J.Travolta: pakilimai ir nusileidimai

Pastaruoju metu dėl pomėgio skraidyti garsiam aktoriui Johnui Travoltai tenka bylinėtis.

Žymus Holivudo aktorius J.Travolta bylinėjasi su Floridos oro uosto savininkais, kurie pakeitė nusileidimo sąlygas jam to nežinant. Pasirodo, skrydžių mėgėjui nebuvo paaiškinta, kad „Greystone” oro uoste negali nusileisti dideli lėktuvai, tokie kaip „Boeing 707”.

Filmo „Bulvarinis skaitalas” („Pulp Fiction”) žvaigždė turi kelis lėktuvus, tarp jų ir „Boeing 707”, kurį aktorius nusipirko dar 2001 metais iš Australijos aviakompanijos „Qantas”. Šiame verslo klasės lėktuve J.Travolta mėgsta paskraidyti ne tik virš vakarinės JAV pakrantės, bet ir aplink pasaulį.

Pagrindiniai bylos dalyviai

Šalia J.Travoltos namų Floridoje esantis kilimo ir tūpimo takas jau seniai kursto „Greystone” oro uosto savininkų (Jameso ir Christine Garemore’ų) ir „Jumbolair Aviation Estate” komplekso šeimininkų (Jeremy’o ir Terri Thayerių) neapykantą. Mat abi šalys jau nuo 2005 metų bylinėjasi dėl šio tako kontrolės.

2001 metais J.Travolta asmeniškai susitarė su Garemore’ų šeima dėl naudojimosi 7500 pėdų (2286 metrų) ilgio kilimo ir tūpimo taku. Vis dėlto į šį susitarimą „Greystone” oro uosto savininkai neatsižvelgė ir jau 2006 metais pateikė JAV civilinės aviacijos administracijai naujas nusileidimo sąlygas. Kaip žinoma, J.Travoltai buvo uždrausta nusileisti.

J.Travoltos nuosavybę ginančios bendrovės atstovai siekia, kad Garemore’ai pradėtų taikyti ankstesnes nusileidimo taisykles. Šių metų liepos 19 dieną paskelbtoje Federacinio teismo byloje teigiama: „Atsakovai neinformavo ieškovų apie pasikeitusias nusileidimo sąlygas.” Siekiant išvengti nepagrįstų ginčų ateityje Garemore’ai turėtų pakeisti nuostatą, jog „didesni lėktuvai gali padaryti žalos oro uostui”.

„Greystone” oro uosto savininkų advokatas Toddas Hopsonas teigia, kad kilimo ir tūpimo takas, kuriuo naudojasi J.Travolta, visiškai nepritaikytas dideliems lėktuvams. Advokato teigimu, prieš 20 metų nutiestas takas sensta ir prastėja, todėl jis netinkamas leistis.

Bet šio oro uosto uždarymas pakirstų koją „Jumbolair Aviation Estate” komplekso apyvartai ir trukdytų J.Travoltai mėgautis aistra lėktuvams.

Apie aistrą

Nuo pat vaikystės J.Travolta svajojo apie nuosavą lėktuvą. Šalia Johno namų buvo įsikūrusi JAV karinių oro pajėgų bazė. Jis valandų valandas stebėjo oro pajėgų mokymus ir skrydžius, skaitė knygas apie orlaivystę. Būdamas šešiolikos metų ir pats atsisėdo prie šturvalo. Vėliau Johnas suprato, kad griežta karinė tvarka – ne jam, ir pasirinko aktoriaus duoną. J.Travolta tvirtai nusprendė, kad taps įžymus, užsidirbs daugybę pinigų ir įsigys nuosavą lėktuvą. Taip ir atsitiko. Nemažai uždirbtų pinigų J.Travolta skyrė pilotų kursams, o vėliau gavo ir piloto licenciją. Rimčiausias jo laimėjimas aviacijos srityje – nusileidimas 1993 metų žiemos naktį viename neapšviestame oro uoste. Tamsa ir šaltis suteikė aktoriui nepakartojamų pojūčių.

J.Travolta mėgsta sakyti: „Lėktuvai man leidžia pajusti, kad gyvenime viskas įmanoma.” Įmanoma tapti žvaigžde, pačiam apskristi pasaulį ir turėti kelis nuosavus lėktuvus. Aktorius mėgsta skraidyti ir į savo filmų premjeras, tačiau jį visada lydi du pilotai, skrydžio palydovai ir inžinierius.

Abiejų aktoriaus vaikų vardai susiję su aviacija – sūnus Jettas (angl. Jet – reaktyvinis lėktuvas) ir dukra Ella Bleu (pranc. Bleu – mėlynas). Tiesa, dukrą aktorius norėjo pavadinti Quantas ir taip pagerbti Australijos avialinijas, kurios 2002 metais titulavo J.Travoltą savo ambasadoriumi.

1997 metais Holivudo garsenybė parašė novelę „Propeller one-way night coach” („Naktinis vienos krypties vagonas su oro sraigtu”), kurioje pasakojama apie pirmąjį mažo berniuko skrydį lėktuvu. Knyga buvo dedikuota sūnui Jettui.

Grįžtant į žemę…
Ekstremalių pojūčių mėgėjas ore mėgsta eksperimentuoti ir žemėje. Tokį polinkį puikiai atspindi naujas miuziklas „Plaukų lakas” („Hairspray”), kuriame J.Travolta vaidina… moterį – namų šeimininkę Edną Turnblad. Aktorius netgi priaugo kelis kilogramus ir išmoko vaikščioti aukštakulniais, kad, jo žodžiais tariant, „į Edną būtų malonu žiūrėti” ir „herojė atrodytų kaip tikra dama”.

Naują vaidmenį J.Travolta palygino su nėščia moterimi: „Kiekvienas mano turintis teisę paliesti jos pilvą, bet iš tikrųjų niekas tokios teisės neturi.”

Koks bus naujo J.Travoltos filmo likimas – neaišku. Kol kas kino kritikė Carina Chocano miuziklą pavadino „laimingu, sveiku ir patraukliu”, o Peteris Marksas parašė, jog pažiūrėjus šį filmą „imi tikėti, kad tuoj išskleisi sparnus.”

Trumpai

Johnas Travolta gimė 1954 metų vasario 18 dieną JAV, Naujojo Džersio (New Jersey) valstijoje. Jo tėvas Salvatore’as Travolta sunkiai dirbo, kad išmaitintų šešių vaikų šeimą. Motina Helen Travolta buvo aktorė ir skiepijo vaikams meilę scenai.

J.Travolta scenoje debiutavo dvylikos metų. Aktorių išgarsino 1977 metų trileris „Šeštadienio vakaro karštinė”. Šiuo metu Holivudo žvaigždė gali pasigirti 23 filmais ir 8 apdovanojimais.

Su žmona Kelly Preston J.Travolta augina penkiolikos metų sūnų Jettą ir septynerių dukrą Ella Bleu. Šeima mėgsta keliauti ir turi penkis namus (Santa Barbaroje, Kalifornijoje, Floridoje, Maine ir Havajuose). Didžiąją laiko dalį Travoltų šeima praleidžia Floridoje.

Parengta pagal užsienio spaudą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.