Lietuvai negresia pavojus dėl fosforo debesies

Baltarusijos pietinę dalį jau pasiekęs degiųjų darinių debesis, susidaręs po traukinio, vežusio fosforą, avarijos Ukrainoje, Lietuvai nepavojingas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Civilinės saugos valdybos viršininkas Rimantas Steponavičius Eltai teigė, kad neverta jaudintis, jog toksinių medžiagų debesis atskries iki Lietuvos.

„Net Baltarusijai, link kurios pajudėjo fosforo sulfato debesis, pavojus negresia, nes cheminiai junginiai, esantys ore – jau nebekenksmingi žmogaus sveikatai. Juo labiau, pavojus negresia Lietuvai ir kitoms valstybėms”, – sakė R. Steponavičius.

Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerija taip pat praneša, kad nuodingo fosforo koncentracija ore gyvenamosiose vietovėse, esančiose netoli traukinio avarijos vietos, neviršija ribinės leistinos normos.

Visgi Lietuvos piliečiams dėl traukinio avarijos šiuo metu rekomenduojama susilaikyti nuo kelionių į Vakarų Ukrainą, nevartoti šiame regione pagamintų maisto produktų.

Geležinkelio avarija Vakarų Ukrainoje, netoli Lvovo miesto, įvyko pirmadienį. Dėl nelaimės vietoje kilusio gaisro susiformavo didžiulis nuodingų cheminių medžiagų debesis, kuris kėlė pavojų keliolikos Ukrainos kaimų gyventojams.

Nebekenksmingas toksinių medžiagų debesis vis dar driekiasi apie 90 kvadratinių kilometrų virš keturiolikos kaimų netoli Lvovo miesto.

Po avarijos šimtai kaimų gyventojų buvo evakuoti iš teritorijos, o mažiausiai 20 žmonių buvo nugabenti į ligoninę.

Gaisras įsiplieskė 15 traukinio cisternų, kuriomis buvo gabenamas itin degus geltonasis fosforas, nuvažiavus nuo bėgių.

Traukinys vyko iš Kazachstano į Lenkiją.

Nors šimtai gyventojų buvo evakuoti, pasilikusiems pavojaus zonoje buvo patariama būti namuose, vengti valgyti daržoves ar kitus produktus, išaugintus ar pagamintus šioje teritorijoje.

Fosforo junginiai dažniausiai naudojami trąšoms, tačiau taip pat gali būti naudojami gaminant pesticidus, valymo priemones ir sprogmenis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.