Premjeras: pakėlus bazinę algą kalbėti apie subalansuotą biudžetą bus sunku

Premjeras Gediminas Kirkilas, komentuodamas Prezidento sprendimą pasirašyti įstatymą, kuriuo politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų bazinė alga didinama 48 Lt – iki 490 Lt, teigia, kad Vyriausybei teks sunkus uždavinys, nes reikės apkarpyti lėšas kitoms sritims. Vyriausybės vadovas prašė Valdo Adamkaus šį įstatymą vetuoti, nes toks bazinės algos didinimas esą būtų pernelyg didelė našta biudžetui.

„Jeigu bazinę algą pakelsime pareigūnams ir tarnautojams, reikės atitinkamai kelti ir biudžetinio sektoriaus darbuotojams. Mūsų skaičiavimais, tai kainuos beveik milijardą litų. Tokiu atveju sunku kalbėti apie subalansuotą biudžetą”, – lrt.lt tvirtino G. Kirkilas.

Praėjusią savaitę Lietuvos radijo laidoje „Forumas” Vyriausybės vadovas kalbėjo, kad šio sprendimo nukentės sveikatos apsaugos sistema, gali sulėtėti švietimo reforma.

Paklaustas, ar prezidentui pasirašius šį įstatymą jis matytų prasmę toliau vadovauti Vyriausybei, premjeras laidoje atsakė, kad „reikės iš esmės apie tai galvoti”.

Prezidentas sprendimą pasirašyti įstatymą motyvuoja sunkia padėtimi valstybės tarnyboje – čia šiuo metu trūksta apie 6 tūkst. darbuotojų.

Dėl mažų atlyginimų iš darbo išeina policininkai, apylinkių teisėjai, ministerijų darbuotojai.

Vyriausybė siūlė bazinę algą didinti tik 20 Lt. G. Kirkilas teigė, kad didinimas visu pusšimčiu su Vyriausybe nederintas.

Seimo opozicija teigia buvusi priversta be Vyriausybės sutikimo smarkiai didinti bazinę algą, nes Vyriausybė nepateikė plano, kaip sutvarkyti valstybės tarnautojų algas.

Įsigaliojus įstatymui, parlamentaro alga didėtų mažiausiai 500 Lt, o eilinio policininko ar gaisrininko – maždaug 200 Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.