Notarinius veiksmus gali atlikti ir seniūnai

Teisingumo ministerija primena, kad kai kuriuos notarinius veiksmus gali atlikti ne tik notarai, bet ir Lietuvos seniūnijų seniūnai.
Siekdama informuoti visuomenę apie seniūnams priskirtas notaro funkcijas, Teisingumo ministerija pakartotinai primena, jog LR Notariato įstatymo 27-1 straipsnis, nustato, kad seniūnai neatlygintinai atlieka seniūnijai priskirtos teritorijos gyventojams šiuos notarinius veiksmus: tvirtina įgaliojimus, kuriuos fiziniai asmenys duoda korespondencijai (konkrečiai – siunčiamiems pinigams ir siuntiniams) gauti, taip pat darbo užmokesčiui ir kitoms su darbo santykiais susijusioms išmokoms, pensijoms, pašalpoms, stipendijoms, išmokoms už perdirbti supirktą žemės ūkio produkciją gauti, liudija dokumentų nuorašų ir jų išrašų tikrumą bei parašo dokumentuose tikrumą.

Nuo šių metų birželio mėnesio seniūnams buvo priskirta dar viena funkcija, susijusi su vaiko laikino išvykimo į užsienį tvarka. Vadovaujantis LR Vyriausybės nutarimo Dėl vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkos aprašo patvirtinimo pakeitimais, įsigaliojusiais 2007 m. birželio 1 d., vaikams vykstantiems į užsienio valstybes nebereikia abiejų tėvų sutikimo, patvirtinto notaro. Jeigu vaikas keliauja su vienu iš tėvų, kito rašytinis sutikimas nebėra reikalingas. Tais atvejais, kai vaikas į užsienį keliauja vienas, užtenka pateikti pasienio kontrolės punkto pareigūnams vieno iš tėvų rašytinį sutikimą, kurį patvirtinti nuo šiol turi teisę ne tik notarai, bet ir seniūnai bei diplomatinių ar konsulinių įstaigų pareigūnai. Seniūnams priskyrus pastarąją funkciją, iš esmės palengvėjo vaikų iki 18 metų išvykimo į užsienį galimybės.

Akcentuotina, kad visuomenei aktyviau naudojantis seniūnų paslaugomis, susidarytų mažesnės eilės pas notarus, o tam tikri veiksmai (parašo patvirtinimas, dokumento nuorašo tikrumo patvirtinimas ir kt.) būtų atlikti greičiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.