Lietuva prašo EK netaikyti sankcijų Lenkijai dėl Augustavo aplinkkelio tiesimo

Susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius paprašė Europos Komisijos viceprezidento Jacques Barrot (Žako Baro) paremti Lenkijos poziciją dėl Augustavo aplinkkelio tiesimo, kuris būtų transeuropinės automagistralės „Via Baltica” dalis.

Kaip penktadienį pranešė Susisiekimo ministerija, per pokalbį telefonu J.Barrot pažadėjo, kad EK Aplinkosaugos direktoratui perduos Lietuvos argumentus, kodėl byla dėl Augustavo aplinkkelio neturėtų būti perduota svarstymui Europos Teisingumo teisme.

Šio žingsnio ministras A.Butkevičius ėmėsi Lenkijos susisiekimo ministro Jerzy Polaczeko (Ježio Polačeko) prašymu.

Penktadienį A.Butkevičius planuoja dėl aplinkkelio statybos kalbėtis ir su Europos Komisijos komisaru Aplinkos apsaugai Stavrosu Dimas (Stavrosu Dimu).

Lenkija nori aplink 40 tūkstančių gyventojų turintį Augustavą pastatyti apylanką, šį pavasarį prasidėjo pirmieji statybos darbai. Tačiau tam pasipriešino lenkų ekologai ir Europos Komisija, kurių nuomone, per Europos Sąjungos saugomą Augustavo apylinkėse esantį Rospudos slėnį planuojamas nutiesti greitkelis pakenks augmenijai ir gyvūnijai.

Tiek Augustavo bendruomenė, tiek ir Lietuvos vyriausybė remia šį projektą, nes dabar smarkiai perkrautame kelyje nuolat įvyksta avarijos, nusinešančios žmonių gyvybes.

Keli šimtai Augustavo gyventojų protestuodami prieš apylankos tiesimo stabdymą kovo mėnesį jau blokavo Palenkės vaivadijos kelius su Lietuva ir Baltarusija, blokados metu buvo sulaikyta apie 500 sunkiųjų automobilių.

Augustavo gyventojai pirmadienį vėl ketina parai blokuoti kelią krovininiams automobiliams.

Balandžio mėnesį Europos Komisija nurodė, kad statybos darbai Rospudos slėnyje, kuris yra saugomas pagal Europos Sąjungos programą „Natura 2000”, yra neleistini.

Rugpjūčio 1 dieną Lenkija planuoja atnaujinti aplinkkelio tiesimo darbus, tačiau Briuselis pagrasino atnaujinti teisinius veiksmus prieš Lenkiją, jeigu ji vėl imsis tiesti greitkelį per draustinio teritoriją.

Kasmet per Augustavą pravažiuoja maždaug 1,5 milijono sunkvežimių ir 700 tūkstančių lengvųjų automobilių.

Nuo 2001 iki 2006 m. perkrautame kelyje žuvo 133 žmonės ir 391 buvo sužeistas.

Tarptautinis greitkelis „Via Baltica” jungia Baltijos šalis su Centrinės ir Vakarų Europos šalimis. Didėjant eismo intensyvumui jis yra būtinas, nes jau dabar Lietuvos – Lenkijos pasienyje susiformuoja iki 30 km ilgio automobilių eilės. Aplinkkelio statybos nutraukimas reikštų „Via Baltica” magistralės plėtros sustabdymą 5-7 metams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.