Mirė buvęs Afganistano karalius Mohammadas Zahiras Shahas

Mirė buvęs Afganistano karalius Mohammadas Zahiras Shahas (Mohamadas Zahiras Šahas), kuriam buvo 92 metai, pirmadienį pranešė privati afganų televizija „Tolo” ir šaltiniai prezidentūroje.

„Jis mirė šiandien, savo lovoje. Daugiau informacijos neturime, bet jis jau mėnesį sirgo”, – sakė vienas prezidentūros pareigūnas.

M.Z.Shahas Afganistaną valdė nuo 1933-iųjų iki 1973-iųjų, kai buvo nuverstas nuo sosto. Vėliau jis gyveno Italijoje, o 2002 metais grįžo į tėvynę kaip paprastas pilietis.

Karalius buvo vadinamas susiskaldžiusios šalies vienybės simboliu, o grįžęs iš tremties buvo pramintas „Tautos Tėvu”. Kai kurie Afganistano leidiniai netgi ragino jį dalyvauti visuotiniuose rinkimuose ir tapti šalies vadovu.

40 metų Afganistaną valdžiusį Zahirą Shahą 1973 metais nuvertė pusbrolis ir svainis Mohammedas Daoudas (Mohamedas Daudas), paskelbęs Afganistaną respublika ir nutraukęs du šimtmečius trukusį Durrani (Duranių) dinastijos valdymą.

Po valstybės perversmo, kuris buvo įvykdytas karaliui atostogaujant Italijoje, Afganistane kilo tris dešimtmečius trukę karai. Baimindamasis žudynių, karalius nutarė gyventi užsienyje ir išnykti iš dėmesio centro.

M.Daoudas vėliau buvo nužudytas per perversmą, o 1979 metais į šalį įžengus sovietų pajėgoms, kurios turėjo paremti komunistų vyriausybę, Afganistanas taikos beveik nebematė.

Nors pats M.Z.Shahas nerodė entuziazmo grįžti į sostą, keli jo šeimos nariai pradėjo skleisti idėjas dėl konstitucinės monarchijos kaip Britanijoje ar Nyderlanduose, kur karalius atlieka simbolinį vaidmenį ir atvirai nesikiša į politiką.

Tris dešimtmečius Italijoje gyvenęs Afganistano karalius kantriai laukė, svajodamas, jog kada nors išauš diena, kai jis galės sugrįžti.

Išvykdamas iš Italijos, jis pažadėjo sugrįžęs namo jau niekada nebeišvykti. „Paskutinius savo gyvenimo metus norėčiau skirti Afganistano žmonėms ir savo šaliai”, – teigė M.Z.Shahas.

Interviu jis užsiminė, jog grįžta su prieštaringais jausmais, žinodamas, jog jį pasitiks griuvėsiai ir skurdas.

„Mano širdyje – du jausmai. Pirmasis yra pakylėjimas, jog grįžtu į šventąją Afganistano žemę. Tačiau mano širdis taip pat liūdi, nes daugelio žmonių ir dalykų, kuriuos žinojau, ten jau nebėra”, – sakė jis.

Gimęs Kabule 1914 metų spalio 15 dieną, kurį laiką mokęsis Prancūzijoje, M.Z.Shahas netikėtai atėjo į valdžią 1933-iaisiais, kai jo akivaizdoje vienas radikalių pažiūrų studentas nušovė jo tėvą.

Du dešimtmečius į mokslus linkęs karalius nesitraukė iš šešėlio ir leido vyriausybę kontroliuoti trims savo dėdėms.

Tačiau pamažu jis įgavo pasitikėjimo ir 1953 metais perėmė visą valdžią bei pradėjo atsargias savo karalystės reformas.

Jis bandė panaikinti tvarką, jog moterys turi nešioti visą kūną dengiančias burkas, panaudojo užsienio kapitalą infrastruktūrai plėtoti ir bandė išlaikyti pusiausvyrą tarp sovietų ir Vakarų interesų.

Daugelis afganų 40 metų trukusį jo valdymą prisimena su nostalgija, kaip taikos ir sąlyginio klestėjimo laikotarpį.

„Aš tada buvau paauglys, ir dabar tai atrodo kaip sapnas”, – yra sakęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus), kuris, kaip ir buvęs karalius, priklauso dominuojančiai puštūnų genčiai ir yra tolimas M.Z.Shaho giminaitis.

Tačiau karalius įtiko toli gražu ne visoms Afganistano etninėms grupėms.

Mudžahidai islamistai kaltino jį sudarius sąlygas 1978 metų komunistų perversmui, mat jis siuntė studentus, gydytojus bei karininkus mokytis į Sovietų Sąjungą.

Tuo tarpu nuosaikieji afganai teigė, jog jis praleido progą imtis pagrindinio vaidmens po sovietų pasitraukimo 1989 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.