„Gintarinis kablys” primins žvejiškas tradicijas

Šį savaitgalį Juodkrantėje vyksiančio tradicinio festivalio „Gintarinis kablys LIVE-2007”, kuriame skambės tik gyva muzika, organizatoriai nepamiršta ir žvejiškų jo ištakų.

Pasak rengėjų – kompanijos „Promo plius”, „Gintarinis kablys” išaugo iš seniausios Neringoje – Žvejų – šventės, kuri minima dar nuo 1958 m. ir kitąmet jau vyks penkiasdešimtąjį kartą.

„Nenorime pamiršti tradicijų, juk Kuršių nerija – žvejų kraštas, žvejyba nuo seno buvo vienas iš pagrindinių jų pragyvenimo šaltinių. Tad „Gintariniu kabliu” ne tik pagyvinsime Neringos kultūrinį gyvenimą, bet ir pagerbsime žvejybą praktikuojančius vietinius gyventojus”, – sakė „Promo plius” vadovė Mindvilė Kaušpėdaitė.

Neatsiejamas Žvejų šventės akcentas – Neptūnas. Nors jo palydovai kasmet keičiasi, jis išlieka kaip visada nuotaikingas ir pasipuošęs teatralizuotais drabužiais. Šį šeštadienį 18 val. į Juodkrantę jis atplauks naujuoju „Vakarų ekspreso” kateriu, lydimas trijų jūros deivių: Mintės, simbolizuojančios išmintį ir gudrumą, Kovos (ištvermė ir drąsa) bei Dainos, poezijos ir kūrybinių galių įsikūnijimo. Juos pasitiks kanklėmis grojančios jūratės.

Deivės vietos žvejams ir žvejybai prijaučiantiems svečiams surengs aibę specifinių žvejiškų rungčių, kiekvienais metais sulaukiančių didelio lankytojų susidomėjimo. Pasak organizatorių, užduotys nebus sudėtingos, jas sėkmingai įveikti galės ne tik žvejai profesionalai, bet ir mėgėjai. Tarkim, tinklų adymas, žuvų dėžių laikymas kuo ilgiau ar žvejybos įrangos išmanymo demonstravimas.

Na, o visapusiškiausią – ne tik išmanantį žvejybinius reikalus, bet ir kūrybingą bei iškalbų – žvejį išrinks kompetentingasis Neptūnas. Visus dalyvavusiuosius jis gausiai apdovanos įvairiausiais prizais.

Beje, kaip ir kasmet, „Gintarinio kablio” metu veiks žuvų turgus. Vietiniai žvejai jau kurį laiką entuziastingai jam rengiasi: žuvies užsisakinėja iš visos Lietuvos, ją rūko ir tikisi, kad renginiu metu šio gėrio nepritrūks.

Šventės baigiamąją dieną – sekmadienį, 12 valandą, ant marių kranto visi susirinkusieji tradiciškai bus vaišinami unikalia Juodkrantės žvejo Algimanto Raukčio žuviene, kuri verdama pagal senąsias tradicijas iš kelių rūšių žuvies – ungurio, karšio, žiobrio, sterko ir kt. Būtinai turi būti viena plėšri, o kita – riebi žuvis. Neretai patiekalui pagardinti į puodą įmetami kokie nors įprastai virtuvei keistoki priedai.

Pasak organizatorių, žmonės visada labai noriai ragauja unikaliosios žuvienės. „Kai kurie net atsineša savo puodus, kad parneštų dar ir šeimynai”, – juokiasi „Promo plius” atstovės.

Organizatoriai pasidžiaugė, kad jau kelinti metai rengiamam festivaliui labai padeda „Smiltynės perkėla”, kurios keltai žmones ir mašinas kelia tol, kol jų yra.

Pasak „Smiltynės perkėlos” direktoriaus Algirdo Žukausko, šiemet bendrovė taip pat stengsis, kad keltai nesilaikytų jokių grafikų, idant nesusidarytų eilės ir žmonės galėtų be problemų persikelti ir naktį. Na, o dviratininkai Juodkrantę pasiekti galės naujuoju dviračių taku. Juolab kad ir orai savaitgalį žadami saulėti ir šilti.

Taigi norinčiuosius pasimėgauti gyva muzika, skania žuvimi ir smagiomis varžybų akimirkomis organizatoriai kviečia nepatingėti ir savaitgalį atvykti į Juodkrantę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.