Lietuviai susižavėjo smagiomis važiuoklėmis

Palangoje ir Nidoje pasirodė naujoviškos transporto priemonės „Segway”, „Easy glider” ir „Tenta paula”. Elektra varomi dviračiai ir triračiai patinka ir ekologija susirūpinusiems žmonėms.

Neatsigina klientų

Naujovių ieškantys pajūrio poilsiautojai lieka patenkinti vis įdomesnėmis nuomojamomis transporto priemonėmis. Jos visiškai neteršia aplinkos, važiuoja labai tyliai.

Bendrovės, prekiaujančios „Segway”, direktorius Vytautas Leonavičius sako nesitikėjęs tokio ekologiškų transporto priemonių populiarumo.

„Šiuos daikčiukus Palangoje pradėjome nuomoti tik šį sezoną. Bet žmonės labai susidomėję. Ypač iš mažesnių miestelių, kurie dar nieko nėra apie tai girdėję. Nidoje kartais net eilės susidaro prie nuomos punkto”,- stebėjosi V.Leonavičius.

Nebenori nulipti

Dviratė, elektra varoma transporto priemonė „Segway” traukia aplinkinių dėmesį tuo, kad nors ir atrodo, jog su ja tuoj nugriūsi, ji nevirsta. Dviratė transporto priemonė automatiškai išlaiko pusiausvyrą, su ja lengviau važiuoti nei su dviračiu.

„Iš pradžių žmonės baiminasi, kad nugrius su „Segway”, bet kai pabando, jų neįmanoma nukrapštyti nuo jo. Važiuoti juo išmokstama per kelias minutes. Pasivažinėję žmonės lieka patenkinti ir sako, kad dabar net keista vaikščioti”,- juokavo V.Leonavičius.

Įkrauti „Segway” galima iš įprasto elektros tinklo. Pakrautu įrenginiu galima važinėtis nuo 5 iki 6 valandų.

Norint pradėti važiuoti su „Segway”, reikia truputį pasilenkti į priekį. Kai mašina palenkiama į priekį, varikliai suka abu ratus pirmyn, kai atsilošiama, ratai sukami atgal. Vairo rankenėlę pasukus į kairę ar dešinę, variklis vieną ratą taip pat suka greičiau nei kitą.

Nebus kamšačių

Per dieną nuomos punkte atsiranda apie dešimt norinčių išbandyti šią ekologišką transporto priemonę.

„Kai geras oras, savaitgalis, klientų būna daug. Kai lyja, gali per visą dieną neatsirasti norinčių pasivažinėti”,- aiškino V.Leonavičius.

Pagal instrukciją važiuoti šiuo įrenginiu gali sveriantys daugiau nei 45 kilogramus.

„JAV gaminami „Segway” labai populiarūs Paryžiuje, susidomėjimas auga ir Lenkijoje. Šios priemonės padeda išspręsti ne tik kamšačių problemą perpildytuose miestuose, bet yra ir ekologiškos, taupios”,- privalumus vardijo „Segway‘ prekiaujančios įmonės direktorius.

Nekonkuruos su dviračiais

V.Leonavičius nemano, kad „Segway” gali nukonkuruoti paprastus dviračius.

„Mūsų transporto priemonė neturi analogų, nes ji automatiškai išlaiko pusiausvyrą. Ir kam tai įdomu, rinksis „Segway”,- mano V.Leonavičius.

Šiomis naujovėmis dažniausiai susidomi vyrai. Jaunesni žmonės labiau linkę juos išbandyti, o vyresni dažniau klausia, kas čia per prietaisas.

Naujomis transporto priemonėmis rekomenduojama važiuoti dviračių takais. Joms nereikia jokių specialių leidimų, registracijos.

Triratyje skamba net muzika

Dar viena naujovė elektrinių transporto priemonių rinkoje yra „Easy glider”. Tai triratis su vienu dideliu ir dviem mažais ratukais, kurie palaiko platformą, ant kurios stovite. Jie Lietuvoje atsirado tik šių metų pradžioje.

