Libija reiškia protestą dėl malonės suteikimo Bulgarijos medikams

Libija ketvirtadienį pareiškė, kad Bulgarijos sprendimas suteikti malonę šešiems medikams, nuteistiems už šimtų vaikų apkrėtimą ŽIV, yra akivaizdus abiejų šalių susitarimo pažeidimas.

Libija šią savaitę pasirašė susitarimą su Europos Sąjunga (ES), pagal kurį penkioms Bulgarijos medicinos seserims ir palestiniečių gydytojui buvo leista išvykti iš Libijos, kur jie aštuonis metus praleido kalėjime.

Į Bulgariją atvykusiems medikams šalies prezidentas iš karto suteikė malonę.

„Malonė, kurią Bulgarijos valdžia suteikė šiems medikams, yra akivaizdus liepos 23 dieną pasiekto susitarimo pažeidimas”, – nurodė Tripolis.

Diplomatinėje notoje, kurią Tripolis trečiadienį įteikė Bulgarijai, taip pat priduriama, kad „Libija protestuoja prieš 1984 metais pasirašytos sutarties dėl ekstradicijos nesilaikymą”, sakė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

Minėtas susitarimas numato galimybę deportuoti nusikaltėlius į tėvynę, kad jie ten atliktų bausmę.

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija patvirtino trečiadienį vakare gavusi protesto notą, kurioje Libija tvirtina, kad Sofija nesilaiko 1984 metais pasirašytos sutarties dėl ekstradicijos.

Bulgarijos premjeras Sergejus Staniševas sakė, kad užsienio reikalų ministerija vėliau ketvirtadienį išsiųs Tripoliui atsakymą, kuriame paaiškins, kad nepažeidė šios sutarties.

„Suprantama, kad Libija reaguoja spaudžiama užkrėstų vaikų šeimų… Bulgarijos sprendimas (suteikti malonę medikams) yra motyvuotas ir teisingas”, – S.Staniševo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BTA.

Trečiadienį pasipiktinimą malonės suteikimu bulgarėms medicinos seserims ir palestiniečių kilmės gydytojui išreiškė ŽIV užkrėstų vaikų artimieji.

Jie paskelbė pareiškimą, kuriame piktinasi Bulgarijos prezidento Georgio Pervanovo, suteikusio malonę medikams iškart, kai šie grįžo į tėvynę, veiksmais.

Šeimos kreipėsi į valdžią, ragindamos suimti medikus per Interpolą, taip pat nutraukti diplomatinius santykius su Sofija ir deportuoti iš Libijos visus Bulgarijos piliečius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.