Hipertonija

Tyrimai, kuriuos parėmė Nacionalinis širdies, plaučių ir kraujo tyrimų institutas, rodo, jog net šiek tiek padidėjus optimaliam kraujospūdžiui tai jau yra liga.

Kuo aukštesnis kraujospūdis, tuo didesnė rizika sveikatai. Deja, vieną kartą atsiradusi jėga, kuria kraujas slegia arterijų sieneles, išlieka visą gyvenimą.

Tai gana pavojinga būsena, kurią ne visada rodo išoriniai požymiai. Nesigydant galima susirgti širdies ir inkstų ligomis, insultu.

Taisyklingai maitinkitės

Pacientas privalo visą gyvenimą vartoti gydytojo parinktus vaistus.

Tačiau jokie vaistai nekompensuos nesveiko gyvenimo būdo.

Klinikinis DASH programos bandymas įrodo, kad padidėjusį kraujospūdį gali sumažinti mažai sočiųjų, bendrųjų riebalų ir cholesterolio turinti dieta, kai valgoma daug vaisių, daržovių ir neriebių pieno produktų.

Racioną turi praturtinti magnis, kalis, kalcis bei baltymai ir skaidulos. Reikėtų mažiau vartoti alkoholio, nerūkyti, atsikratyti antsvorio, didinti fizinį aktyvumą.

Gydytojo rekomendacija

Vyresnių nei 18 metų žmonių optimalus kraujospūdis: sistolinis – <120 mm Hg, diastolinis - <80 mm Hg. Normalus - <130 mm Hg ir <85 mm Hg. Aukštas normalus - 130-139 mm Hg ir 85-89 mm Hg. Aukštas I laipsnio - 140-159 mm Hg ir 90-99 mm Hg; II laipsnio - 160-179 mm Hg ir 100-109 mm Hg; III laipsnio -180 mm Hg ir 110 mm Hg. Aptikus nukrypimų nuo šių normų, būtina laikytis universalios taisyklės: nesijaudinti, neskubėti, nekilnoti sunkumų. Su chronišku nerviniu ir emociniu stresu kovokite relaksacijos metodais. Pasikonsultuokite su savo gydytoju, išsiaiškinkite tikslią diagnozę ir laiku vykdykite gydytojo nurodymus – taip išvengsite sunkių komplikacijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.