Statistinis Lietuvos gyventojas panašus į statistinį Zimbabvės pilietį

Vienas namų ūkio narys per mėnesį statistiškai disponuoja beveik 681 litu. Jeigu visi būtume „statistiniai lietuviai”, vargiai sudurtume galą su galu. Vartojimo išlaidos (maistui, drabužiams, būstui ir t.t.) vienam namų ūkio nariui per mėnesį sudaro 651,5 Lt, ir jas atskaičius telieka vos apie 30 litų laisvų lėšų. Už tokią sumą statistinis lietuvis gali kartą per mėnesį su antrąja puse nueiti į kiną, teatrą ar nebrangų restoraną, rašo „Respublika”.

Daugiausia vartojimo išlaidų – apie 220 litų per mėnesį, arba 7,3 lito per dieną, – sudaro išlaidos maistui. Už tokius pinigus statistinis Lietuvos gyventojas kasdien gali nusipirkti, pavyzdžiui, kepalą duonos, litrą pieno ir šiek tiek nebrangių mėsos gaminių.

Antra didžiausia išlaidų dalis – mokesčiai už būstą. Už elektrą, vandenį ir dujas statistiškai paklojame beveik 78 litus per mėnesį (2,6 lito kasdien). Kitaip tariant, per dieną statistinis lietuvis sau gali leisti šiek tiek atsigerti, truputį pasišildyti ir, jei pasiseks, ką nors išsivirti ar net nusiprausti. Drabužiams ir avalynei statistinis lietuvis per mėnesį pakloja 57 litus. Už tokią sumą, apsiperkant eilinėje parduotuvėje, galima įsigyti vienus marškinėlius, vienus marškinius, porą kojinių bei šiek tiek nebrangaus apatinio trikotažo. Arba pusę neblogos kokybės kelnių ar vieną batą.

Transportui vidutiniškai per mėnesį išleidžiama 67,3 lito. Taigi vidutinis šalies gyventojas, jei turi automobilį, per mėnesį išgali į jo kuro baką įpilti apie 20-21 litrą A95 markės benzino. Turint tokį kuro kiekį (neįskaičiuojant eismo spūsčių, stoviniavimo prie šviesoforų ir t.t.) galima nuvažiuoti apie 180-200 kilometrų.

Jei statistinis šalies gyventojas automobilio neturi, jis (priklausomai nuo gyvenamosios vietos) gali nusipirkti apie 50-100 viešojo transporto bilietų arba kokius du kartus autobusu nukeliauti, pavyzdžiui, nuo Kauno iki Vilniaus ir atgal.

Vidutiniškai vienas gyventojas alkoholiui ir tabakui per mėnesį išleidžia atitinkamai 16,5 ir 8,1 lito. Taigi galima išgerti vieną butelį vidutiniškos kokybės degtinės arba 6-8 butelius alaus ir surūkyti net du pakelius populiariausių cigarečių – po maždaug pusantros cigaretės per dieną.

Drabužius ir avalynę perkant ne kas mėnesį, o, pavyzdžiui, kartą per pusmetį, disponuojama jau 342 litais. Už tiek galima įsigyti vienas kelnes, porą batų, šiek tiek kojinių ir, jei pasiseks, porą marškinių. Apsipirkdamas turguje ar padėvėtų drabužių parduotuvėje, apranga ir avalyne vidutinis šalies gyventojas apsirūpintų šiek tiek geriau. Na, o pridėjus kas mėnesį sutaupomus 30 litų jau galima visai padoriai apsirengti.

Reziumuojant galima pasakyti, kad statistinis Lietuvos gyventojas panašesnis į statistinį, pavyzdžiui, Zimbabvės pilietį, kuris norėdamas pavalgyti, pasišildyti ir šiek tiek pasitaupyti turi spausti kiekvieną centą. Belieka tik džiaugtis, kad statistika toli gražu ne iki galo atspindi tikrovę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.