Panevėžio aeroklubas neranda naujų namų

Panevėžio aeroklubas, iš abiejų pusių apsuptas naujų Stetiškių mikrorajono gyvenamųjų namų, bus parduotas ir turės išsikelti į kitą vietą.

Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė teigia, kad kuo greičiau spręsti klubo iškeldinimo problemą būtina dėl pavojaus gyventojų saugumui. Lėktuvai kyla ir leidžiasi virš gyvenamųjų namų kvartaliuko, aerodromą apsupusio iš dviejų pusių. Be to, aerodromo teritorijoje yra privati žemė, 7 savininkai atsisako kompensacijų ir reikalauja žemę atiduoti natūra, rašo „Respublika”.

Panevėžio apskritis pasiūlė aeroklubą įtraukti į valstybės parduodamų objektų sąrašą, o Turto fondas pasiūlymui pritarė. Valstybės parduodamų objektų sąrašas dabar yra derinamas Finansų ministerijoje.

Už kiek bus parduotas aeroklubas, tiksliai nesuskaičiuota, tačiau manoma, kad apie esamus pastatus suformavus maždaug dviejų hektarų sklypą kaina sieks nuo 3 iki 5 mln. litų. Kita aerodromo žemė bus grąžinta savininkams.

Diskusijos, kur galėtų įsikurti Stetiškes palikęs aeroklubas, trunka jau dvejus metus. Tikėtasi, kad civilius po savo sparnu priglaus Pajuostyje šeimininkaujantys kariškiai. Tačiau Krašto apsaugos ministerija iškėlė specifines sąlygas. Jų laikantis, klubas taptų beveik nepasiekiamas miesto visuomenei. „Tokia padėtis neatitiktų regiono vizijos”, – neslepia nusivylimo dėl sužlugusių derybų Panevėžio apskrities viršininkė G.Umbrasienė.

Vienoje gražiausių Panevėžio priemiesčio vietų, Nevėžio ir Juostos upių santakoje, dar likusi KAM sraigtasparnių eskadrilė kitais metais persikels į Šiaulius. Tačiau Krašto apsaugos ministerija jos teritoriją perduos motorizuotam pėstininkų batalionui „Geležinis vilkas”.

„Aerodromo pakilimo takais važinės šarvuočiai”, – kariškių nenoru kaimynystėje matyti civilius piktinasi Panevėžio aeroklubo viršininkas Bronius Zaronskis.

Neradus pastogės Pajuostyje, Panevėžio aerodromui tenka žvalgytis kitos vietos. Netoli Aukštaitijos sostinės, Paįstryje, esantis „Įstros” aerodromas, kadaise priklausęs legendiniam lakūnui Vytautui Lapėnui, o vėliau perėjęs į eksprezidento Rolando Pakso rėmėjo Jurijaus Borisovo rankas, dabar yra nupirktas penkių savininkų ir būtų tinkamas Panevėžio aeroklubui.

Panevėžio apskrities viršininkė G.Umbrasienė neslepia, jog kartu su aeroklubo vadovu buvo susitikusi su dabartiniais „Įstros aviaparko” savininkais. Aiškintasi, ar jie sutiktų parduoti aerodromą. Tačiau konkrečios derybos dėl kainos ir pirkimo procedūros dar neprasidėjusios.

Pirkimui būtų panaudotos už senąjį aerodromą gautos lėšos, tačiau jų tikrai nepakaktų.

Panevėžio aeroklubo viršininkas B.Zaronskis tvirtina, kad įsikūrimas „Įstroje” kainuotų ne mažiau kaip 10 mln. litų. Tektų nupirkti dar maždaug 15 hektarų žemės, pastatyti angarus lėktuvams, aikšteles, degalinę.

Jei aeroklubui nepavyktų persikelti į Paįstrį, tektų statyti naują oro uostą. Panevėžio aeroklubas pateikė skaičiavimus, kad tai kainuotų apie 10 mln. litų. Tačiau tinkamoje vietoje rasti tokį didelį žemės sklypą itin sunku, todėl naujojo oro uosto statybos ilgai užtruktų.

Panevėžio apskrities viršininko administracija, atstovaujanti valstybės interesams, tikina, kad jau šį rudenį bus nuspręsta, kur kelsis aeroklubas. 2008 metais jau galėtų įvykti ir pirmieji sandoriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.