Patrulių kasdienybė – plyštančios kelnės ir nepakeliami batai

Policijos patrulių buitis – brezentiniai marškiniai ir yrančios bei spalvą prarandančios uniforminės kelnės. „Skiriamų batų neįmanoma panešti, o kaip su tokiais pagauti pažeidėją?” – teigia pareigūnai, tačiau jų vadovai tikina skundų nesulaukę.

„Mūsų uniformos nekvėpuoja. Pažiūrėkit į marškinius, jie – tikra sintetika. Žinot, ką darau, kai turiu penkias dienas iš eilės dirbti? Grįžtu iš pamainos po vidurnakčio ir naktį skalbiu marškinius. Turiu juos tik vienus, todėl privalau spėti iki ryto darbo juos išdžiovinti, išsilyginti.

Prieš ketverius metus gavome naujas uniformines žiemines kelnes su petnešomis. Kišenės ir kelnių siūlės jau seniai keletą kartų susiūtos, nes siūlai nuo skalbimo supuvo ir sutrūkinėjo. Daugiau jų susiūti nebeįmanoma, tačiau tenka kentėti.

Jei valstybė neturi pinigų net rūbams nupirkti, tai gal ir policijos nereikia?”,- „Vakarų ekspresui” pasakojo savo pavardės skelbti nenorėjęs Klaipėdos VPK Patrulių rinktinės pareigūnas.

Nepatinka – nusipirk naują

Policininkai su nostalgija prisimena sovietmetį, kai turėdavo po ketverius medvilninius marškinius bei patogius batus. Lietuvai atgavus nepriklausomybę taip pat buvę patogių tarnybinių drabužių, tačiau situacija smarkiai pablogėjusi prieš 4-5 metus.

„Įsivaizduokite, žiemą lauke minus 20 laipsnių šalčio, įeini į kambarį. Būna, kad ten ir pasistumdyti su kokiu smurtautoju ar girtuokliu tenka. Į lauką išeini kiaurai permirkęs nuo prakaito, nes mūsų drabužiai jo nepraleidžia. Ne vienas mūsų suserga, peršąla, bet niekam tai nerūpi”, – piktinasi patrulis.

Anot jo, jau baigia susidėvėti ir geltonos skiriamosios liemenės. „Ji išduota 5 metams, tačiau skalbiant 2 kartus per savaitę, nekokybiškas daiktas jau baigia savo gyvenimą. Siūlės iširo, ji baigia prarasti spalvą. Naujos niekas nežada – sako, jei nepatinka, nusipirkite savo”, – tikina pareigūnas.

Nėra pinigų…

Ne mažiau priekaištų policininkai turi ir batams.

„Nors turiu valdiškus, į darbą einu su savais. Jie labai sunkūs, net koja per dieną įskausta. Ir nusikaltėlių su tokiais tikrai nepavysi. Vien sveikatos sumetimais į darbą einu su savais. Nusipirkau parduotuvėje lengvus ir patogius, bet pikta – kodėl gavus šlamštą turiu investuoti iš savo ir taip nedidelio atlyginimo? – klausė patrulis.

Anot jo, policijos vadovai apie visa tai žino, tačiau nieko nedaro: „Vadai tradiciškai teigia, kad nėra pinigų. Keisčiausia, kad nuolat skelbiama, jog finansavimas policijai didėja, tačiau lėšos keistai dingsta. Juk negerėja nei aprūpinimas uniformomis, nei kabinetų įranga.”

Skundų nebuvo?

Klaipėdos VPK viršininkas Benonas Ivanauskas tikino žinantis darbuotojų problemas, tačiau ką nors pakeisti sakė negalintis.

„Apie tai informavome Policijos departamentą. Trūksta lėšų, bet kai tik jų atsiras, viskas turėtų pagerėti. Kada? Sunku pasakyti”,- sakė jis.

Policijos departamento logistikos centro viršininko pavaduotojas Vidmantas Burba, paklaustas apie neva nekokybiškas uniformas ar batus, nustebo – esą už pareigūnų aprūpinimą atsakingi asmenys skundų nesulaukę.

Anot jo, pagal pernai generalinio komisaro patvirtintą įsakymą kiekvienai pareigūnų grupei numatytas skirtingas uniformos ar batų dėvėjimo terminas.

„Patruliams metams skiriami dveji vasariniai marškiniai. Tiesa, Klaipėdos krašto policininkai dėl finansavimo stygiaus gavo tik vienerius, bet jau rugsėjį jiems turėtų būti skirti dar vieneri.

Kas treji metai patruliams skiriama po vieną megztinį ir golfą. Šios srities pareigūnams kas treji metai skiriamos vienerios vasarinės kelnės, bliuzonas ir žieminis puskombinezonis – kelnės su petnešomis.

Gal klaipėdiečiai puskombinezonį išskalbė netinkamoje temperatūroje, tai ir nusiplovė spalva? Niekas nesiskundė – nei kad blunka, nei kad plyšta. Specialiai aprangos skyriaus vadovės klausiau – sakė negirdėjusi”, – stebėjosi V. Burba.

Higiena – asmeninis reikalas

Pareigūnas teigė, jog pareigūnams kas dvejus metus skiriama po vasarinius pusbačius ir žieminius batus, taip pat – pora demisezoninių batų.

„Tikrai neturėjome jokių pranešimų, kad jie netinkami. Gal nusiskundimas, kad nuo jų metasi grybelis, yra žmogaus asmeninės higienos problema – neprisižiūri. Prireikus pareigūnai gali pas mus nusipirkti ir papildomų uniformų ar batų. Vasariniai bateliai kainuoja iki 100 litų, kelnės – apie 70 litų, bet aš pats nešioju… Manau, jog viskas gerai”, – tikino viršininko pavaduotojas.

Jis atrėmė ir patrulių nusiskundimą, kad žiemą minėtos kelnės su petnešomis nepatogios. „Mūsų rūbai atitinka visus higienos reikalavimus. Neįmanoma parinkti tokio rūbo, kuris vienodai tiktų ir dideliame karštyje, ir dideliame šaltyje. O pastarosios uniforminės kelnės pritaikytos šalčiui. Juk patrulio darbo vieta – gatvė”, – sakė pareigūnas.

Policijos pareigūnai patys skalbia marškinius, moka už uniformos cheminį valymą, batų tepalą ir šepetį. Jei policininkas neaiškiomis aplinkybėmis suplėšė ar kitaip sugadino uniformą, naują aprangą jis turės įsigyti už savo lėšas.

Nauja uniforma valstybės sąskaita jam skiriama anksčiau numatyto termino tik tuo atveju, jeigu ji būna sugadinama pažeidėjų sulaikymo metu ar vykdant tarnybinę užduotį. Tiesa, prieš tai atliekamas tyrimas, išanalizuojamos aplinkybės.

14 tūkstančių šalies policininkų turi tik vieną kasdienę uniformą. Tuo metu kitų Europos Sąjungos valstybių pareigūnams siūdinamos kasdienės, išeiginės ir paradinės uniformos. Anot Policijos departamento atstovų, antram komplektui ar išeiginėms uniformoms lėšų neužtenka. Pareigūnų uniformoms per metus reikėtų 22 mln. litų, tačiau šiemet Vyriausybė skyrė tik 7 mln. litų. 2006 metais skirti tik 3 mln. litų.

Uniformos komplektas, kurį sudaro kelnės, švarkas, kepurė, batai ir dveji marškiniai, kainuoja maždaug 800 litų, aukštesnio rango pareigūno aprangos kaina – apie 1 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.