Apeliacinis teismas sugriežtino bausmę podukrą seksualiai prievartavusiam

Šiandien Lietuvos apeliacinis teismas už mažametės mergaitės tvirkinimą nuteisto asmens veiksmus perkvalifikavo į seksualinį prievartavimą ir vietoj vienerių metų bendravimo su nukentėjusiąja apribojimo skyrė jam 6 metų laisvės atėmimo bausmę.

R. P. buvo nuteistas už savo mažametės podukros tvirkinimą 2003-2006 m., kai jai buvo 6-9 metai. Kauno apygardos teismas 2007 m. balandžio 2 d. nuosprendžiu šiam vyrui buvo skyręs laisvės apribojimą vieneriems metams uždraudžiant per bausmės laikotarpį bendrauti su nukentėjusiąja ir priteisęs jai 5 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Apeliacinis teismas pripažino, kad pirmosios instancijos teismas iš esmės teisingai nustatė faktines nusikaltimo aplinkybes, tačiau neteisingai jas teisiškai įvertino. Teismo kolegijos nuomone, nuteistojo padaryta veika negali būti kvalifikuojama kaip mažametės tvirkinimas, o turi būti vertinama kaip sunkesnė veika – seksualinis prievartavimas, pasireiškęs lytinės aistros tenkinimu fizinio sąlyčio būdu pasinaudojant bejėgiška mergaitės būkle.

Apeliacinis teismas taip pat padidino nukentėjusiajai mergaitei priteistos neturtinės žalos atlyginimą iki 15 tūkst. litų, kaip to buvo prašęs prokuroras. Teismo nuomone, šio nusikaltimo pasekmės mažametei neišnyko iki šiol, veika padaryta nukentėjusiosios socialinės brandos ir vystymosi metu, o jos pasekmės gali būti jaučiamos dar ilgą laiką. Todėl 15 tūkst. litų žalos atlyginimas nėra per didelis ir atitinka sąžiningumo ir protingumo kriterijus.

Kauno apygardos prokurorė savo apeliaciniame skunde prašė perkvalifikuoti nuteistojo veiksmus iš tvirkinimo į seksualinį prievartavimą ir paskirti jam 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Nukentėjusios mergaitės tėvas taip pat prašė perkvalifikuoti R. P. veiksmus ir skirti jam realią laisvės atėmimo bausmę. Tėvo nuomone, Kauno apygardos teisme R. P. paskelbtas nuosprendis – nepagrįstai švelnus.

Pats R. P. prašėsi išteisinamas.

Apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo momento, todėl artimiausiu metu R. P. turėtų būti pristatytas į bausmės atlikimo vietą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.