Kinijos cirkas Palangoje pasakos „Auksinio liūto legendas“

„Palangos vasaros” festivalio repertuare – ypatingas renginys. Dvi dienas iš eilės Palangos vasaros estradoje savo nepakartojamus triukus demonstruos Kinijos cirkas. Svečiai iš tolimosios šalies rugpjūčio 13 – 14 dienomis pristatys programą „Auksinio liūto legendos” ir supažindins su išskirtine ir unikalia savo kultūra, puoselėjama ilgus amžius.
Daugiau nei du tūkstančius metų brandinama kiniško cirko tradicija kiekvieno pasirodymo metu nustebina judesio, spalvų, gyvos senosios kultūros banga. Kiekvienas pasirodymas – unikalus: akrobatų, žonglierių, ekvilibristų numerių negalėtų pakartoti nė vienas pasaulio cirko artistas. Kinijos cirkas dovanoja reginį, kurio nepamatysi nei tradiciškame rusų, nei ekstremaliame amerikietiškame, nei europietiškame cirke.
Iš kartos į kartą perduodamos kiniško cirko tradicijos nulemia tai, jog vienoje trupėje dirba keli ar net visi šeimos nariai. Kūno plastikos, pusiausvyros, šokio judesių ir pirmųjų triukų pradedama mokyti jau nuo dviejų – trijų metų. Sulaukęs aštuonerių, aktyviai besitreniruojantis jaunuolis tampa pilnaverčiu trupės nariu ir atlieka sudėtingiausius numerius. Dėl jauno kūno lankstumo trupės branduolį ir sudaro paaugliai, kuriems suaugusieji padeda atlikti žavinčius sudėtingus pasirodymus. Kinams jų cirko tradicija yra viena iš svarbiausių kultūros dalių. Šalyje dažnai organizuojami akrobatų, žonglierių, ekvilibristų konkursai bei festivaliai, kuriuose savo jėgas, kūno lankstumą ir sumanumą demonstruoja naujokai ir tikri profesionalai.
Kinijos cirko pasirodymuose galima išvysti visko – nuo dideliame aukštyje atliekamu akrobatinių triukų iki senovinės Kinijos magijos numerių. Puikiai kūną valdantys artistai demonstruoja nelengvo darbo rezultatus ir fizinę bei dvasinę stiprybę, tuo sužavėdami ne tik, kaip įprasta, mažuosius cirko žiūrovus, bet ir visus suaugusiuosius.
Žiūrovus gali nustebinti tai, jog vietoje tradiciškai cirke pasirodančių gyvūnų ir jų dresuotojų, kinai patys spalvingais kostiumais įkūnija simbolinius padarus. Šokantys liūtai – sena Kinijos cirko tradicija, siejama su budizmu. Kinų kultūroje liūtas yra vienintelis lygiavertis drakono konkurentas, apsaugantis nuo blogio, o šių didingų žvėrių šokis simbolizuoja pusiausvyros, koordinacijos ir jėgos suderinamumą.
„Kinijos cirkas dar vadinamas aštuntuoju pasaulio stebuklu, kuriuo norėjome nudžiuginti Palangos gyventojus ir svečius. Tai nuostabus reginys visai šeimai”, – teigia festivalį „Palangos vasara” organizuojančios koncertinės agentūros „Klasikos projektai” prezidentas Romualdas Petraitis.
Visame pasaulyje žinomas Kinijos cirkas savo pasirodymais užburia įvairaus amžiaus žiūrovus. Ir patys mažiausi, ir didesni lieka sužavėti įspūdingu šou, triukų sudėtingumu, tobula judesių technika ir neregėtu lankstumu. Tad nenuostabu, kad keliaujančio cirko gerbėjais tampa skirtingų pasaulio kampelių gyventojai. Tokia galimybę turės ir visi, leidžiantys vasaros dienas Lietuvos pajūryje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.