Rusų estrados veteranui kliūčių nekils

Prieštaringai vertinamas rusų estrados daininkas Josifas Kobzonas, kuriam kai kurios valstybės yra užtrenkusios duris, į Lietuvą atvyks be jokių kliūčių.

Šeštadienio vakarą Vilniuje, Kongresų rūmuose, koncertą surengs sovietinės estrados simbolis – 70 metų jubiliejų švenčiantis dainininkas, prieštaringos reputacijos politikas ir verslininkas Josifas Kobzonas.

Į Lietuvos sostinę po koncerto Rygoje jis specialiai užsakytu lėktuvu atskris rytoj vidurdienį. Kartu su žmona J.Kobzonas apsistos „Stiklių” viešbutyje. Kitas dainininko jubiliejinio turo, kuris rugsėjį baigsis įspūdingu renginiu Kremliuje, koncertas numatytas Kaliningrade.

Ironiška, kad J.Kobzono pasirodymas Vilniuje vyks liepos 21-ąją. Kaip tik tą dieną prieš 67 metus tuometinis marionetinis Liaudies seimas paskelbė Lietuvą sovietine respublika ir paprašė, kad Maskva ją priimtų į Sovietų Sąjungą. Taip prasidėjo 50 metų trukęs gyvenimas „komunaliniame bute”.

Bilietai beveik išpirkti

Kalbama, kad per visą savo netrumpos karjeros laikotarpį J.Kobzonas Vilniuje lankysis pirmą kartą. Kaip LŽ sakė koncerto organizatoriai bendrovės „Teleidilė” atstovai, J.Kobzonas, keliaujantis su aštuonių asmenų komanda, jokių protu neaprėpiamų norų neturėjo, tik pageidavo apsistoti senamiestyje. Kelionėje po Baltijos šalis dainininką lydi jo trečioji žmona Ninel. Antroji J.Kobzono žmona buvo žinoma Rusijos aktorė ir dainininkė Liudmila Gurčenko.

Salę koncertui pats dainininkas pasirinko – pageidavo labiau kamerinės aplinkos. Pasak organizatorių, bilietai į koncertą perkami neblogai. Iki renginio likus keturioms dienoms neparduota tik 200 iš 1000 bilietų. Brangiausi, kurių kaina siekė 300 litų, beveik išpirkti. Be to, išgraibstyti pigesni bilietai stovėti.

J.Kobzono turą lydi įvairūs ekscesai. Birželį koncertuojant Kijeve „Ukrainos” koncertų rūmuose kilo gaisras. Odesoje dainininko pasirodymo vos nesužlugdė grupė siautėjančių jaunuolių, kurie pareiškė protestuoją prieš Rusijos Dūmos deputatą.

Latvija draudimą atšaukė

Lietuvoje, kaip ir kitose valstybėse, kartu ir Rusijoje, J.Kobzono veikla vertinama nevienareikšmiškai. Jo vardas dažnai siejamas ne tik su Rusijos, bet ir su tarptautiniu nusikalstamu pasauliu, taip pat narkotikų verslu. Dėl to šiam asmeniui kai kurios šalys yra užtrenkusios duris. Viena jų – Jungtinės Amerikos Valstijos. Viename interviu J.Kobzonas piktinosi, kad jam, gana objektyviai vertinančiam Rusijos bei JAV santykius, jau 13 metų draudžiama atvykti į šią šalį. Nors kitam Dūmos deputatui Vladimirui Žirinovskiui, nuolat Ameriką maišančiam su purvais, durys atviros.

JAV neįsileidžia ne tik paties Josifo Dovydovičiaus, bet ir jo žmonos, vaikų. Vis dėlto J.Kobzonas, kaip parlamentinės delegacijos narys, neseniai lankėsi Amerikoje. Pasak jo, buvo labai nesmagu jaustis pusiau nelegalu.

