Europiečiai neterštų oro, jei biokuras būtų pigesnis, o viešasis transportas – patogesnis

Daugiau nei pusė europiečių (57 proc.) automobilį vairuotų rečiau, jei būtų patogesnė viešojo transporto sistema. Trečdalis pasisako už mokesčių lengvatų taikymą biokurui ir juo varomiems automobiliams.

Tačiau net 22 proc. gyventojų jokiu būdu nesutiktų savo turimais, aplinką teršiančiais, automobiliais naudotis mažiau, parodė ketvirtadienį paskelbta Eurobarometro nuomonių apklausa. Jos metu apibendrinta 26 tūkst. žmonių iš visų ES šalių nuomonių transporto politikos klausimais.

ES vyrauja asmeninės transporto priemonės: 81 proc. piliečių turi nuosavą automobilį. Pusei apklaustųjų pagrindinė transporto priemonė yra automobilis.

Tik 21 proc. keliavimui renkasi viešąjį transportą, 15 proc. vaikšto pėsti, o 2 proc. važiuoja motociklais.

78 proc. europiečių yra įsitikinę, kad automobilio tipas ir vairavimo įpročiai turi poveikio aplinkai. Daugiau nei trečdalis mano, kad geriausias būdas transporto išmetamo anglies dvideginio kiekiui sumažinti – prekiauti tik mažai aplinką teršiančiais automobiliais. Tačiau kas trečias europietis norėtų, kad šiems automobiliams pirkti būtų taikomos mokesčių lengvatos.

Taip pat 36 proc. ES piliečių norėtų, kad biokuras būtų pigesnis. Tuomet esą jo vartojama būtų daugiau.

Patys mokėti už aplinkos neteršiantį automobilį sutinka vos daugiau nei pusė gyventojų (54 proc.).

Paklausti, kokiais būdais taupė degalus praėjusiais metais (jei apskritai taupė), daugiau nei pusė automobilį vairuojančių respondentų teigė keitę vairavimo stilių, daugiau vaikščioję ar važinėję dviračiu.

Tik mažiau nei trečdalis apklaustųjų dažniau keliavo viešuoju transportu, 25 proc. įsigijo taupiau kurą vartojančius automobilius, 16 proc. kuro netaupė nė vienu iš anketoje nurodytų būdų.

Trys iš keturių ES piliečių (74 proc.) puikiai supranta, kad kelių eismui ir aplinkai daug įtakos turi automobilio tipas ir vairavimo įpročiai.

Beveik visi apklaustieji mano, kad eismo sąlygas jų apylinkėje reikėtų gerinti. Pusės jų nuomone, tai padaryti lengviausia tobulinant viešojo transporto sistemą.

17 proc. gyventojų norėtų, kad būtų ribojamas eismas miestų centruose. Tiek pat piliečių pasisako už greičio ribojimą. Tačiau kelių mokestį teigiamai vertina tik 5 proc. europiečių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.