Lietuvoje įsigali tenisininkų klanas?

Rytdienai prezidentas Valdas Adamkus yra paskyręs susitikimą su Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininku Vidmantu Jankausku.

Tai, kaip vyks šis susitikimas, beveik aišku. Prezidentas paspaus ranką dvi kadencijas viešąjį interesą gynusiam, dujų kainų šuolius prilaikiusiam profesoriui, padėkos už atliktą darbą, pavadins jį savo sąjungininku, palinkės laimės, o gal ir sėkmės ateityje. Susitikimo scenarijus bus beveik tapatus 2006 metų balandį Prezidentūroje vykusiam susitikimui su profesoriumi Valentinu Mikelėnu, tuo metu pareiškusiu, kad atsistatydina iš Aukščiausiojo Teismo teisėjų. Prezidentas tada teigė apgailestaująs, kad Aukščiausiasis Teismas netenka aukštos kvalifikacijos teisininko ir vieno geriausių civilinės teisės specialistų, padėkojo V.Mikelėnui už darbą, pavadino jį sąjungininku. Ir pasirašė dekretą dėl jo atleidimo. Tačiau nepaskyrė Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininku, nors V.Mikelėnas buvo tarp pasiūlytųjų į šias pareigas.

Advokatauja premjeras

Kodėl šiuo svarbiu metu, kai sprendžiamas vienas esminių gamtinių dujų kainų reguliavimo klausimų, iš komisijos šalinamas žmogus, per dvi vadovavimo komisijai kadencijas aiškiai įrodęs, jog siekia, kad dujų tiekėjai nepasidarytų sau beprotiško pelno visų kitų Lietuvos gyventojų sąskaita, kad kainos didėtų ir būtų proporcingos sąnaudoms, o ne monopolininkių „Dujotekana” ir „Lietuvos dujos” apetitui?

Intrigų meistrai antradienį turėtų švęsti pergalę – jiems teko sugalvoti ne vieną originalų ėjimą, kad 2007 metų balandį Seime priimtos Gamtinių dujų įstatymo pataisos nebūtų pradėtos įgyvendinti. Jiems pavyko procesą sustabdyti trims mėnesiams. O atleidus iš pareigų V.Jankauską, procesas gali apskritai pasukti atgal.

Ir tai ne tušti nuogąstavimai – kai viešąjį interesą gina mažuma, o privačiajam advokatauja net premjeras Gediminas Kirkilas, sunku tikėtis, kad būtų uždėtas apynasris nepasotinamoms „Dujotekanai” ir „Lietuvos dujoms”.

Nėra priežasčių, išskyrus vieną, dėl kurių V.Jankauskas negalėtų vadovauti komisijai trečią kadenciją arba likti jos narys. Profesoriaus kompetencija, reputacija ir sąžiningumas nekelia abejonių. Tačiau V.Jankauskas niekada neslėpė, priešingai – atvirai ne kartą yra pareiškęs, kad šalyje, kurioje dujas tiekia tik dvi įmonės, tarpusavyje pasiskirsčiusios rinką ir taip sukūrusios oligopoliją, būtina reguliuoti tą dujų antkainį, kurį jos uždeda savo nuožiūra. Pagal komisijos parengtą dujų kainų viršutinių ribų skaičiavimo metodiką dujų įmonių pelnas galėtų siekti tik 8 proc., o dabar jos gauna 30 proc. pelno.

Per pirmą 2007 metų pusmetį „Lietuvos dujų” antpelnis siekė 31,81 mln. litų, o bendras „Lietuvos dujų” ir „Dujotekanos” antpelnis, susidaręs dėl to, kad nereguliuojama marža, kas mėnesį siekia 3,9 mln. litų.

Kadangi įstatymo pataisos antpelnį sumažintų bent perpus, nieko keista, kad bendrovės imasi visų įmanomų veiksmų, kad tik nepradėtų veikti priimto įstatymo pataisos. Konkrečiai – kad nebūtų pradėta taikyti naujoji dujų kainų reguliavimo metodika. Šioje kovoje premjeras G.Kirkilas stovi dujų tiekėjų pusėje.

Blogai žaidžia

Komisijos pirmininko ir jos narių kandidatūras teikia ministras pirmininkas, o skiria – prezidentas. Pasibaigus V.Jankausko antrai kadencijai, premjerui niekas netrukdė jį teikti trečiai kadencijai. Tai reikštų, kad naujoji dujų kainų reguliavimo metodika, kurios aktyvus šalininkas yra V.Jankauskas, tikrai bus pradėta taikyti.

