Moterų rinktinės variklis – darnus kolektyvas

Nuo pirmadienio Palangoje stovyklaujančios ir Europos čempionatui besirengiančios Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Algirdas Paulauskas neslepia, jog žaidėjos ir treneriai sau nekelia kitokio tikslo, kaip kovoti dėl kelialapio į olimpiadą.

„Jei treneris sakys, kad nerealu, tada nereikia nei trenerio, nei komandos. Ir jei treneris netiki žaidėjomis, jis negali vadovauti komandai”, – taip apie keliamus rinktinei tikslus kalbėjo Algirdas Paulauskas.

Tiesa, moterims Europos čempionate iškovoti kelialapį bus sunkiau negu vyrams, nes į Pekino olimpines žaidynes pateks tik čempionė. Tad jei lietuvės netaps stipriausiomis Europoje, kitąmet jos dalyvaus papildomame olimpiniame atrankos turnyre.

Rengiasi fiziškai

Po praėjusią savaitę žaidėjoms atlikto medicininio patikrinimo penkiolika kandidačių pirmadienį susirinko į Lietuvos pajūrį, kur pirmoje stovykloje daugiausia dėmesio bus skiriama fiziniam pasirengimui.

Medikai ištyrė penkiolika krepšininkių: Rimą Valentienę, Mildą Sauliūtę, Vaidą Zagurskytę, Aušrą Bimbaitę, Sandrą Valužytę, Elą Briedytę, Kristiną Vengrytę, Liną Brazdeikytę, Ireną Vizbarienę, Eglę Šulčiūtę, Gintarę Petronytę, Agnę Čiudarienę, Vitą Kuktienę, Rasą Žemantauskaitę ir Irmą Raugaitę. Šešioliktai kandidatei Ivetai Marčauskaitei leista vykti į JAV treniruotis individualiai.

Į rinktinę buvo kviečiama Rita Milieškienė, bet ji turi problemų dėl kojos, tad teko šios žaidėjos atsisakyti. Buvo kviesta ir Daina Staugaitienė, tačiau negalėjo į rinktinę atvykti dėl šeimos problemų – augina dvynukus. O Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, pasak A.Paulausko, vienareikšmiškai pasakiusi, kad nei klube, nei rinktinėje jau nežais.

Surinko tai, ką turi

– Treneri, ar žaidėjos noriai sutiko atstovauti rinktinei?

– Nereikėjo nė vienos įkalbinėti. Ir Iveta Marčauskaitė kupina ryžto padėti rinktinei.

– Ar bandėte įkalbėti Jurgitą Štreimikytę-Virbickienę?

– Jau pernai po pasaulio čempionato ji pasakė, kad nebenori atstovauti nei rinktinei, nei TEO klubui. Kiekvienam ateina laikas pasakyti „ne”. Nors Sergejui Jovaišai, kai važiavo žaisti į olimpiadą, buvo 38-eri. Tad Jurgita irgi dar galėtų žaisti (juokiasi).

– Surinkote pajėgiausias Lietuvos krepšininkes?

– Surinkome tai, ką turime. Būtų įdomu rinktinėje pamatyti R.Milieškienę, bet jos nebus. Nors jai jau 29 metai, ji dar nėra žaidusi rinktinėje. Jai būtų buvę sunku, nes visiškai neturi tarptautinių varžybų patirties, bet norėtume ją išbandyti. Juk ne be reikalo ji yra rezultatyviausia Lietuvos moterų krepšinio lygos žaidėja.

Greitas puolimas ir gera gynyba

– Kokia pozicija rinktinėje jums kelia daugiausia nerimo?

– Visos krepšininkės turi būti pavojingos. Vaidos Zagurskytės trauma kelia abejonių, nes tada įžaidėjos pozicijoje lieka vienintelė Rima Valentienė. Anksčiau mums pavykdavo tą spragą užlopyti Sandros Valužytės sugebėjimais ir valia. Dabar neturime ryškios trečios pozicijos – lengvosios krašto puolėjos. Ligi šiol joje ryškiau žaisdavo Aušra Bimbaitė, nors ji yra daugiau atakuojanti gynėja. Labiausiai čia tiktų Lina Brazdeikytė.

Be abejo, prioritetai bus skirti žaidėjoms, kurios jau yra pademonstravusios savo meistriškumą.

– Kokį propaguosite žaidimą?

– Visas dvyliktukas turės būti naudingas komandai. O mūsų žaidimo stilius – greitas puolimas ir gera gynyba. Krepšinyje nieko nauja neišrasi: laimi tie, kurie geriau puola ir ginasi. Stengsimės per treniruotes daug dėmesio skirti gynybai. Mūsų rinktinėje pastaruoju metu silpnoji vieta būdavo atkovoti kamuoliai. Reikės gerinti šį darbo barą.

