Apie ligą nutyli net veidrodis

Pacientėms gydytojai padeda išvengti vėžį primenančių komplikacijų

Gydytojai padeda moterims išsigydyti ne tik krūties vėžį, bet ir išvengti vėliau persekiojančių niūrių prisiminimų apie ligą.

Klaipėdos apskrities ligoninės chirurgai operuodami stengiasi minimaliai sužaloti moters kūną arba iškart atkurti tai, ką dėl ligos pacientė priversta prarasti.

Kiekviena moteris patvirtins, kad įveikus vėžį norisi apie jį pamiršti. Tačiau daugeliui klastingą ligą primena po gydymo likę pokyčiai ant kūno.

Pakanka moteriai pasižiūrėti į veidrodį. išvydusi save viena krūtimi ji kaskart prisimena, kad šio vaizdo kaltininkas – vėžys. Apie krūties vėžį daugeliui operuotų moterų nuolatos primena ir tinstanti ranka.

Klaipėdos Apskrities ligoninės chirurgas Algirdas Kasiliauskas įsitikinęs, kad agresyvėjant medicinai ir gydymo būdams, verta kovoti ne tik dėl moters gyvybės, bet ir jos psichologinio komforto.

Jis antrasis šalyje ir pirmasis Vakarų Lietuvoje ankstyvos stadijos krūties vėžiu sergančioms moterims pradėjo taikyti tausojančias limfmazgių šalinimo operacijas. Šios operacijos metu stengiamasi be reikalo nešalinti visai, arba pašalinti tik vieną ar kelis pažastyje esančius limfinius mazgus, į kuriuos išplito vėžio ląstelės.

Limfmazgius palieka

A.Kasiliauskas prisiminė, kad anksčiau su augliu būdavo šalinama dalis arba visa krūtis, o kartu ir pažasties riebalinė ląsteliena – limfmazgiai, limfagyslės, riebalinis audinys.

Po tokios operacijos lieka tikimybė, kad dėl sutrikusio limfos nutekėjimo tins ranka.

Medikai pradėjo ieškoti naujų būdų, kaip išvengti šios nemalonios komplikacijos ir išsaugoti pažastyje limfinius mazgus. Po tyrimų buvo prieita prie išvados, kad tuo atveju, jei vėžys neišplitęs, limfinių mazgų šalinti nereikia.

A.Kasiliauskas pasakojo, kad limfa teka per kažkurį vieną limfmazgį, iš jo – į kitus. Lygiai tokiu pačiu keliu keliauja ir vėžio ląstelės.

„Todėl pradėjus ankstyvos stadijos krūties vėžio operaciją pirmiausiai reikia surasti pirmąjį limfmazgį, jį operacijos metu pasiųsti skubiam ištyrimui. Jei laboratorija patvirtina, kad pirmajame limfmazgyje metastazių nerasta, lieka 98-99 proc. tikimybė, kad jų nebus ir kituose limfiniuose mazguose, todėl nėra prasmės jų šalinti”, – pasakojo A.Kasiliauskas.

Išplitusiam vėžiui netinka

Chirurgas džiaugėsi, kad po tokios operacijos paliekami sveiki audiniai ir nesutrikdytas limfos nutekėjimas, moterys mažiau traumuojamos.

„Po krūties vėžio operacijos pacientės labiausiai akcentuodavo skausmą ne krūtyje, o pažastyje. Didelis randas kartais riboja rankos judrumą, o tinimas vargina labiau nei pati liga”, – apie pacienčių vargus pasakojo A.Kasiliauskas.

Tačiau tokia operacija, kai paliekami visi limfiniai mazgai, taikoma tik neišplitusio vėžio gydymui. Jei pirmajame limfmazgyje randamos vėžio metastazės, reikia reikia šalinti ir greta jo esančius limfmazgius.

Susidomėjo prieš 8 metus

Pirmojo, arba „sarginio” limfmazgio sąvoka pasaulyje atsirado prieš aštuonetą metų. Mūsų šalyje pirmąsias „sarginio” limfmazgio operacijas atlikto vienas Kauno universiteto klinikų chirurgas. A.Kasiliauskas kol kas yra antrasis šalyje pradėjęs taikyti tokias operacijas savo pacientėms.

„Sarginio” limfmazgio operacijos, pasak chirurgo, kasmet vis labiau propaguojamos, o Vakarų Europos šalyse specializuotose klinikose manoma, kad jos turėtų tapti vėžio gydymo standartu.

Suformuoja naują krūtį

Chirurgai stengiasi išvaduoti moteris ir nuo kitų nemalonių vėžio gydymo pasekmių.

Ankstyvose stadijose jie stengiasi išsaugoti moteriai krūtį, o kai to padaryti neįmanoma, siūlo net keletą būdų, kurie padeda ją atkurti.

Jaunoms moterims, pasak gydytojo, krūtį galima atkurti implantu. Tačiau nenatūralus krūties audinys ne visada patinka moterims. Kitu atveju kartu su implantu yra naudojamas ir iš nugaros paimtas lopas ir implantas. Tačiau tokių operacijų metu pacientėms niekas nekompensuoja implanto kainos.

Apskrities ligoninėje medikai taiko ir dar vieną krūties atkūrimo būdą, kuriam implantai nereikalingi. Jie krūtį atkuria iš pilvo sienos audinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Apie ligą nutyli net veidrodis"

  1. Edita

    Gal galite parasyti,kaip po limfmazgiu salinimo operacijos sumazinti rankos ir kruties skausmus.Kaip isgydyti rankos trisakio nervo sakneliu uzdegima su mesibaigianciu gerpesu ir skausmais.Is ansto dekoju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.