Europos Komisija ES tiria „E.On” ir „Gaz de France” veiklą

Europos Komisija (EK), vykdanti antimonopolinės priežiūros institucijos funkcijas, pradėjo antimonopolinį tyrimą, kurio objektu tapo strategiškai svarbus dujotiekis „Megal” – juo Rusijos gamtinės dujos transportuojamos per Vokietijos teritoriją į Prancūziją. Šios Europos Sąjungos (ES) vykdomosios institucijos atstovas patvirtino antradienį, kad pirmadienį antimonopolinė komisija „pradėjo atitinkamą bylą”.

Pasak atstovo, dujotiekį „Megal” kontroliuojančios kompanijos – vokiečių „E.On” ir prancūzų „Gaz de France” – įtariamos pasidalinusios rinką: Prancūzijos kompanija nesikiša į „E.On” veiklą Vokietijos teritorijoje, o „E.On” nesikiša į „Gaz de France” veiklą Prancūzijoje. Po Europos Sąjungos (ES) energetikos rinkos liberalizavimo toks susitarimas laikomas sąmokslu. Europos Komisijos atstovas neatmetė galimybės, kad ES gali pareikalauti iš dujų bendrovės „Gazprom” dokumentų, susijusių su dujų tiekimo Vokietijai ir Prancūzijai kontraktais.

Tuo pačiu Europos Komisija pradėjo kitą bylą prieš „Gaz de France” ir Belgijos energetikos bendrovę „Electrabel”, kurios įtariamos „monopolistine veikla”. Anot Europos Komisijos, šios korporacijos „primesdavo” savo pramonės sektoriaus klientams ilgalaikius kontraktus dėl elektros energijos tiekimo.

Nuo šių metų liepos 1 d. ES energetikos rinkoje buvo įvesta laisvos konkurencijos sistema. Šiuo metu Europos Komisija siekia padalyti stambiausias vertikaliai integruotas ES energetikos bendroves, siekdamos padidinti rinkos skaidrumą ir pakelti joje konkurencijos lygį. Kaip teigia specialistai, dabartinių tyrimų tikslas – sustiprinti spaudimą šioms kompanijoms, kad jos pasiryžtų savo noru įvykdyti restruktūrizaciją savo kompanijose. Priešingu atveju Europos Komisijai teks imtis priemonių išardyti stambiausias energetikos kompanijas, pabrėžia Briuselis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.