Lietuvos žalieji surengė budelio teismą miškų valdymo reformai

Lietuvos žalieji ketvirtadienį prie Generalinės miškų urėdijos surengė improvizuotą budelio teismą planuojamai miškų valdymo reformai, kuria siekiama visus Lietuvos miškus tvarkyti iš Vilniaus.
Nedidelis būrelis žmonių su plakatais „Reforma Vilniaus valdininkams – gut, periferijai – kaput”, „Miškininkai, negriaukit, ką savo rankomis sukūrėte”, „Geriau 400 girininkų negu 200 valdininkų Vilniuje” teigė besipriešinantys urėdijų, administruojančių miškus, sujungimui į vieną ar keletą centralizuotai valdomų darinių.

„Dauguma miškininkų, jau nekalbu apie girininkus, yra prieš įmonių panaikinimą periferijoje, nes taip būtų sukurta daug darbo vietų Vilniuje ir nebeliktų, ką dirbti periferijoje”, – BNS ketvirtadienį aiškino Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas Rimantas Braziulis, pikete persikūnijęs į budelį.

Jo teigimu, Lietuvoje iš viso yra 42 urėdijos, administruojančios nuo vieno iki trijų rajonų miškus.

Tuo tarpu išklausyti piketuotojų reikalavimus išėję aplinkos viceministras Zdislovas Truskauskas bei generalinį miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas neigė egzistuojant planus naikinti urėdijas, tačiau, kaip BNS teigė R.Braziulis, dar praėjusią savaitę jis gavo duomenų iš Aplinkos ministerijos Miškų departamento, jog reformą planuojama įgyvendinti iki 2010 metų.

Anot generalinio miškų urėdo, yra pateiktas ne vienas reformos variantas, todėl dar neaišku, kuris jų bus įgyvendinamas.

Šiuo metu urėdijos, kurios taip pat vadinamos valstybės įmonėmis, patikėjimo teise valdo ir naudoja valstybinius miškus bei disponuoja jais įstatymų nustatyta tvarka. Jų veiklą koordinuoja Generalinė miškų urėdija, veikianti prie Aplinkos ministerijos.

Tuo tarpu pagal numatomą reformą miškų valdymo sistemą siekiama restruktūrizuoti ir centralizuoti, esą taip būtų ekonomiškiau.

„O mes sakome, kad ekonomika gali neveikti”, – BNS aiškindamas situaciją emocijų neslėpė R.Braziulis. – „Kur matyta, kad Skuodo miškai būtų tvarkomi iš Vilniaus biurokratų kabinetų?”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.