Miškuose siaučia kenkėjai

Aplinkos ministerija (AM) vakar ėmė skambinti pavojaus varpais dėl eglynus naikinančių vabzdžių invazijos. Su nerimu situaciją stebi ir Kretingos miškų urėdijos miškininkai.

Anot AM pranešimo, šį pavasarį Miško sanitarinės apsaugos tarnyba jau įspėjo apie grėsmingą situaciją, susidariusią dėl gausių vėjovartų ir pagausėjusios žievėgraužio tipografo – kinivarpos – populiacijos.

Specialistai teigia, kad kenkėjų skraidymui labai palankus buvo gegužės viduryje atšilęs oras. Daug vabzdžių apsigyveno medžiuose, graužė medienoje takus ir dėjo kiaušinėlius.

Eglynuose jau galima pastebėti išgraužas – rudus miltelius ant žemės.

Miškininkai įpareigoti pažeistus medžius kuo skubiau kirsti sanitariniais kirtimais ir išvežti iš miško arba nužievinti. AM perspėja, kad jokie kiti būdai jau nebegali efektyviai sumažinti agresyvių kenkėjų skaičiaus.

Taip pat perspėjama, kad prieš kelias savaites Lietuvoje vyravo smarkūs vėjai, kurie išvartė medžius, o šie gali tapti vabzdžių židiniu. Be to, Lietuvoje per vasarą išsivysto dvi žievėgraužio tipografo generacijos, todėl kenkėjų skraidymas ir eglių puolimas tęsis iki rudens.

Kretingos miškų urėdas Antanas Baranauskas „Vakarų ekspresui” sakė, kad kol kas miškininkai panikos dar nekelia.

„Dar nestebime masinio kenkėjų išplitimo. Prevenciškai išvežame visas vėtros išjudintas, pažeistomis šaknimis egles, nes tokias kinivarpos pirmiausiai ir puola”, – sakė jis.

Kretingos miškų urėdijos žinioje – per 70 tūkst. ha miškų, iš kurių pusė – valstybiniai. Eglynai užima apie 35 proc. miškų.

Kinivarpų grėsmingumą įrodo prieš keletą metų nusiaubtas Vokietijoje esantis Bavarijos nacionalinis parkas, kuomet sunaikinta per 5 tūkst. ha miško. Vokiečiai nusprendė palikti visus mirusius medžius ir laukti, kol miškas susiformuos pats.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.