Dar prieš ketverius metus J.Kobzonas buvo nepageidaujamas ir Latvijoje. Jau dveji metai, kai šis draudimas panaikintas. Kaip LŽ vakar sakė Latvijos vidaus reikalų ministro patarėjas ir atstovas spaudai Kristas Leiškalnis, nustačius, kad šis Rusijos pilietis nebekelia pavojaus Latvijos valstybei, jis buvo išbrauktas iš vadinamojo juodojo sąrašo.

Tituluojamas mafijos krikštatėviu

J.Kobzono pavardė siejama su liūdnai pagarsėjusia asociacija „XXI amžius”, kurios pėdsakų bei interesų aptikta ir Lietuvoje. JAV specialiųjų tarnybų duomenimis, šios asociacijos vadovai užsiima neteisėta veikla: turto prievartavimu, korupcija, narkotikų bei ginklų prekyba, sukčiavimu išduodant vizas, dokumentų padirbinėjimu ir t. t. Faktinis asociacijos vadovas yra Anzoris Aksentjevas-Kikališvilis, Lietuvoje išgarsėjęs per prezidento Rolando Pakso atstatydinimo procesą. Teigiama, kad jis palaikė kontaktus su Lietuvos nusikalstamų grupuočių vadovais, pretendavusiais dalyvauti privatizuojant šalies strateginius objektus. Asociacijos „XXI amžius” viceprezidentas ir akcininkas yra J.Kobzonas.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, A.Kikališvilis yra artimai susijęs su Rusijos mafijos krikštatėviu vadinamu J.Kobzonu. Pats dainininkas ir politikas neslepia gerai pažinojęs kriminalinio pasaulio autoritetus Otarą Kvantrišvilį, Viačeslavą Ivankovą-Japončiką, Alimahzaną Tokhtakhunovą-Taivančiką, jiems esą labai patikdavusios jo dainos.

Kovą Rusijos Aukščiausiasis Teismas nusprendė likviduoti 2002 metais J.Kobzono įsteigtą Rusijos taikos partiją. Apsižiūrėta, kad partijoje nebeliko reikiamo narių skaičiaus.

Gina diplomatinis pasas

Lietuvoje, kaip ir kitose valstybėse, egzistuoja nepageidaujamų asmenų sąrašas, kurį tvarko Migracijos departamentas. Sužinoti į jį įrašytų žmonių pavardes nėra paprasta. Sąrašas priskirtas riboto naudojimo dokumentų kategorijai. LŽ duomenimis, šiame sąraše J.Kobzono pavardės nėra.

LŽ kalbinto Lietuvo užsienio reikalų ministerijos (URM) Konsulinio departamento laikinojo direktoriaus Tauro Pajaujo nuomone, J.Kobzonas, kaip Rusijos Dūmos deputatas, į Lietuvą greičiausiai atvyksta su diplomatiniu pasu.

Pasak URM atstovo, pagal Europos Sąjungos ir Rusijos sutartį, kuri įsigaliojo nuo šių metų birželio 1-osios, Rusijos arba valstybių narių piliečiai, turintys galiojančius diplomatinius pasus, įvažiuoti, išvažiuoti, vykti tranzitu per valstybių narių arba Rusijos teritoriją gali be vizų. Minėti piliečiai Rusijos arba valstybių narių teritorijoje gali būti ne ilgiau kaip 90 dienų per 180 dienų laikotarpį.

T.Pajaujo teigimu, kad asmuo nebūtų įleistas į Lietuvos teritoriją, jis turi būti įrašytas į minėtą nepageidaujamų asmenų sąrašą. Kertant valstybės sieną šiuos duomenis patikrina pasieniečiai. Neoficialiais duomenimis, J.Kobzonui neturėtų būti draudžiama patekti į Lietuvą, nes jis mūsų šaliai nieko bloga nėra padaręs.

Migracijos departamento duomenimis, šiuo metu į Lietuvą atvykti draudžiama 1912 užsieniečių. Pagrindinės priežastys, paskatinusios imtis tokių priemonių, – mėginimas neteisėtai patekti į šalį, išsiuntimas iš jos, vizos panaikinimas, taip pat kai asmens buvimas gali kelti grėsmę valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.