Gydytojų kabinetuose – moksleivių antplūdis

Likus kiek daugiau nei mėnesiui iki rugsėjo moksleiviai suskubo tikrintis sveikatą.

Profilaktiškai tikrintis sveikatą privalu visiems mokyklinio amžiaus vaikams. Pažymą apie moksleivio sveikatos būklę tėvai turi pristatyti į ugdymo įstaigą iki rugsėjo 15-osios.

Visuomenės sveikatos specialistai, apibendrinę pastarųjų kelerių metų tyrimų rezultatus, konstatuoja, kad uostamiesčio moksleiviai serga vis dažniau.

Kreipiasi anksčiau

Daugelyje uostamiesčio poliklinikų jau driekiasi moksleivių eilės.

Jūrininkų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausioji slaugytoja Jūratė Beinorienė pastebėjo, kad šiemet tėvai nuvesti atžalas pas gydytoją suskubo anksčiau nei paprastai.

„Praėjusiais metais paaugliai pasirodydavo tik mokyklos vadovybei pareikalavus dokumentų. Būtų paprasčiau, jei moksleiviai pas mus ateitų jau turėdami regos, klausos ir kraujospūdžio tyrimų rezultatus. Tai patikrinti galėtų mokyklose dirbantys medikai”, – svarstė pašnekovė.

Profilaktinio patikrinimo metu matuojamas vaikų ūgis, svoris. Odontologas tiria dantų ir burnos gleivinės būklę. Tikrinamas regėjimas, klausa, kraujospūdis, laikysena, atliekami kraujo ir šlapimo tyrimai.

Sveikata prastėja

Jūrininkų PSPC gydytoja pediatrė Ilona Kazlauskienė sakė, kad daugėja vaikų, turinčių antsvorį. Dėl to esą kaltas pasyvus gyvenimo būdas ir netinkama mityba.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) Darbo organizavimo vyriausiosios specialistės Brigitos Kairienės teigimu, moksleivių sergamumas kasmet didėja.

Dažniausia negalavimų priežastis – peršalimo ligos: bronchitas, sloga, viršutinių kvėpavimo takų uždegimai.

Statistiniai Klaipėdos moks-leivių profilaktinių patikrinimų duomenys rodo, kad kasmet nustatoma vis daugiau regos, laikysenos sutrikimų bei skoliozės atvejų.

2006 metais iš tūkstančio patikrintų moksleivių 344 nustatyti regos sutrikimai.

Per pastaruosius 5 metus regėjimo sutrikimų skaičius išaugo daugiau nei trečdaliu.

Pavyzdžiui, 2002 metais iš tūkstančio Klaipėdos moksleivių regėjimo problemomis skundėsi apie pustrečio šimto jaunuolių.

Iškrypsta stuburas

Moksleivių regėjimas blogėja dėl nepakankamo patalpų apšvietimo, susidėvėjusių rašymo lentų, per didelio mokymosi krūvio.

Tačiau 2006 metais sumažėjo moksleivių laikysenos problemų. Laikysenos sutrikimų priežastis gali būti per aukštas ar per žemas stalas, blogas apšvietimas, ilgą laiką besitęsianti statinė kūno padėtis, miegas minkštoje įdubusioje lovoje.

Dažna moksleivių sveikatos problema yra stuburo iškrypimas. Skoliozės atsiradimą skatina netaisyklinga laikysena bei mažas fizinis aktyvumas.

2006 metais Klaipėdoje tūkstančiui patikrintų moksleivių teko 156 skoliozės atvejai.

Nesportuoja ir nevalgo?

Klaipėdos VSC atliko moks-leivių apklausą, siekdamas išsiaiškinti, ar jaunuolių laisvalaikis aktyvus.

Anketų duomenys parodė, kad daugiau kaip trečdalis uostamiesčio moksleivių nepakankamai sportuoja laisvalaikiu.

Mitybos vertinimo studija atskleidė, jog paaugliai mokykloje valgo retai.

Nustatyta, kad moksleivių pa-ros racione trūksta augalinės kilmės baltymų. Moksleiviai retai vartoja žuvies produktus, kiaušinius, pieną, košes, augalinį aliejų, rūgščius pieno produktus.

Tyrimo rezultatai parodė, kad moksleiviai neturi pakankamai žinių apie sveiką mitybą, o tai nulemia jų mitybos įpročius. Vartojama per daug menkaverčių maisto produktų: traškučių, saldumynų, saldžių vaisvandenių, sintetinių produktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.