Tėvai nekaltina šūvį paleidusio paauglio

Utenos vaikų globos namų auklėtinis, įtariamas draugo nužudymu, vakar paleistas iš areštinės. Žuvusiojo tėvai kaltina ginklo savininką.

Nuo revolverio kulkos žuvusio 15-mečio Nerijaus tėvai vakar beviltiškai bandė pasikalbėti su sodybos, kurioje įvyko tragedija, šeimininku Jonu Stankevičiumi – namo durų niekas neatvėrė. Šioje Valkininkų geležinkelio stoties gyvenvietės sodyboje praėjusį šeštadienį buvo nušautas vaikų ligoninės „Pušelė” pacientas.

Prislėgti netekties paauglio artimieji paliko tik degančią žvakutę ant prieangio laiptų. Dar vieną žvakutę jie uždegė palatoje, kur prabėgo paskutinės paauglio gyvenimo dienos.

Vakar Varėnos rajono apylinkės prokuratūros prokurorai pareiškė įtarimus 14-mečiui S. dėl tyčinio metais vyresnio draugo nužudymo. Dvi paras areštinėje praleidęs paauglys vakar buvo išleistas. „Nebuvo pagrindo kreiptis į teismą dėl įtariamojo suėmimo. Nemanome, kad po to, kas įvyko, jis bėgs, slėpsis ar darys nusikalstamas veikas”, – teigė Varėnos vyriausiasis prokuroras Audrius Matulionis.

A.Matulionis neatmeta galimybės, kad tyrimo metu įtarimas dėl tyčinio nužudymo gali būti perkvalifikuotas į netyčinį nužudymą.

Anot prokuroro, daugiau įtariamųjų, išskyrus 14-metį, nėra.

Gresia bauda

Bus aiškinamasi, ar buvęs policininkas J.Stankevičius nepažeidė šaunamojo ginklo laikymo taisyklių.

Tačiau, pasak A.Matulionio, jei ir bus nustatyta, kad ginklas, kuriuo buvo atimta paaugliui gyvybė, buvo laikomas nesaugiai, jo savininkui gresia tik bauda arba areštas. Įstatymai dėl tokio prasižengimo nenumato laisvės atėmimo bausmės. „Toks pažeidimas traktuojamas kaip nesunkus nusikaltimas, todėl po įvykio J.Stankevičius ir nebuvo sulaikytas”, – aiškino A.Matulionis.

Tėvams nepranešė

Į „Pušelės” ligoninę užsukę žuvusio vaikinuko artimieji – tėvai ir močiutė – negailėjo priekaištų personalui. „Pasakykit dar bent vieną pasaulio šalį, kurios ligoninėje būtų nušautas vaikas”, – piktinosi tėvas Vladislovas Ragozinas.

Tėvus ypač įskaudino tai, kad jie apie vyriausio sūnaus (šeimoje auga dar du berniukai) netektį sužinojo ne iš ligoninės darbuotojų, bet iš ten besigydančių vaikų, praėjus kelioms valandoms po mirties.

„Kai Varėnos policijos budėtojas patvirtino liūdną faktą, ligoninės darbuotojai nepaaiškino, kaip viskas nutiko. Tik pasakė, kad šiuo klausimu turime kreiptis į policiją. Pirminis ir pagrindinis mūsų informacijos šaltinis apie sūnaus žūtį buvo kiti vaikai. Kol neatvykome į „Pušelę”, net nežinojome, kur jį pakirto kulka”, – sakė paauglio motina Vida Davydova.

Ligoninės direktoriaus pavaduotojas Kęstas Budėnas aiškino, kad toks nesusipratimas įvyko dėl pasimetimo ir didelės suirutės – įvykis sukrėtė ne tik ligoninės bendruomenę, bet ir visą gyvenvietę. Be to, pareigūnai sakę, kad tėvams apie vaiko mirtį praneš jie.

