Nepripažinto Kalnų Karabacho piliečiai renka prezidentą

Kalnų Karabache ketvirtadienį vyksta prezidento rinkimai, kuriais separatistai siekia sutvirtinti šios nepripažintos respublikos nepriklausomybę nuo Azerbaidžano.

Prezidento posto siekia penki pretendentai, siekiantis pakeisti dabartinį Kalnų Karabacho lyderį Arkadijų Gukasianą, kuris traukiasi po dviejų kadencijų – 10-ies metų valdžioje.

46 metų Bako Saakianas (Bakas Saakianas), buvęs Kalnų Karabacho nacionalinio saugumo tarnybos direktorius, kurį atvirai remia A.Gukasianas, laikomas favoritu. Jo pagrindinis varžovas yra regiono užsienio reikalų ministro pavaduotojas Masisas Mailianas, kuriam – 39 metai.

„Valdžia deklaravo paramą Saakianui. Tai reiškia, kad būtent jis taps naujuoju prezidentu”, – sakė vienas taksi vairuotojas Kalnų Karabacho sostinėje Stepanakerte.

Abu pagrindiniai varžovai griežtai laikosi pagrindinio dalyko – visiškos Kalnų Karabacho nepriklausomybės.

B.Saakianas sako norintis, kad šis regionas, kuriame gyvena 140 tūkst. žmonių, taptų „demokratinio valdymo pavyzdžiu” ir taip įtikintų tarptautinę bendriją pripažinti jo nepriklausomybę.

Kosovo precendentas

M.Mailianas tikisi, kad eventualus tarptautinis Serbijos Kosovo provincijos, kurioje gyvena daugiausia albanai, pripažinimas bus svarbus precedentas, sudarysiantis sąlygas oficialiai sutikti su Kalnų Karabacho nepriklausomybe.

„Kosovo precedentas, jei jis bus ir jei galiausiai atsiras tarptautinis pripažinimas, man svarbus, nes nepripažįstama valstybė taip bus pripažinta, nepaisant to, ką turi pasakyti jos metropolis, -sakė M.Mailianas. – Tai reiškia, kad turime šansą tapti nepriklausomais – pagal naują scenarijų”.

Nors rinkimų nestebi jokia tarptautinė organizacija, susipažinti su jų eiga neoficialiai atvyko beveik šimtas stebėtojų iš JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Rusijos ir Ukrainos.

Rinkimų apylinkės atsidarė 8 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku ir veiks iki 20 val. (18 val. Lietuvos) laiku.

Iš viso nepripažintos respublikos teritorijoje veikia 277 rinkimų apylinkės, o dar viena atidaryta Armėnijos sostinėje Jerevane. Į rinkėjų sąrašus įtraukti 91 tūkst. 166 žmonės.

Remiantis Kalnų Karabacho rinkimų kodeksu, rinkimai laikomi įvykę, jeigu juose dalyvavo ne mažiau kaip 25 proc. rinkėjų. Išrinktas prezidentu laikomas tas kandidatas, už kurį per pirmąjį ratą balsavo daugiau kaip pusė rinkimų dalyvių.

„Tuščias laiko gaišimas”

Baku kategoriškai teigia, kad prezidento rinkimai Kalnų Karabache nėra teisėti.

„Šie vadinamieji rinkimai neturi jokio teisinio pagrindo ir jų rezultatų nepripažins tarptautinė bendrija”, – pareiškė Azerbaidžano prezidento administracijos sektoriaus vedėjas Fuadas Achundovas.

„Visuotinai žinoma, jog Kalnų Karabachas yra tarptautiniu mastu pripažinta neatimama Azerbaidžano dalis. Tai pripažįsta visas pasaulis, taip pat ir Rusija, JAV bei Prancūzija – pirmininkaujančios Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos Minsko grupei, sudarytai Karabacho konfliktui sureguliuoti”, – sakė jis.

Prezidento administracijos atstovas pabrėžė, kad „Kalnų Karabacho nepriklausomybės nepripažįsta nė viena pasaulio šalis, išskyrus Armėniją. Todėl šie rinkimai tėra tik tuščias Karabacho separatistų laiko gaišimas”.

Baku prarado Kalnų Karabacho ir gretimų septynių rajonų kontrolę per kruviną konfliktą, prasidėjusį devintojo dešimtmečio pabaigoje tarp armėnų ir azerbaidžaniečių dėl to, kam priklauso Karabachas.

Per šį konfliktą, pareikalavusį 35 tūkst. žmonių gyvybių, kuris paliaubomis pasibaigė 1994 metais, maždaug vienas milijonas azerbaidžaniečių tapo pabėgėliais ir buvo priversti persikelti gyventi į kitas vietas.

Šiuo metu per tarptautinius tarpininkus vyksta derybos siekiant išspręsti šią problemą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.