Britanija sugriežtins sienos kontrolę ir įves biometrines vizas

Naujoji Didžiosios Britanijos vyriausybė nusprendė sugriežtinti sienos kontrolę, taip pat ir oro uostuose, ir ketina įvesti biometrines vizas nuo 2008 metų kovo, trečiadienį parlamente pranešė ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas).

Pirmojoje kalboje saugumo tema G.Brownas sakė, kad nuo 2001 metų Britanijoje buvo 15 mėginimų įvykdyti teroro aktus, tad valdžios uždavinys – sustiprinti silpnąsias vietas, pirmiausia – oro uostus ir jūrų uostus.

Vyriausybė numato įvesti visų atvykstančių keleivių elektroninį skenavimą ir sukurti vieną bendrą pasienio tarnybą.

Ši žinyba atliks visas funkcijas, kurios dabar paskirstytos tarp imigracijos ir vizų tarnybos ir muitinės. Apskritai su šiuo siūlymu sutinka ir didžiausios opozicinės šalies partijos – Konservatorių ir Liberalų demokratų.

Pasienio žinybos tarnautojai, pasak premjero, gaus naują uniformą ir bus „gerai pastebimi” uostuose, oro uostuose bei geležinkelių stotyse, per kuriuos į britų salas atvyksta užsieniečiai.

Vyriausybės pareigūnai jau gavo užduotį parengti atitinkamą pranešimą iki spalio, pažymėjo premjeras, kad nebūtų vilkinamas žinybos steigimas.

Toriai ir liberalai demokratai, iš esmės pritardami jo sumanymui, vis dėlto nepraleido progos nurodyti vyriausybės plano trūkumų.

„Nauja forma – tai dar ne nauja tarnyba”, – pareiškė šešėlinis vidaus reikalų ministras, konservatorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas). O liberalas demokratas Nickas Cleggas (Nikas Klegas) pažymėjo, kad pavojinga steigti „palengvinto varianto pasienio tarnybą – be policijos įgaliojimų ir neįtraukus jos į transporto policijos sudėti”.

Į tai G.Brownas atsakė, kad „pasieniečiai gaus „imigracijos tarnybos, muitinės ir policijos įgaliojimus tirti ir sulaikyti žmones, įtariamus imigracijos, muitinės ar baudžiamųjų įstatymų pažeidimu”.

Be to, jis pabrėžė, jog būtinos griežtesnės priemonės, kad įtariami terorizmu žmonės negalėtų patekti į Jungtinės Karalystės teritoriją, ir čia, ministro nuomone, gali padėti visų keleivių, įvažiuojančių į šalį ir išvažiuojančių iš jos, elektroninis skenavimas.

Jeigu G.Browno planas bus įgyvendintas, jau 2008 metų kovą visose Britanijos išduodamose vizose bus nurodyti įvažiuojančiojo biometriniai duomenys.

Lygiagrečiai – įgyvendinant platesnes kovos su terorizmu priemones – premjeras pasiūlė pakeisti procedūrą, pagal kurią teismai nagrinėja įkalčius, gautus klausantis pokalbių telefonu ir perimant informaciją kitų rūšių elektroninio ryšio priemonėmis.

Šiuo klausimu, pridūrė G.Brownas, vyriausybė sieks „visų partijų konsensuso”.

Jis kalbėjo ir labiau ginčijamu klausimu – apie galimybes pratęsti įtariamųjų kardomojo sulaikymo iki oficialių kaltinimų jiems pateikimo terminą, kurį dabar Britanijoje sudaro 28 paros.

Vyriausybė mano, kad šį terminą reikia dvigubai pailginti – jeigu atitinkamas taisykles griežtai kontroliuos parlamentas, o leidimą pratęsti kardomąjį sulaikymą, praėjus 28 dienų terminui, kiekvienu atskiru atveju išduos teisėjas.

Nuo 2001 metų, pažymėjo premjeras, Britanijoje buvo 15 mėginimų įvykdyti teroro aktus, ir nuo šių metų pradžios 30 žmonių pripažinti kalti pažeidę kovos su terorizmu įstatymus.

Piktadarių planai tolydžio darosi vis sudėtingesni, jiems ištirti policijai reikia vis daugiau laiko, vadinasi, pabrėžia ministrai leiboristai, būtina padidinti kardomojo sulaikymo terminą.

Tačiau konservatorių, liberalų demokratų, o ir daugelio leiboristų, sėdinčiųjų paskutiniuose suoluose, šie argumentai iki šiol neįtikino: atitinkami vyriausybės planai jau sužlugo per diskusijas parlamente.

Štai ir dabar liberalų demokratų atstovas N.Cleggas pavadino siūlymą, kad parlamentas prižiūrėtų sulaikymo pratęsimą, „visiška nesąmone”.

„Ką turės daryti parlamentas, jeigu policija ką nors sulaiko nepateikusi kaltinimų? Deputatai neturės visos informacijos, todėl bijau, kad visa tai tik figos lapas”, – sakė jis.

Tuo tarpu šešėlinis vidaus reikalų ministras davė suprasti, kad ir toriai nepakeitė savo pozicijos ir , kaip ir anksčiau, balsuos prieš – jeigu vyriausybė nepateiks naujų įtikinamų įrodymų, kad pratęsti kardomojo sulaikymo terminą iš tikrųjų būtina.

Tarp kitų Britanijos siūlymų:

Nauja elektroninių leidimų tikrinimo punktų prie sienų, kuriuose pasai bus sutikrinami su „įspėjamaisiais sąrašais” realaus laiko režimu, sistema nuo 2009 metų;

Biometrinės vizos visiems įvažiuojantiesiems (nuo 2008 metų kovo);

Valdžios veiksmų apsaugoti judrias vietas, statinius ir nacionalinę infrastruktūrą (automobilių kelius ir geležinkelius, tunelius, tiltus, vandens tiekimo sistemas ir kt.) pakeitimas;

Britanijos įtariamųjų sąrašo ryšys su Interpolo duomenų apie pamestus ir pavogtus dokumentus ryšys;

70 mln. svarų pagalbos skyrimas vietos taryboms ir visuomeninėms grupėms įgyvendinant antiteroristinius projektus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.