Išvažiuojant 15-mečio tėvams „Pušelės” direktoriaus pavaduotojas K.Budėnas perdavė krepšį, kuriame buvo vaikinuko daiktai ir magnetofonas. Jį nusipirko pardavęs surinktus grybus ir uogas.

Vaišindavo svaigalais?

Į „Pušelę” Nerijus atvažiavo birželio pradžioje. Nepilnametis dažnai sirgdavo bronchitu, todėl tėvai pamanė, kad gydymasis ligoninėje jam išeis į naudą. 14-metis S. į ligoninę atvažiavo mėnesiu vėliau. Abu paaugliai gražiai sutarė.

Pasak V.Davydovos, Nerijus žadėjo kelioms dienoms parsivežti namo pasisvečiuoti šį draugą. Su sūnumi tėvai bendraudavo telefonu ir jis niekuo nesiskundė.

Ligoninėje besigydantys vaikai žuvusio nepilnamečio tėvams pasakojo, kad jaunieji pacientai kartais užsukdavo į J.Stankevičiaus sodybą, kur šeimininkas juos neva vaišindavęs alkoholiu.

Nepatvirtintais duomenimis, ir nelemtą vakarą J.Stankevičiaus sodyboje buvo vartojami svaigalai. Gerokai įkaušęs buvęs ir sodybos šeimininkas, ir kai kurie paaugliai. Kalbama, kad vienas iš ten buvusių berniukų (vaikų globos namų „Spengla” auklėtinis) buvęs toks girtas, jog policininkams jo nepavyko apklausti.

Ekspertai dar neatsakė, ar buvo išgėrę įtariamasis ir žuvusysis. Tačiau kiti trys paaugliai buvo blaivūs.

Kaltina šeimininką

Nors J.Stankevičius LŽ tvirtino, kad sugrįžęs iš degalinės rado sodyboje neprašytus svečius ir sužalotą nepilnametį, vietos gyventojai šneka, jog vyriškis tik vaidino sugrįžtantį namo.

Be to, jis tvirtino, kad į jo namus atėjus auklėtojai, ieškojusiai iš ligoninės išėjusių pacientų, jų ten nebuvo, bet vaikai neslėpė buvę pas Joną.

Ligoninės personalą piktina ir J.Stankevičiaus versija, jog vaikai savavališkai įėjo į namą. „Vagystės versija – vaikų apjuodinimas”, – neabejojo K.Budėnas. „Jokiu būdu ne vaikas kaltas dėl mūsų Nerijaus mirties. Atsakomybė tenka žmogui, kuriam priklausė ginklas. Reikia daryti viską, kad 14-metis nenukentėtų. Jei jis iš globos namų, tai dar nereiškia, kad jam galima suversti visą kaltę”, – sakė žuvusiojo močiutė Vanda Radzevičienė.

Nepasitikėdami Varėnos rajono teisėsaugininkų nešališkumu, nušauto nepilnamečio tėvai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad tyrimą atliktų kito rajono pareigūnai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Tėvai nekaltina šūvį paleidusio paauglio"

  1. Valkininkietė

    aš pati esu iš valkininkų..tai vat tikrai tas Jonas stankevičius nebuvo niekur išvykęs,net į jokią degalinę,net kartu gėrė su „Pušelės” vaikais. Mano draugės močiutė dirba „Pušelėje”,pasakojo,kad Nerijus buvo labai geras vaikas. tikrai visa gyvenvietė verda,nors dabar,praėjus savaitei jau šiek tiek ramiau.kaip man gaila aš tą Nerijų,rodos porą kartų mačius buvau. Kalbama,kad jis namuose,viduje nušautas buvo….O tas Stankevičius tai ką…Žinau aš jo giminę,visi melagiai ir aferistai.. Ir tik jis kaltas.. Tai vat. Kaip man pasakojo patikimi šaltiniai,jis dar ir sugeba ramiai miegoti tuose namuose,kur vaikinas buvo nušautas. Beširdis. Mano keli pažystami matė Nerijų gulintį kraujo klane,įsivaizduojate koks kraupus vaizdas buvo… 😯 tai tiek ir težinau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.