Šalies valdžiai – apie mažąją klaipėdietę

Dvejų metukų klaipėdietė, kurią šalies teismai pasmerkė atplėšti nuo motinos ir išsiųsti pas tėvą į Vokietiją, turi šansą, kad sulauks aukščiausiosios Lietuvos valdžios dėmesio.

Antradienį Lietuvos piliečių santalka kreipėsi į prezidentą Valdą Adamkų, Seimo pirmininką Viktorą Muntianą bei ministrą pirmininką Gediminą Kirkilą siekdama atkreipti jų dėmesį į Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą atimti iš Ingos Rinau jos dvejų metų dukterį Luisą bei išsiųsti ją į Vokietiją.

Kreipimesi teigiama, kad Apeliacinis teismas bei sprendimui pritarusi Valstybės vaiko teisių apsaugos įvaikinimo tarnyba neatsižvelgė į tai, kad Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija bei LR Civilinis kodeksas įpareigoja valstybę ir jos institucijas, taigi ir teismus, visus su vaikais susijusius klausimus spręsti vadovaujantis išskirtinai vaiko interesais.

Santalkos atstovų teigimu, Hagos konvencijos dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų preambulėje taip pat nurodoma, kad sprendžiant šios konvencijos reglamentuojamus klausimus vaiko interesai yra svarbiausi. Ir Hagos konvencija, ir Europos Sąjungos tarybos reglamentas numato, kad teismas turi teisę atsisakyti grąžinti vaiką į užsienio valstybę, iš kurios jis buvo neteisėtai išvežtas, jeigu to reikalauja vaiko interesų gynimas.

„Akivaizdu, kad atėmus dvejų metukų mergaitę iš ją rūpestingai auginančios lietuvės motinos, atskyrus ją nuo broliuko ir išvežus į Vokietiją, jai svetimą kalbinę erdvę, vaiko interesai, jo teisė augti su motina būtų pažeisti, – sakoma kreipimesi.

Be to, teigiama, esą „nėra normalu, kad tokio Apeliacinio teismo sprendimo Lietuvos pilietė negali apskųsti Aukščiausiajam Teismui, nes Lietuvoje bylose dėl vaiko grąžinimo draudžiama kasacija”.

„Kodėl žmogaus likimo klausimas mūsų valstybėje yra „nereikšmingas”? Kodėl Lietuva, jos Apeliacinis teismas ir vaiko teises ginti turinčios vykdomosios valdžios institucijos negina Lietuvos pilietės ir jos mažametės dukters? – klausia kreipimosi autoriai.

Žinia, šių metų birželio pradžioje Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Klaipėdos apygardos teismo nutartį, kuria buvo atidėtas nutarties dėl 2 metų klaipėdietės grąžinimo į Vokietiją vykdymas.

Pernai gruodį Klaipėdos apygardos teismas atsisakė išduoti leidimą grąžinti mergaitę į Vokietiją, tačiau Apeliacinis teismas šią nutartį panaikino ir įpareigojo iki balandžio 15-osios perduoti mergaitę jos tėvui Michaeliui Rinau į Vokietiją.

Mergaitės motina klaipėdietė Inga Rinau Klaipėdos apygardos teismo paprašė nutarties vykdymą sustabdyti iki pagerės jos sūnaus sveikatos būklė. Jos prašymą teismas patenkino ir atidėjo grąžinimą iki liepos 1-osios.

Vokietijos Oranienburgo apylinkės teismas pernai rugpjūtį nusprendė šioje šalyje gimusios mergaitės globos teises, tėvams išsiskyrus, laikinai suteikti tik M. Rinau.

„Kodėl Lietuva, jos Apeliacinis teismas ir vaiko teises gynėjai Lietuvos pilietės ir jos mažametės dukters?”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.