Studijuoti – su baime

JAV ambasada ir toliau skelbia, jog Lietuvos uostamiestyje reikia saugotis rasistų.

Klaipėdos aukštosios mokyklos, kuriose studijuoja užsieniečiai, rugsėjo laukia su nerimu.

Pavasarį nuo užpuolikų nukentėjus keturiems studentams iš užsienio, kalbos apie rasistines nuotaikas Klaipėdoje pasklido po visą pasaulį.

JAV ambasada savo tinklalapyje iki šiol įspėja, kad lankytis uostamiestyje nėra saugu, nors išimti iš interneto svetainės šį miesto įvaizdį gadinantį raginimą prašė net Seimo nariai.

Artėjančiais mokslo metais Klaipėdoje mokysis kelios dešimtys užsienio studentų, galinčių tapti naujomis chuliganų aukomis.

Pakenkė įvaizdžiui

Šį rugsėjį Klaipėdos universiteto Režisūros katedroje vėl mokysis studentai iš užsienio – Gruzijos, Farerų salų, Baltarusijos, Slovėnijos, Latvijos ir net Šri Lankos.

Šiemet universitetas turėtų sulaukti devynių užsieniečių.

Šio tarptautinio teatro režisierių kurso vadovė, Režisūros katedros vedėja Danutė Vaigauskaitė sakė, kad per ketverius metus kurse mokėsi 25 užsieniečiai, tarp kurių buvo nemažai juodaodžių.

Tačiau kumščio teko paragauti tik vienam – jaunuoliui iš Zimbabvės.

„Gal Dievui reikėtų dėkoti, kad mūsiškiai išvengė smurto. Pirmaisiais metais labai bijojau, kad studentams, ypač afrikiečiams, nieko nenutiktų. Didesnių konfliktų buvo išvengta”, – sakė docentė.

Jos manymu, klaipėdiečiai dar neišmoko gerbti savęs, todėl negerbia ir kitaip atrodančių.

„Išpuoliai pavasarį neabejotinai pakenkė ir miesto, ir aukštųjų mokyklų reputacijai. Neigiama informacija sklinda itin greitai”, – aiškino Pasaulinės mėgėjų teatrų asociacijos tarybos narė.

Ji žadėjo, kad atvykusiems studentams, kaip ir kasmet, bus pravestas instruktažas – atvykėliai bus raginami nevaikščioti vakarais, nesivelti į konfliktus.

„Dėl tų užpuolimų kartais būna kalti ir patys užpultieji. Paragauja lietuviško alaus ir provokuoja. Tačiau mes, kaip miesto šeimininkai, turėtumėme parodyti daugiau supratimo”, – įsitikinusi D.Vaigauskaitė.

Atvykėlių nemažėja

Lietuvos krikščioniškojo fondo aukštoji mokykla (LCC) kasmet sulaukia dešimčių užsienio studentų.

Rudenį į mokyklą, kuri nuo rugpjūčio 1-osios vadinsis LCC tarptautiniu universitetu, atvyksta 80 pirmakursių iš Ukrainos, Baltarusijos, Latvijos, Kazachstano, Moldovos, Makedonijos, Kirgizijos.

Dar kelios dešimtys studentų iš JAV ir Kanados atvyks vienam semestrui.

„Manau, kad jie skaitė įspėjimus, tačiau šiemet atvykstančiųjų skaičius nesumažėjo. Užsieniečiai šiems mokslo metams buvo pradėti registruoti anksčiau, nei įvyko išpuoliai. Kitais metais paaiškės reali situacija – sužinosime, kiek smarkiai šie pagarsėję užpuolimai pakenkė miesto reputacijai”, – pasakojo LCC Studentų priėmimo skyriaus koordinatorė Rita Rindokienė.

Jos duomenimis, šiemet universitete juodaodžiai nesimokys, nors pastaraisiais metais čia studijavo nemažai Afrikos valstybių piliečių.

Dar šį pavasarį paskaitas lankė Ganos, Nigerijos, Egipto piliečiai.

Bijojo grįžti

Nors policija abejoja, ar LCC studentus užpuolė skustagalviai nacistai ir kaltę verčia plėšikams, mokyklų bendruomenė įsitikinusi – tai rasistų darbas.

Dvi iš keturių per kelias balandžio dienas įvykdytų užpuolimų aukos – juodaodžiai.

Po pavasarį vykusių incidentų LCC pasamdė privačią saugos tarnybą, kad šios ekipažas budėtų prie mokyklos bendrabučio Karklų gatvėje.

Dėl užpuolimų LCC prezidentas Džimas Miningeris pagalbos kreipėsi net į miesto merą.

Šiemet buvo užpulti ir Klaipėdos socialinių mokslų kolegijos studentai iš Turkijos ir Portugalijos.

Vilniuje esančiame kolegijos filiale studijavę vaikinai per Velykas uostamiestyje patyrė skustagalvių smurtą. Vėliau jie, net ir bendramokslių kviečiami, nebegrįžo į Klaipėdą, nes bijojo dar vienos chuliganų atakos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.