Lietuvoje antradienį užfiksuotas šios vasaros karščio rekordas

Lietuvą užplūdus karšto oro bangai, antradienį pasiektas šios vasaros šilumos rekordas.
Kaip BNS sakė sinoptikė Izolda Marcinonienė, beveik visoje Lietuvoje temperatūra siekė 28 laipsnius. Karščiausia buvo Vilkaviškio rajone, Kybartuose – ten termometrai rodė 32,3 laipsnio. Šilumos stoka nesiskundė ir šalies pajūris: Palangoje buvo 32, Klaipėdoje – 31, Nidoje – 28 laipsniai karščio.

„Tai karščiausia šios vasaros diena. Temperatūrų maksimumai gali pasiekti ir 33 laipsnius”, – sakė I.Marcinonienė.

Anot sinoptikės, aukštą temperatūrą Lietuvoje lemia iš pietvakarių nuo Afrikos per Viduržemio jūrą, Vidurio Europą keliaujantis karštas oras.

Prognozuojama, jog karštis Lietuvos ilgai nealins. Jau trečiadienį tropinę kaitrą išstums šilta vidutinių platumų oro masė. Naktis dar bus tvanki, o diena labai šilta, tačiau jau ne karšta. Oras įšils iki 22-27 laipsnių, trumpai palis, kai kur nugriaudės perkūnija. Panašūs orai numatomi iki savaitės pabaigos.

Pasak sinoptikų, tai jau ne pirma karščio banga šiais metais. Gegužės pabaigoje Lietuvą pasiekęs subtropinis karštis temperatūrą irgi pakėlė iki rekordinės. Tuomet daugelyje rajonų buvo viršyti iki tol buvę absoliutūs tų dienų temperatūros maksimumai. Gegužės 26-28 dienomis temperatūra pakilo iki 28-32 laipsnių ir buvo artima absoliučiam gegužės maksimumui.

Itin karštas buvo praėjusių metų liepos mėnuo. Tuomet sausų karštų orų laikotarpis truko dešimt dienų. Daugelyje rajonų oro temperatūra pakildavo iki 32-35 laipsnių.

Dar karštesni orai buvo 1994 metų liepą, kai termometrai rodydavo 34-36 laipsnius. Tais metais buvo užfiksuotas ir Lietuvos karščio rekordas, kuomet Zarasuose temperatūra pakilo iki 37,5 laipsnio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.