Sudie, biurų kaklaraiščiai: mes taupome energiją

Vidurinės grandies tarnautojas Pjerluidžis pusę šeštos vakaro išeina iš „Eni” būstinės Milane. Jis pastumia sukamąsias duris ir neįprastai atrodydamas atsiduria gatvėje. Dar penktadienį jis vilkėjo klasikinius baltus marškinius su užsagstytomis sagomis, lininį švarką bei geometrinio piešinio kaklaraištį. Su šiuo kostiumu jis atrodė taip pat, kaip ir visi 20 tūkstančių jo kolegų.

Elegancija – bermudai

Dabar jis dėvi tik teniso marškinėlius ir labai dažnai jaučiasi ne savo kėdėje, nes švarkas – ne tik forma, bet statuso simbolis. Tačiau didžiulės problemos bei bandymai rasti išeitį pasiekė ir vienos garsiausių Italijos kompanijų atstovybę. „Brangūs kolegos – pranešė administracija, – stebėkite madą: švarką ir kaklaraištį palikite namuose. Taip bus geriau visiems. Jeigu jūsų drabužiai bus neformalaus stiliaus, galėsime susilpninti kondicionierių veiklą ir sutaupyti elektros.”

Mintis priklauso pačiam Paolui Skaroniui, koncerno įgaliotajam valdytojui. Artimiausiems bendradarbiams jis pasiūlė imtis šios revoliucijos. Ji įvyko. Vidaus referendume buvo punktas „Ar teigiamai vertinate neformalaus drabužių stiliaus įvedimą vasarą?”. Darbuotojai balsavo taip: 90 proc. – „už”.

Tai lėmė ir mados kolekcijų pristatymai. Sprendžiant iš jų, kitos vasaros elegancijos viršūne taps bermudai. Taip pat pranešimai iš Ispanijos, Japonijos, Kinijos bei naujas požiūris į aplinką, kuri buvusį Amerikos viceprezidentą privertė tapti koncerto iniciatoriumi. Šis koncertas vyks visame pasaulyje, juo siekiama atkreipti dėmesį į tai, jog būtina saugoti Žemę nuo dramatiškos globalaus atšilimo problemos.

Pagrįsta moksliškai

Ši „Eni” iniciatyva – viena iš daugelio energetikos efektyvumo srityje. Ji pagrįsta mokslo duomenimis: biuruose sumažinus oro vėsinimo galingumą, vos per vieną dieną sutaupoma 9 proc. elektros energijos bei atitinkamai CO2 išmetalų.

Pastate, kuriame dirba Pjerluidžis, per vasarą bus sutaupyta 217 kilovatvalandžių, anglies dioksido sumažės 126 tonomis. Tai prilygsta tam, jeigu 140 tarnautojų atsisakytų asmeninių automobilių ir metus į darbą vyktų viešuoju transportu.

Šiuos duomenis padauginus iš organizacijų skaičiaus, pradedant nuo EUR (Europos eksploatavimo organizacijos), galėsime kalbėti ne apie simbolinius skaičius. „Eni nusiriša kaklaraiščius” iniciatyva padės žmonėms keisti savo mažus kasdienius įpročius. Kitaip tariant, mūsų ateitis priklauso ne tik nuo pasaulio stipriųjų ir Kioto protokolo.

Naujas kodas

Kai viena stambi Ispanijos nacionalinė kompanija savo 4 tūkstančiams tarnautojų rekomendavo rengtis neformaliai, šalies vyriausybė parengė elektros energijos taupymo priemonių paketą gyventojams.

Didžiojoje Britanijoje pasikeitė tradicinė dalykiško žmogaus išvaizda, todėl labai dažnai galima išvysti banko tarnautojus, be švarkų vaikštinėjančius po Sitį.

Premjero Koidzumio iniciatyva Japonijoje pradėta kampanija „cool biz” („vėsus verslas”): prieš dvejus metus valstybės tarnautojams įvestas naujas drabužių kodas.

Dabar jie turės sekti vyriausybės vadovo pavyzdžiu ir į darbą ateiti be švarkų. KLR pirmininkas Chu Czintao paragino dėvėti marškinius trumpomis rankovėmis.

Italijoje analogiško kurso laikosi „Confindustria” ir viceprezidentė Ema Marčegalja. Ji kuruoja energetikos reikalus, prižiūri 2006 metais įsteigtos specialios energetinio efektyvumo grupės darbą. Visi mano, kad energijos taupymas – viena svarbiausių užduočių kovojant su aplinkos tarša. Todėl ant šio altoriaus galima paaukoti ir seną, gerą kaklaraištį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.