Narkotikų testai parodo tik dalį tiesos

Tobulėjant technologijoms, atsiranda vis daugiau priemonių aptikti narkotikų pėdsakus tiek aplinkoje, tiek žmogaus kraujyje, šlapime, seilėse.

Kainuoja 5-40 litų

Įvairūs testai narkotikams nustatyti prieinami ir plačiajai visuomenei. Narkotikų kontrolės departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės įspėja, kad siekiant patikimų rezultatų būtina atidžiai susipažinti su naudojamų narkotikų testų specifika.

Lietuvoje dažniausiai naudojami seilių ir šlapimo testai. Šių testų galima įsigyti didžiosiose šalies vaistinėse. Jų kaina svyruoja nuo 5 iki 40 litų. Tokių testų rezultatai yra preliminarūs, juos būtina tikslinti laboratorijose, kuriose įvairiais cheminiais analizės metodais tiksliai nustatoma narkotikų rūšis ir narkotikų kiekis kraujyje ar šlapime. Kitose šalyse naudojami plaukų ar prakaito testai narkotikų vartojimui nustatyti Lietuvoje yra nepaplitę.

Naudojo aerozolius

keliose Vilniaus mokyklose buvo mėginama naudojant specialius aerozolius aptikti narkotikų daleles ant daiktų, esančių mokyklos aplinkoje. Tačiau Narkotikų kontrolės departamentas atkreipia dėmesį, kad tokio testavimo rezultatai rodo tik narkotikų buvimą aplinkoje ir negali būti prilyginti narkotikų buvimui moksleivių organizme, t.y. vartojimui.

JAV atlikti tyrimai parodė, kad testavimas mokyklose nesumažina narkotikų vartojimo ir rezultatai mokyklose, kur atliekamas moksleivių testavimas, nesiskiria nuo tų mokyklų, kuriose vykdomas testavimas.

Bandė 8 proc. mokinių

Pernai Švietimo ir mokslo ministerijos užsakymu atlikto tyrimo „11-12 klasių mokinių sveikata ir jos pokyčiai per 5 metus”, kuriame dalyvavo Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Utenos, Tauragės, Telšių apskričių miestų ir rajonų bendrojo lavinimo mokyklų 11-12 klasių mokiniai, rezultatai rodo, jog narkotinių medžiagų nevartoja 90,3 proc. tyrime dalyvavusių mokinių, o narkotines medžiagas bandė vartoti 8 proc. mokinių.

Pagal 2003 metais atlikto „Alkoholio ir kitų narkotikų vartojimo mokyklose” (ESPAD 03) tyrimo rezultatus bent kartą gyvenime bet kokį narkotiką yra vartoję 15,6 proc. 15-16 metų mokinių. Apie 2 proc. mokinių narkotines ir psichotropines medžiagas vartojo 40 ir daugiau kartų per metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.