Akiniai nuo saulės – nepamirškime vaikų!

Vaikų akys yra itin jautrios kenksmingiems ultravioletiniams (UV) saulės spinduliams, tačiau tik retas vaikas nešioja akinius nuo saulės. Pastaruoju metu nemažai kalbama apie kenksmingus UV spindulius ir jų daromą žalą, gausu patarimų, nurodančių, kokius saulės akinius pasirinkti. Tačiau vaikų akių apsaugai kol kas skiriama nepakankamai dėmesio.
„Dažnas lietuvis nešioja akinius nuo saulės, tačiau gana retai pamatysime tokius akinius dėvintį vaiką. Kažkodėl pamirštama, jog saulė taip pat kenkia ir vaikų akims. Ultravioletiniai spinduliai neigiamai veikia akies tinklainę ir lęšiuką, ilgai žiūrint prisimerkus, akies raumenys per daug įtempiami. Norint išvengti tinklainės, lęšiuko pažeidimų ar net regos pablogėjimo, reikėtų pasirūpinti tinkama akių apsauga”, – teigia gydytojas oftalmologas Almantas Makselis.
Pagrindinė priemonė, padedanti apsaugoti akis nuo kenksmingų saulės spindulių, tai – kokybiški akiniai nuo saulės.
Kaip teigia žymiausių pasaulyje prekių ženklų akinius gaminančios kompanijos „Safilo Group” pardavimo vadovė Lietuvoje Jurgita Motuzaitė, akinukų yra net 8-9 mėnesių kūdikiams.
„Tokio amžiaus vaikučiai akinių paprastai nenešioja, bet po truputį reikėtų juos pratinti, kad nuo 3 metų akinius nešiotų visada, kai šviečia saulė. Būtent nuo šio amžiaus vaikai darosi aktyvesni, daug laiko praleidžia lauke, saulėje, ypač vasarą ar atostogų metu” – sako J. Motuzaitė.
Mažiesiems, taip pat, kaip ir suaugusiems, kuriami įvairių formų, spalvų ir stilių akiniai.
Pasak Jurgitos Motuzaitės, didžiausias akinių pasirinkimas yra vaikams nuo 3 iki 12-14 metų. Galima išskirti kelias vyraujančias tendencijas.
„Visų pirma, tai plastikiniai ryškių spalvų akiniai vaikams su rožinės, žalios, geltonos spalvų rėmeliais. Akiniai gali būti įvairiausių formų: širdelių, drugelių, apvalūs, puošti blizgučiais, įvairiomis detalėmis”, – sako J. Motuzaitė.
Kita kryptis – mažos suaugusiųjų, pavyzdžiui, „Christian Dior”, akinių modelių kopijos.
„Ne visi vaikai žavisi ryškiais kramtomosios gumos spalvų akiniais, kiti nori būt panašūs į mamą ar tėtį. Tokių akinių rėmeliai gali būti ir metaliniai, ir plastikiniai, formos atkartoja suagusiems skirtų akinių modelius”, – aiškino specialistė.
Skiriama dar viena akinių grupė. Tai – akiniai sportui. Šioje srityje lyderiauja kompanija „Carrera”, kurios gaminami akiniai pasižymi itin kokybiškais lęšiais, patikimai saugančiais ne tik nuo ultravioletinių spindulių, bet ir vandens ar sniego. Slidinėjimo ar vandens sportui skirti akiniai yra specialios konstrukcijos, dėl to tvirtai laikosi, nenukrenta, gaminami iš patvarių, bet lanksčių medžiagų, sumažinančių pavojų susižeisti nukritus ir sudaužius akinius. Tokie akiniai nuo saulės ypač patogūs ūgtelėjusiems, sportu besidomintiems vaikams.
Perkant akinius nuo saulės vaikui, specialistė pataria atkreipti dėmesį į medžiagas, iš kurių pagaminti akiniai.
„Lęšiai turėtų būti atsparūs smūgiams, todėl vaikams tinka akiniai, kurių lęšiai pagaminti iš polikarbonato plastiko – jis beveik nedūžta, mažai braižosi. Nemažiau svarbu ir medžiagos, iš kurių pagaminti rėmeliai. Jei vaikas alergiškas, patartina rinktis hipoalerginius, be nikelio rėmelius. Tokius gamina italų kompanija „Safilo”, – teigia Jurgita Motuzaitė.
Dar vienas dalykas, į kurį reikia būtinai atkreipti dėmesį perkant akinius – apsaugos faktorius. Specialistė nurodo, jog norint, kad vaiko akys būtų tinkamai apsaugotos, lęšiai turėtų sulaikyti nemažiau kaip 95 proc. UV spindulių.
Pasak jos, akiniai nuo saulės mažiesiems reikalingi ne tik vasarą. Žiemą saulės spinduliai taip pat kenksmingi, ypač nemalonus sniego akinimas. Todėl akiniai įgyti vasarą pravers ir šaltuoju laikotarpiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.