Transporto priemonės priekyje yra lempos, variklis 360 W galingumo. Su juo galima važiuoti apie keturias valandas, arba 20-25 kilometrų atstumą, klausytis muzikos. „Easy glider” įrengtas MP3 grotuvas. Su „Easy glider‘ galima važiuoti nuo 14 metų.

Ši priemonė pasiekia 20-24 kilometrų per valandą greitį. Yra ir galingesnių variklių, su kuriais galima išvystyti iki 60 km greitį. Tokiu greičiu geriausia važiuoti be vežimėlio, o su riedlente ar riedučiais.

Klaipėdoje jais pradėjo prekiauti įmonė „Arūšta”. Ji žada greitai pristatyti ir vaikišką „Easy glider”, kuris yra žemesnis ir pritaikytas vaikams.

Abejingų nėra

„Arūštos” direktorius Arūnas Štalis mano, kad „Easy glider” tinka ir norintiems ramiai pasivažinėti, ir ieškantiems ekstremalumo.

„Abejingų šiai transporto priemonei nėra. Važiuojant su riedlente ar riedučiais galima išvystyti didesnį greitį”,- aiškino pats „Easy glider” išbandęs įmonės direktorius.

„Šie triračiai labai manevringi. Jie patinka moterims, nes su „Easy glider” galima netgi treniruotis. Mano paties žmona, dvi dienas parodoje demonstruodama „Easy glider”, sakė, kad jautėsi kaip po geros treniruotės”,- tikino A.Štalis.

Nebereikės vaikščioti

A.Štalis mano, kad „Easy glider” yra skirtas naudoti labiau pramogai, o ne susisiekimui. „Gal tik „Tenta paula” gali pakeisti motorolerius. Ji neburzgia, varoma elektra, todėl yra ekologiška ir taupi transporto priemonė. Ji lengvai telpa į automobilio bagažinę ir galima važinėti po miestą. Tai labai patogu, kai reikia daug vaikščioti”,- teigė A.Štalis.

„Su jais netgi galima į parduotuvę važiuoti. Pats išbandžiau Latvijoje ir man niekas negalėjo uždrausti”, – juokavo A.Štalis.

„Tenta paula” naudojimu, techniniais parametrais panašus į „Easy glider”, tik jis atrodo kaip motoroleris.

„Su šia transporto priemone žmogus važiuoja sėdėdamas, jis turi bagažo krepšelį, rankenas. Labai panašus į motorolerį, tik varomas elektra ir veikia labai tyliai. Manau, kad juos žmonės tikrai gali pritaikyti kaip ekologiškas transporto priemones”,- mąstė A.Štalis.

Ne kiekvieno kišenei

Šie daikčiukai tikrai nepigūs. „Segway” galite įsigyti, jei turite bent 20 papildomų tūkstančių. Atsarginės dalys kainuoja šimtus, nors V.Leonavičius patikino, kad tai beveik nesusidėvinčios priemonės. Išsinuomoti jas taip pat gali ne kiekvienas vidutiniškai uždirbantis lietuvis. Nuomos kaina valandai – 80 litų, pusvalandžiui 50 litų. Šios dviratės jau įsikūrė Vilniuje, Palangoje, Nidoje, Druskininkuose.

„Easy glider” ir „Tenta paula” pigesni. Jie kainuoja apie 3400 litų. Šių transporto priemonių noma tiek Nidoje, tiek Palangoje vienai valandai kainuoja apie 40 litų. Iš viso nuomos punktai jų turi apie 20.

Pasak „Easy glider” ir „Tenta paula” nuomojančios įmonės „Kurortų pramogos” savininko Dainiaus Drungilo, žmonės labai domisi šiomis naujovėmis.

„Kiekvieną dieną būna vidutiniškai dešimt norinčių išbandyti naujas elektra varomas transporto priemones”,- kalbėjo D.Drungilas.

Policijos ženklu papuošti „Segway”

Net policijos pareigūnai susigundė šia naujove. Nuo šių metų pradžios dviem „Segway” dviračiais nusikaltėlius gaudo Palangos policijos patruliai.

Transporto priemonės papuoštos užrašais „Policija” ir nedideliais švyturėliais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.