„Bardų karavanas“ sustojo uostamiestyje

Birželį prasidėjo „Bardų karavano” kelionė per Lietuvą. Per beveik du mėnesius dainuojamosios poezijos atlikėjai savo pamėgtu žanru dalijosi su klausytojais Skaudvilėje, Kaune, Raseiniuose, Alytuje, Vilniuje, Šakiuose, Panevėžyje, Jurbarke ir Rusnėje. Paskutinė muzikinio „karavano” stotelė buvo uostamiestis. Klaipėdos koncertų salėje vyko finalinis žygio koncertas.

Ne tik aktoriams

„Bardų karavano” idėjos sumanytojas, gitarų meistras iš Raseinių Kastis Petryla pasakojo, kad mintis surengti tokį žygį kilo prieš dvejus metus: „Dominuoja Vilnius. Dažnai kalbama, kad tik aktoriai gali būti bardais, niekas kitas. Mes norėjome įrodyti, kad dainą nebūtinai reikia suvaidinti. Ją reikia sudainuoti”.

Anot K.Petrylos, yra daug dainuojančių žmonių. Tik dauguma jų neturi galimybių patekti į sceną arba jos šiek tiek bijosi. Žygio metu buvo mėginama sudaryti sąlygas norintiems išmėginti savo jėgas.

Uostamiestyje koncertavo įvairaus amžiaus atlikėjai. Gana santūrią publiką pirmajam išjudinti pavyko studentui Ovidijui Juciui. Jis privertė klausytojus kriuksėti, karksėti, žužėti…

Alsa kerėjo dramatiškomis intonacijomis, Povilas Girdenis dainavo žemaitiškai. Vieni atlikėjai šmaikštavo, kiti elgėsi solidžiai – visi buvo priimti vienodai maloniai.

Vis tik stipriausiai veikė solidarumo dėsniai – daugiausiai emocijų sulaukė vietinių Jono Baltoko ir Dariaus Žvirblio pasirodymai.

Geriausias koncertas

K.Petryla pasakojo, kad ruošiantis „Bardų karavanui”, žiemą buvo pamėginta koncertuoti Raseinių kaimų bendruomenėms. Gitarų meistras juokėsi, kad dar yra tokių žmonių, kurie nė nenumano, kokia žinduolių rūšis yra bardai. Tarp vyresnių žmonių tebėra gaji ir nuomonė, kad žmogus su gitara – lygus chuliganui.

„Karavano” metu atlikėjams labiausiai įsiminė koncertai didesniuose miestuose, kur dainuojamoji poezija pažįstama ir gerbiama.

Pasak K.Petrylos, pats įspūdingiausias koncertas vyko būtent Klaipėdoje, „gal todėl, kad paskutinis. Gal todėl, kad dalyviai atidavė visą savo energiją, visas emocijas”.

„Karavano” sumanytojas patikino, kad ir kitais metais žygis tikrai vyks. Taip pat planuojama, kad plėsis jo geografija. Jau šiemet pageidavimą dalyvauti pareiškė lenkai, rusai ir airiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.