Liepos mėnesį vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 3 punktais

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis šių metų liepos mėn. buvo 6. Palyginti su birželio mėn., jis sumažėjo 3 procentiniais punktais.

Palyginti su birželio mėnesiu, respondentai blogiau vertino šalies ekonomikos perspektyvas ir savo galimybes sutaupyti: sumažėjo respondentų, prognozuojančių šalies ekonominės padėties gerėjimą ir respondentų, besitikinčių nors kiek sutaupyti. Liepą, palyginti su praėjusiu mėnesiu, mažesnė dalis respondentų tikėjosi bedarbių skaičiaus mažėjimo per artimiausius 12 mėnesių, tačiau nepasikeitė respondentų nuomonė apie namų ūkio finansinę padėtį per artimiausius 12 mėnesių.

Liepos mėn. 35 procentai respondentų teigė, kad namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 12 – kad pablogėjo, o 53 procentai respondentų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė (birželio mėn. atitinkamai 32, 12 ir 56 proc.). Vertindami savo šeimos finansinės padėties tikėtinus pokyčius per artimiausius 12 mėnesių, 31 procentas respondentų nurodė, jog tikisi pagerėjimo, 9 – pablogėjimo (birželio mėn. atitinkamai 30 ir 9 proc.). Daugiau kaip pusė (58 proc.) apklaustųjų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį 48 procentai apklaustųjų teigė, kad ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 14 procentų – kad pablogėjo, o 37 procentai atsakė, kad padėtis per praėjusius 12 mėnesių nepasikeitė (birželio mėn. atitinkamai 51, 12 ir 35 proc.). Liepos mėn. 38 procentai respondentų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių pagerės, 12 procentų prognozavo pablogėjimą, 48 procentai teigė, kad padėtis išliks tokia pati (birželio mėn. atitinkamai 47, 10 ir 38 proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime skyrėsi. Liepos mėn. mieste jis buvo 8, kaime – 2 Palyginti su birželio mėnesiu, rodiklis mieste sumažėjo 4, o kaime – 2 procentiniais punktais. Tiek miesto, tiek kaimo respondentai, palyginti su praėjusiu mėnesiu, žymiai pesimistiškiau vertino šalies ekonominės padėties perspektyvas, mažiau respondentų tikėjosi bent kiek sutaupyti. Tačiau kaimo gyventojai, priešingai nei miesto, palyginti su praėjusiu mėnesiu, geriau vertino tikėtinus savo namų ūkio finansinės padėties pokyčius.

Per metus, palyginti su 2006 m. liepos mėn., vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 5 procentiniais punktais. Didžiausios įtakos vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimui turėjo optimistiškesnis nedarbo lygio pokyčių ir geresnis šalies ekonominės padėties perspektyvų per artimiausius 12 mėnesių vertinimas. Per metus respondentų, prognozuojančių bedarbių skaičiaus mažėjimą, dalis išaugo nuo 53 iki 58 procentų, besitikinčių šalies ekonominės padėties pagerėjimo – nuo 34 iki 38 procentų. Respondentų, laukiančių namų ūkio finansinės padėties pagerėjimo per ateinančius 12 mėn., lyginamoji dalis per metus padidėjo 3 procentiniais punktais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.