Politikų sąžinę išbandys uždraustas chemikalas

Ar Klaipėda taps pirmuoju miestu Europoje, kuriame bus gaminama pavojinga cheminė medžiaga indolas, priklausys tik nuo uostamiesčio politikų.

Savivaldybės aplinkosaugininkai jau rengia miesto Tarybos sprendimo projektą, kuriuo tokia veikla Klaipėdoje būtų uždrausta. Politikų teismui jis bus pateiktas kitą mėnesį.

Uždraustas Europoje

Buvusios tiekimo bazės teritorijoje, šalia prekybos sandėlių (Šilutės plentas 101), UAB „Prekybos namai Waldis” nori įrengti kosmetikos ir parfumerijos pramonėje naudojamo indolo gamybos barą.

Dėl to cheminę produkciją, mineralinius papildus gyvulių pašarui parduodanti kompanija ėmė rengti poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė Miesto ūkio komiteto narius vakar informavo, kad uostamiesčio mero pavedimu yra ruošiamas miesto Tarybos sprendimo projektas. Juo bus siūloma uždrausti tokią gamybinę veiklą Klaipėdos mieste.

„Savivaldybės administracija nepritaria tokiai gamybinei veiklai, tačiau pagal dabar galiojančią teisinę bazę vien to neužtenka. Reikia politikų sprendimo”, – aiškino D. Berankienė.

Anot jos, viename iš „Waldis” užsakytos PAV ataskaitos variantų buvo rašoma, kad indolo gamyba Europoje yra draudžiama, todėl pateikiami Azijoje esančių gamyklų parametrai. Vėliau PAV rengėjai sušvelnino tekstą, tad paskutinėje ataskaitoje rašoma, kad „indolo gamyba Europoje nevykdoma”.

Miesto ūkio komiteto narius sudomino ir dabartinė „Waldis” veikla, tad jie įpareigojo D. Berankienę kitam posėdžiui pateikti informaciją, kuo šiai įmonei leidžia užsiimti politkų jau patvirtinti jos teritorijos detalieji planai.

Kreipėsi į ministrą

Žinia, verslininkų planai teritorijoje, kuri nuo daugiabučių yra nutolusi tik apie 360 metrų, iš acetileno dujų – vienos sprogiausių ir degiausių medžiagų – išgauti indolą jau sulaukė didžiulio atgarsio.

Ekologinio klubo „Žvejonė” nariai kartu su pietinės uostamiesčio dalies gyventojais ir Lietuvos žaliųjų judėjimu kreipėsi į aplinkos ministrą Arūną Kundrotą, Visuomenės sveikatos centrą ir kitas institucijas reikalaudami, kad UAB „Ekosistema” parengtam PAV nebūtų pritarta.

Žalieji išsiaiškino, kad Lietuvoje priimtose higienos normose neminimas indolas yra kancerogeninė medžiaga, skleidžianti stiprų nemalonų kvapą. Įkvėpus jo garų gali paūmėti kvėpavimo takų ligos, kilti organizmo alerginės reakcijos. Indolas taip pat esą gali pakenkti ir per odą, o jo dariniai – psilocibinas ir lizergino rūgšties dietilamidas (LSD) – priklauso stipriausių haliucinogenų grupei.

Anot „Žvejonės” narių, „Waldis” užsakytame PAV gamybos cechui numatyta sanitarinė 100 metrų zona neatitinka būtinų reikalavimų, nes avarijos atveju sprogimo banga 100 metrų spinduliu išguldytų viską aplinkui. Esą nukentėtų ir už 360 metrų stovinčių gyvenamųjų daugiabučių gyventojai.

„Waldis” planai buvo sudominę ir europarlamentarę Margaritą Starkevičiūtę, kuri ragino uostamiesčio politikus kreiptis į nepriklausomus Europos Sąjungos aplinkosaugos ekspertus, kad būtų atlikta nepriklausomas PAV.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.