Delio skautų rugpjūčio pirmąją dalyvaus įvairiose gerumo akcijose: sodins medžius, neatlygintinai duos kraujo. Zimbabvės skautai saulėtekiui pradės ruoštis jau liepos 31 dieną – vakare pradėję mušti būgnus, jie šoks aplinks laužą iki pat rugpjūčio pirmosios ryto.
Lietuvos skautai taip pat planuoja aktyviai minėti skautų judėjimo šimtmetį bei rugpjūčio 1-ąją. Didesnėmis ar mažesnėmis grupelėmis Lietuvos skautai pasitiks saulę daugelyje Lietuvos kampelių.
Skautų judėjimo šimtmečio minėjimo renginių globėjas Lietuvos yra LR prezidentas Valdas Adamkus, kuris taip pat yra aktyviai skautavęs.

Pasaulinėje stovykloje dalyvaus ir lietuviai

Skautų judėjimo įkūrėjas lordas Robertas Badden Powellis siekė palikti pasaulį gražesnį negu rado. Būdamas karininkas, jis matė, kaip kariniai veiksmai ir agresija neduoda jokių teigiamų postūmių pasaulio ir žmonijos vystymuisi. Siekdamas bent kiek suartinti pasaulį, jis pradėjo organizuoti dideles tarptautines stovyklas, vadinamas Jamboree, kurių metu skautai iš viso pasaulio stovyklaudavo kartu. Jau 100 metų tęsdami šia tradiciją, šiemet WOSM organizuoja didžiausią pasaulinę skautų stovyklą Anglijoje, toje pačioje vietoje kur ir gimė judėjimas. Šioje stovykloje dalyvaus apie 50 000 dalyvių iš viso pasaulio.
Į Didžiąją Britaniją išvyko ir 50 Lietuvių skautų būrys. Jie stovyklaus vienoje pastovyklėje kartu su Afrikos, Japonijos, Australijos, Pietų Amerikos ir Europos skautais. Stovyklos metu, rugpjūčio 1d. rytą, jie taip pat pasitiks saulę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.