Lenkijos koalicija ištvėrė krizę

Netvirta Lenkijos vyriausybė ištvėrė dar vieną politinę krizę – pirmadienį dvi mažesniosios koalicijos partijos atšaukė savo grasinimą pasitraukti ir taip išprovokuoti pirmalaikius rinkimus.

Vis dėlto kairuoliška „Savigyna”, kuri daugiausiai šalininkų turi kaime, ir ultranacionalistinė Lenkijos šeimų lyga pirmalaikių rinkimų tikimybę paliko, taip pat paskelbė, kad susijungia į naują partiją ir kituose rinkimuose dalyvaus su antieuropietiška ir reformoms priešiška programa.

„Skelbiame, kad formuojama nauja partija”, – sakė „Savigynos” lyderis Andrzejus Lepperis (Andžejus Leperis) per bendrą su Lenkijos šeimų lygos lyderiu Romanu Giertychu (Romanu Gertychu) spaudos konferenciją.

Naujoji partija, kuri netrukus turi būti įregistruota, vadinsis „Lyga ir Savigyna” (LiS).

Konservatorių premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) politinį sąmyšį pradėjo praėjusią savaitę, kai dėl korupcijos tyrimo atleido skandalingąjį A.Lepperį iš vicepremjero ir žemės ūkio ministro postų.

A.Lepperis tvirtina esąs nekaltas, ir sako, kad tuo tyrimu dėl vieno žemės sandorio, kuris pasirodė esąs policijos kovos su korupcija skyriaus pinklės, buvo siekiama nušalinti jį nuo politikos.

Jo partija kelis kartus balsavo už pasilikimą koalicijoje ar už pasitraukimą iš jos, bet pirmadienį, pusantro mėnesio truksiančių parlamento atostogų išvakarėse, paskelbė, kad pasilikimas valdančiojoje koalicijoje yra patriotinė pareiga.

„Buvome labai įžeisti, bet turime pakilti virš ambicijų, nes kalbama apie Lenkiją”, – pareiškė A.Lepperis.

Aljansas su Lenkijos šeimų lyga abiem partijoms užtikrintų įtaką bendraujant su J.Kaczynskio „Įstatymu ir teisingumu”, sakė A.Lepperis. Apklausos rodo, kad abi mažesniosios koalicijos partnerės balansuoja ties 5 proc. „slenksčiu”, kurį, norint patekti į parlamentą, reikia peržengti.

„Nuo pat pradžių abi mūsų partijos sutarė dėl prosocialinės, šeimoms palankios politikos”, – pridūrė A.Lepperis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.