Vilniaus meras žada, kad renkant vietą tardymo izoliatoriui bus atsižvelgta į vietos gyventojų nuomonę

Vilniaus meras Juozas Imbrasas teigia, kad naujajam tardymo izoliatoriui sklypas tarp Pagirių ir Juodšilių gyvenviečių parinktas dėl gero susisiekimo su miestu, tačiau tikina, kad galutiniai sprendimai dar nepriimti.

„Naujojo izoliatoriaus statyboms buvo pasirinkti keli sklypai – du Naujosios Vilnios vietovėje, taip pat vienas už Pagirių gyvenvietės esantis sklypas. Bendrame Vilniaus miesto savivaldybės, Kalėjimų departamento, Vidaus reikalų ministerijos ir Vilniaus apskrities vadovų susitikime buvo apsistota ties Pagirių sklypu. Tačiau šis sprendimas sukėlė gyventojų nepasitenkinimą”, -ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė J.Imbrasas.

Pasak mero, šis sklypas statyboms pasirinktas dėl geresnės padėties ir patogesnio susisiekimo.

J.Imbrasas žadėjo, kad priimant galutinius sprendimus dėl tardymo izoliatoriaus vietos bus atsižvelgta Pagirių gyventojų, miesto tarybos valdančiųjų frakcijų nuomonę.

Savivaldybėje ketvirtadienį įvyko ir pasitarimas dėl Lukiškių tardymo izoliatoriaus iškėlimo iš sostinės centro, kuriame dalyvavo savivaldybės vadovai ir Miesto plėtros departamento specialistai, Vilniaus rajono valdžios, Pagirių seniūnijos atstovai.

Kaip pranešė savivaldybės ryšių su visuomene skyrius, pasitarime Vilniaus mero pavaduotojo Arturas Liudkovskis teigė, tardymo izoliatoriaus perkėlimas į Pagirius – kol kas preliminarus susitarimas, laukiantis daugelio aptarimų, procedūrų ir sprendimų. Šioje teritorijoje dar neparengtas detalusis planas, reiktų suformuoti sklypą, svarstyti komitetuose, teikti pritarti miesto tarybai.

Anot pranešimo, prieš tris mėnesius gavus Vidaus reikalų ministerijos ir Vilniaus apskrities viršininko administracijos prašymą parinkti naują vietą Lukiškių tardymo izoliatoriui, po ilgų svarstymų Pagirių teritorija pasirodė tinkamiausia.

„Teritorija – apie 19 hektarų ploto, tinkama tardymo izoliatoriaus statybai dėl lygaus reljefo bei galimo gero susisiekimo – sklypo pietryčių pusėje – geležinkelio atšaka, o šiaurės vakarų pusėje numatytas užmiesčio pietinis aplinkkelis. Tai svarbu tardymo izoliatoriaus pastato vietai – sulaikytus asmenis daug ir dažnai tenka vežioti į teismus”, – rašoma pranešime.

Kalbėdamas apie tardymo izoliatoriaus statyboms prieštaraujančius Pagirių gyventojus, A.Liudkovskis teigė, kad „protestas vyksta iš nežinojimo arba nesusikalbėjimo”.

„Gyventojai turi mažai informacijos šiuo klausimu. Jie įsivaizduoja, kad izoliatorius iškils gyvenvietėje. Tačiau paskambinę mums, nusiramina, nes minimas sklypas yra beveik 2 kilometrai nuo pirmo gyvenamojo namo”, – kalbėjo A.Liudkovskis.

Pasitarime nutarta surengti susitikimą su vietos gyventojais ir informuoti juos apie tardymo izoliatoriaus statybas.

Kad Lukiškių įkalinimo įstaigai ir tardymo izoliatoriui Vilniaus centre ne vieta, Vyriausybė nusprendė dar pernai gruodį. Be to, tardymo izoliatorius, kuriame yra 864 vietos, nuolatos perpildytas. Ne ką geresnė padėtis ir kalėjime, kuriame laikoma 160 nuteistųjų, iš kurių 80 – iki gyvos galvos.

Iškėlus Lukiškių kalėjimą i Pravieniškių įkalinimo įstaigą ir perkėlus į priemiestį tardymo izoliatoriaus įnamius, kalėjimo pastatai turėtų būti parduotas iš varžytinių. Šie pastatai šiuo metu vertinami maždaug 120 mln. litų.

Seniausią Lietuvoje įkalinimo įstaigą – Lukiškių kalėjimą – 1904 metais pastatė tuometinė okupacinė Rusijos imperijos administracija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.