Kuršių nerijoje nebetelpa poilsiautojai ir jų automobiliai

Atvažiavusiesiems į Neringą jau vakar teko ilgokai pavargti, kad rastų laisvą vietelę automobiliui pastatyti. Tačiau poilsiautojai į Kuršių neriją srautu važiuoja ir šiandien.

Vos 3500 gyventojų turinčioje vietovėje oficialiai gali apsistoti apie 6000 poilsiautojų, tačiau čia jų jau vakar, prieš savaitgalį, buvo daug daugiau.

Atostogautojų neatbaido ir iki 40 litų padidėjęs mokestis už kėlimąsi keltais per Kuršių marias, ir nuo liepos 1-osios iki 20 litų pakilusi rinkliava už įvažiavimą į Neringos savivaldybės administruojamą Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją. Policijos pareigūnai ir gamtos apsaugos inspektoriai tvirtina nebespėjantys fiksuoti pažeidimų.

Klaipėdoje, ties AB „Smiltynės perkėla” keltų prieplauka, vakar nebuvo jokių eilių. Vienu metu automobilius ir keleivius kelia keturi bendrovės keltai, dirbantys be jokio grafiko, todėl visi norintieji patekti į Kuršių neriją ten nuvažiuoja negaišdami laiko. Eilės turėtų susidaryti sekmadienio popietę, kai poilsiautojai grįš namo.

Laisvų vietų nebeliko

Visą šią savaitę į kurortą važiavę poilsiautojai užpildė visas apgyvendinimo įstaigas. Pasak Neringos turizmo informacijos ir kultūros centro „Agila” darbuotojos Viktorijos Katėnaitės, poilsiautojų antplūdis prasidėjo praėjusį pirmadienį: „Šiuo metu Neringoje nebėra laisvų net ir pačių brangiausių apartamentų.”

Nidiškė Elena patvirtino, kad visi, kurie turėjo bent vieną poilsiautojams skirtą kambarį, viską jau išnuomojo: „Paprastai prie turizmo centro stoviniuoja bent keli žmonės, kurie patys ieško klientų. Tai tokie neringiškiai, kurie nėra įsigiję patento, suteikiančio teisę teikti nakvynės paslaugas. Panašiai kaip Palangoje prie kelio sėdinčios „bobutės”. Tačiau visą šią savaitę nemačiau nė vieno tokio „nelegalo”.

Vienintelis Kuršių nerijoje kempingas, kuriame įrengta 60 vietų vadinamiesiems kemperiams ir turistinėms priekaboms, taip pat jau nebepriima naujų klientų. „Skauda širdį, kai jiems tenka pasakyti, jog vietų nebėra,” – sakė kempingo savininkas Arūnas Burkšas.

Anot V.Katėnaitės, šią vasarą į Neringą, be mūsų šalies gyventojų, daugiausia važiuoja latviai, estai, baltarusiai, rusai, lenkai ir čekai. „Nuo liepos vidurio turėtų prasidėti italų antplūdis”, – prognozuoja V.Katėnaitė.

Per mažai aikštelių

Poilsiautojams Kuršių nerijoje sunku rasti vietos ir automobiliams pasistatyti. Neringos policijos komisariato viršininkas Sigitas Šveikauskas pripažįsta, kad statymo vietų poilsiautojų automobiliams Neringoje tikrai per mažai: „Visos automobiliams skirtos aikštelės savivaldybės gyvenvietėse jau pilnos, o vasarotojai pas mus vis važiuoja. Tam įtakos turi ir šilti orai, ir šį savaitgalį Juodkrantėje vykstanti Žvejo šventė. Su pažeidėjais elgiamės gan tolerantiškai – patruliai nuolat važinėja po miestą ir neleistinose vietose pastatytas mašinas pažymi specialiais lipdukais, kuriose nurodoma iki tam tikros valandos jas patraukti. Jei šis mūsų nurodymas nevykdomas, tuomet pažeidėjus baudžiame. Taip pat be perspėjimo baudžiame tuos, kurių automobiliai trukdo eismui.”

Kurorto policijos vadovas taip pat apgailestauja, kad rekonstruodami savo namus Neringos gyventojai ir verslininkai neįrengia naujų automobilių statymo vietų: „Štai Nidoje, Taikos gatvėje, buvo rekonstruotas daugiabutis gyvenamasis namas, pristatytas naujas aukštas, jame padaugėjo gyventojų, tačiau automobiliams laikyti nebuvo įrengta nė vienos naujos vietos.”

S.Šveikauskas važiuojantiesiems į Nidos paplūdimius siūlo rinktis dviračius arba eiti pėstiems: „Nors greta paplūdimių esančios aikštelės ir buvo praplėstos, tačiau ir jose vasarotojų automobiliai nebetelpa.”

Baudžia tik aršiausius

Po visą Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją važinėjantys Aplinkos apsaugos inspektoriai taip pat teigia su pažeidėjais besielgiantys tolerantiškai.

„Didžiausią dėmesį kreipiame rezervatų teritorijose esančiose aikštelėse pastatytiems automobiliams. Juk net ties įvažiavimo postu Alksnynėje yra specialus stendas, kuriame aiškiai parašyta, kad nuvažiuoti nuo kelio dangos draudžiama, tačiau ne visi poilsiautojai sugeba tai perskaityti, – stebėjosi į Kuršių neriją komandiruotas Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vyresnysis valstybinis inspektorius Gaudentas Baikauskas. – Štai Naglio rezervate esančioje aikštelėje net kelių automobilių ratai buvo įklimpę į smėlį, o vienas visais keturiais užvažiavęs ant trapios palvės.”

Anot G.Baikausko, administracinėmis baudomis, kurios svyruoja nuo 50 iki 100 litų, jie baudžia tik pačius piktybiškiausius pažeidėjus.

Gelbėtojai traukė neatsargiuosius

Baltijos jūroje vandens temperatūra yra 19-21 laipsnis šilumos, bangos tik kai kur siekia 0,5 metro ir maudytis galima visame pajūryje. Tačiau besidžiaugdami jūros teikiamais malonumais kai kurie poilsiautojai kartais užsimiršta.

Vakar apie vidurdienį Baltijos jūroje, Smiltynės paplūdimyje, skendo trys žmonės. Pajūryje budintys gelbėtojai iš vandens ištraukė moterį ir du vaikus. Išgelbėtiems poilsiautojams prireikė medikų pagalbos.

Šventosios ir Palangos gelbėtojai panašiu laiku, nuo 12 val. iki 13 val., išgelbėjo 5 žmones. Šventojoje iš jūros ištrauktas 31 metų Vilniaus rajono gyventojas, 63 metų vilnietis, 34 metų vilkaviškietis ir 17 metų paauglė, o Palangoje gyvybė išgelbėta 16 metų kretingiškiui.

Pasak Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos viršininko Virgilijaus Urbono, apie du trečdaliai skendusiųjų paprastai būna išgėrę alkoholio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.