Ar ne ši aplinkybė ir nulėmė, jog G.Kirkilas komisijos pirmininku pasiūlė kitą žmogų – energetiką Darių Čelediną, kurį su G.Kirkilu vienija meilė tenisui. D.Čeledinas yra Lietuvos teniso sąjungos viceprezidentas.

Prisimenant neseniai G.Kirkilui išsprūdusius žodžius, kad tas, kas nežaidžia teniso, tegul neina į politiką, šis pasirinkimas nebeatrodo atsitiktinis. Galbūt žmogus, kuris tenisą išmano geriau nei dujų kainų reguliavimo metodiką, šiuo metu parankesnis premjerui?

„Man su premjeru, matyt, sunku rasti bendrą kalbą. Aš nelabai gerai žaidžiu tenisą, – prisipažino V.Jankauskas. – Mano nuomonė su premjero per tuos metus išsiskyrė dviem klausimais. Pradėjęs vadovauti Vyriausybei jis komisiją labai kritikavo dėl šilumos kainų. Kaip tik pasitaikė toks nepalankus laikotarpis, kad reikėjo perskaičiuoti kainas, nes labai pabrango dujos, o artėjo rinkimai. Premjeras pradėjo kritikuoti, kad mūsų metodika bloga, nežinia kaip suskaičiuojame kainas ir nežinia kodėl. O paskui viskas po trupučiuką nurimo. Tačiau tada atsirado dujų klausimas. Premjeras labai atkakliai gynė „Dujotekanos” ir „Lietuvos dujų” interesus. Net kartais kalbėdavo „Lietuvos dujų” generalinio direktoriaus Viktoro Valentukevičiaus frazėmis. Kadangi mes su V.Valentukevičiumi susitinkame, žinome jo argumentus, keista buvo išgirsti premjerą tuos pačius argumentus kartojantį. Jiedu iš tikrųjų labai glaudžiai bendradarbiauja, dažnai tenisą žaidžia.”

Vartotojams pigiau

Įstatymo pataisos, dėl kurių dabar labiausiai nerimauja dujininkai, Seime gulėjo ne vienus metus. Pagrindinis klausimas, dėl kurio pataisas vengta priimti – reguliuoti ar nereguliuoti antkainį.

„Mūsų komisijos pozicija buvo tokia, kad būtina reguliuoti, ir aš asmeniškai visada pasisakydavau už tai, nes kito kelio nėra, kai dujų tiekėjas – monopolininkas, – paaiškino V.Jankauskas. – Vienu metu atrodė, kad tik mūsų komisija siekia, kad kainos būtų reguliuojamos. Tačiau šių metų pavasarį Seime susidarė ryški dauguma, palaikanti kainų reguliavimą, ir įstatymo pataisos buvo priimtos triuškinančia dauguma. Niekas neslepia, jog mes siekiame sumažinti bendrovių pelną, kad tokiu būdu sulėtintume kainų didėjimą vartotojams. Iš esmės tai šilumos vartotojai – juk karštam vandeniui gauti 80 proc. naudojamos dujos. Šilumos įmonės už dujas moka brangiausiai, nes perka jas iš „Dujotekanos”, kurioje didžiausi antkainiai. Taigi daugiabutyje gyvenantis žmogus už šilumai sunaudojamas dujas moka brangiausiai. O deklaruojama, kad buitiniams vartotojams kaina mažiausia. Tai – demagogija.”

V.Adamkus, kad ir jausdamas didelį spaudimą, pasirašė Seimo priimtas Gamtinių dujų įstatymo pataisas, tuo parodydamas, kad galima rasti politinių priešnuodžių net galingiausiems monopolininkams.

Mėnuo delsimo – milijonai pelno

Tačiau tenisininkų klano intrigos tartum musę voratinklyje užgniaužė įstatymo įgyvendinimą. Komisijai 2007 metų balandžio 26 dienos posėdyje apsvarsčius gamtinių dujų kainų viršutinių ribų skaičiavimo metodiką, atrodė, kad kainos netrukus bus pradėtos reguliuoti.

„Gegužės 4-ąją mes planavome metodiką priimti, bet Ūkio ministras Vytas Navickas pakvietė dar kartą padiskutuoti su „Lietuvos dujomis”, – apie mįslingą V.Navicko vaidmenį užsiminė V.Jankauskas. – Ir tuo metu kaip tik pasirodė „Dujotekanos” ieškinį tenkinanti Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo teisėjo Gintaro Seikalio nutartis, kad būtų pritaikytos apsaugos priemonės, kurios neleistų mums priimti metodikos. Tą pačią dieną atlėkė antstolis, turintis sprendimą, kad tuoj pat būtų sustabdytas tas reikalas.” Dar vienas sutapimas: šio „Dujotekanai” palankaus Vilniaus 2-ojo teismo laikinoji pirmininkė Daiva Kazlauskienė netrukus prezidento dekretu buvo paskirta šio teismo pirmininke.