– Jaunoji Gintarė Petronytė bus pajėgi kovoti su moterimis?

– Jau per LMKL finalus ji mums daug padėjo. O dabar ji turės šansą išmėginti save aukštesnio lygio varžybose.

– Kokios po motinystės atostogų grįžusios Irenos Baranauskaitės galimybės?

– Ji pasirengusi pirmajai stovyklai ir veržiasi į aikštelę. Irena turi pakankamai patirties, tad dėl jos problemų neturėtų kilti.

Visos varžovės pavojingos

– Kurios komandos Europos čempionate bus pavojingiausios?

– Jei vadovautumėmės tik istorija, Belgijos rinktinė būtų pavojingiausia. Tačiau negalima nurašyti nei Vokietijos, nei Rumunijos, nors ji pastaruoju metu Europos čempionatuose pasirodo silpnai. Negaliu sakyti, kad mūsų pogrupis lengvas. Tačiau visada galima ką nors padaryti, kad mums būtų lengviau.

– Rinktinės pasirengimas įprastas?

– Naujo tiek, kad yra naujų žmonių. Rinktinės administratorius – Mindaugas Špokas. Jis viską sprendžia operatyviai. Mums jau nupirkti lėktuvų bilietai į visus turnyrus ir čempionatą. Laiko pasirengti bus pakankamai. Nereikia nieko skubinti, taip galima išprovokuoti įvairių traumų.

Žaidėjos patenkintos poilsiu

„Lietuvos žinios” teiravosi kelių kandidačių, kaip jos leido vasaros atostogas ir ko tikisi iš Europos čempionato.

Kapitonė Lina Brazdeikytė: „Esu puikiai pailsėjusi, atsigavusi. Atostogavau Lietuvoje – kaime ir Nidoje. Pačios geriausios atostogos ir būna Lietuvoje.

Nuotaikos džiugios. Ilgą laiką su žaidėjomis nesimatėme, tad vis dar pasakojame, kur, su kuo ir kaip atostogavome. Naujoji FIBA sistema (olimpinį kelialapį iškovos tik Europos čempionė – aut.) truputį sujaukė mūsų planus, bet kiekvieno sportininko tikslas – olimpiada. Bandysime iki jos kapstytis. Su tokiu kolektyvu kaip mūsų galime tai įgyvendinti. Rinktinės silpnesnė vieta – įžaidėjos. Aukštų žaidėjų turime pakankamai, o tikrąją įžaidėją tik vieną – Rimutę (Rimą Valentienę – aut.).”

Praėjusį sezoną dėl kryžminių raiščių traumos nežaidusi Vaida Zagurskytė: „Visada malonu grįžti į Lietuvą. Ispanijoje bandžiau atsigauti po traumos. Tam turėjau daug laiko – man buvo atlikta operacija. Labai noriu būti rinktinėje ir, be abejo, labai noriu vykti į olimpiadą. Viską darau, kad prie šios svajonės įgyvendinimo prisidėčiau. Rinktinės kolektyvas labai draugiškas, maloniai bendraujame. Krepšinio pasiilgau be proto. Juk nežaidžiau visą sezoną. Dėl kojos traumos mano taiklumas nesuprastėjo (juokiasi).”

Sandra Valužytė: „Atostogos buvo geros, šauniai pailsėjau Lietuvoje. Aišku, norėtųsi dar kiek pailsėti. Svorio tikrai nepriaugau (juokiasi). Visą vasarą sportavau. Manau, Europos čempionate patekti į pirmą penketuką būtų labai puikus rezultatas.”

Rinktinės pasirengimo tvarkaraštis:

Treniruočių stovykla Palangoje – liepos 16-27 d.

Treniruočių stovykla Druskininkuose – liepos 31 – rugpjūčio 9 d.

Treniruočių stovykla Vilniuje – rugpjūčio 11-16 d.

Draugiškos rungtynės su Lenkijos ir Ukrainos rinktinėmis – rugpjūčio 12-16 d.

Tarptautinis turnyras Prancūzijoje – rugpjūčio 17-22 d.

Treniruočių stovykla Vilniuje – rugpjūčio 23-26 d.

Tarptautinis turnyras Izmire (Turkija) – rugpjūčio 27-31 d.

Treniruočių stovykla Vilniuje – rugsėjo 4-21 d.

Draugiškos rungtynės su Dnepropetrovsko „Dnipr” – rugsėjo 14-16 d.

Išvykimas į Italiją – rugsėjo 22 d.

Europos moterų čempionatas Lanciano (Italija) – rugsėjo 24 – spalio 10 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.