Tonga tapo 151-ąja PPO nare

Ramiajame vandenyne esanti valstybė-sala Tonga tapo 151-ąja Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nare, praneša RBC.

Tonga dėl narystės sąlygų sutarė dar 2005-ųjų gruodį, tačiau formalų prisijungimą atidėliojo, nes norėjo įvykdyti ekonominių reformų. Šalis sumažino importo muitus iki 15-20 proc. , taip pat nutraukė vietos įmonių subsidijavimą.

Tongos Karalystė – tai salų valstybė Ramiajame vandenyne, pietų pusrutulyje, tarp Samoa ir Fidžio. Tongą sudaro apie 170 salų. Šalyje gyvena apie 114 tūkst. žmonių.

Tongos ekonomikai būdingas didelis nemonetarinis sektorius ir didelė priklausomybė nuo pinigų pervedimų iš emigravusių šalies gyventojų, dažniausiai iš Australijos, Naujosios Zelandijos ir JAV.

Monetarinis sektorius daugiausia priklauso karališkajai šeimai ir didikams. Tai ypač pasireiškia telekomunikacijų ir palydovinio ryšio paslaugose. Smulkiajame versle dominuoja imigrantai iš Kinijos, kurie čia atvyko pagal pinigai už pasą schemą, kuri pasibaigė 1998 m.

Gamybos pramonė susideda iš amatų ir keleto kitų labai smulkių pramonės šakų. Jiems tenka tik 3 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP). Verslas taip pat nelabai pastebimas, jame dominuoja tos pačios didelės kompanijos kaip ir visame Pietų Ramiojo vandenyno regione. 1974 m. rugsėjį šalyje atidarytas pirmas komercinis bankas – Tongos bankas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.