Praėjus dviem mėnesiams, 2007 metų liepos 5 dieną, Vilniaus apygardos teismas apylinkės teismo nutartį panaikino, o UAB „Dujotekana” prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo atmetė. Tačiau prieš tai „Dujotekana” darė viską, kas įmanoma, kad vilkintų teismo darbą. Juk kiekvienas mėnuo iki tol, kol bus pradėta taikyti naujoji dujų kainų reguliavimo metodika, dovanoja „Dujotekanai” ir „Lietuvos dujoms” po 4 mln. litų. Iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Gegužės 27-ąją Vilniaus apygardos teismas gavo „Dujotekanos” prašymą nušalinti nuo šios civilinės bylos nagrinėjimo prieš dvi dienas sudarytą teisėjų kolegiją, kurios pirmininkas buvo Konstantas Ramelis. Pasak „Dujotekanos”, K.Ramelis galėjo būti nešališkas nagrinėdamas bylą, kadangi jo žentas europarlamentaras Šarūnas Birutis priklauso Darbo partijai ir yra kritikavęs „Dujotekaną”.

Po mėnesio, pakeitus teisėjų kolegijos sudėtį, Vilniaus apygardos teismas gavo kitą „Dujotekanos” prašymą – nušalinti naujai sudarytą teisėjų kolegiją, nes teisėjai dirba tame pačiame teisme kaip ir K.Ramelis. Šį kartą teisėjai nuo bylos nebuvo nušalinti. Tačiau ir be to bylos nagrinėjimas užtruko du mėnesius.

Ką nuspręs prezidentas?

Perskaičiuoti dujų kainas ir nustatyti jų ribas komisija turėjo nuo liepos 1 dienos. Todėl gavusi Vilniaus apygardos teismo nutartį komisija iškart paskelbė, kad, įvertinusi porą pastabų iš Ūkio ministerijos, teiks svarstyti naują metodiką.

„Bet prieš pat posėdį, tos pačios dienos rytą, komisija gavo „Dujotekanos” argumentus, surašytus šešiuose lapuose. Posėdį teko atidėti, kad komisijos nariai galėtų susipažinti su „Dujotekanos” raštu. Kitas posėdis vyks jau patvirtinus naują komisijos pirmininką, – nelinksmu balsu apie „Dujotekanos” manevrus papasakojo V.Jankauskas. – Jeigu komisijai būtų leista įgyvendinti naujojo Gamtinių dujų įstatymo nuostatas, t. y. reguliuoti dujų įmonių tiekimo veiklą bei jų pelno maržą, kaip buvo numatyta metodikos projekte, „Lietuvos dujų” ir „Dujotekanos” vartotojų išlaidos mažėtų mažiausiai apie 20 mln. litų.”

Tačiau premjerui tai nerūpi. Birželio mėnesį Vyriausybė patvirtino balandį Seimo priimto Gamtinių dujų įstatymo pataisas, kuriose vėl grįžtama prie dujų kainų reguliavimo tik buitiniams vartotojams. Jos Seimui bus teikiamos rudens sesijoje. Į „buitinių vartotojų” sąvoką nepatenka centralizuotą šilumą gaunantys ir už jai gaminti suvartotas dujas brangiausiai mokantys daugiabučių gyventojai.

Balandį priimtoje įstatymo redakcijoje dujų kainų reguliavimas numatytas visiems vartotojams.

„Yra vilčių, kad naujoji dujų kainų reguliavimo metodika galų gale bus patvirtinta liepos 31 dieną planuojamame VKEKK posėdyje, tačiau šią perspektyvą gali sutrikdyti VKEKK sudėties keitimas, – kreipėsi į prezidentą Seimo narys Jurgis Razma. – Natūralu, kad naujieji VKEKK nariai prašytų laiko susipažinti su tvirtinti teikiama metodika, o gal net inicijuotų kitais principais grįstos metodikos rengimą. Todėl kreipiuosi į jus prašydamas rasti galimybių atidėti naujos VKEKK sudėties tvirtinimą, kol senos sudėties VKEKK nepatvirtino jos parengtos Gamtinių dujų kainų reguliavimo metodikos.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvoje įsigali tenisininkų klanas?"

  1. lora

    pas mus viskas galima.jau tiek dagradavusi salis,visais atzvilgiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.