Viktorija pradėjo kalbėtis su savimi

Po neįtikimai atkaklios kovos Europos jaunimo (iki 23 metų) lengvosios atletikos čempionate aukso medalį iškovojusi septynkovininkė Viktorija Žemaitytė vakar vėlai vakare sugrįžo namo.

Lietuvos daugiakovininkė Debrecene (Vengrija) turėjo paskutinę galimybę iškovoti Europos jaunimo čempionės titulą. Mat 1985-ųjų kovo vienuoliktąją gimusi Viktorija Žemaitytė nuo kitų metų varžysis jau tik suaugusiųjų turnyruose. Trenerio Alvydo Gavėno auklėtinė nepaleido progos ir prie turimo pasaulio jaunimo (iki 20 metų) vicečempionės vardo užvakar pridėjo dar vieną solidų – Europos čempionės – titulą. Lietuvos kūno kultūros akademijos trečiakursė

Debrecene įvykdė ir olimpinį A normatyvą – surinko 6219 taškus ir pagerino asmeninį rekordą.

Atrado savo formulę

Naujoji Europos čempionė V.Žemaitytė vakar iš ryto davė dar karštą interviu „Lietuvos žinioms”.

– Jau atsitokėjote po pergalės?

– Apie pergalę negalvojau. Tiesiog buvau nusiteikusi kovoti iki pabaigos. Pirma varžybų diena baigėsi, kaip ir planavome – buvau lyderė. O po antros dar iki šiol neatsigaunu. Pirmą kartą per varžybas kalbėjausi su savimi. Nuolat save įtikinėjau, kad galiu. Galiu įveikti 185 cm aukštį. Ir įveikiau. Sviesdama ietį irgi sau įrodinėjau, kad galiu toli „iššauti”. Ir „iššoviau”. Ir bėgdama 800 metrų distancijos antrą ratą sau kartojau: kentėk, kentėk, kentėk. Padėjo!

– Antra likusi olandė Jolanda Keizer – nuolatinė Jūsų varžovė tarptautinėse varžybose?

– Konkuravome keleriose varžybose. Ji dar nėra manęs įveikusi. Po pirmos dienos maniau, kad iki pabaigos turėčiau išlikti mažiausiai antrojoje vietoje. Viską sujaukė šuoliai į tolį, nors šiai rungčiai irgi buvau gerai pasirengusi. Bet padariau du peržengimus ir pamaniau, kad pirmoji vieta nuplaukė. Tikėjausi, kad trečią tai jau tikrai turėčiau užimti. O kai ietį nusviedžiau labai toli (49,24 m), sugrįžo pasitikėjimas.

– Kuriose rungtyse jaučiatės galinti gerokai patobulėti?

– Manau, galėčiau gerokai pasispausti barjerinio bėgimo, šuolių į tolį ir rutulio stūmimo sektoriuose. Rutulio sektoriuje dabar mane prižiūri buvęs disko metikas Vaclovas Kidykas. Pasak jo, mano įrankis netrukus turėtų kristi ties 15 metrų riba (Debrecene jis skriejo 13,70 m).

Pasirinko universiadą

– Rimčiausia Jūsų varžovė yra čia pat, Lietuvoje. Kada šturmuosite šią viršūnę?

– Manau, ateis laikas ir tapsiu rimta Austros Skujytės konkurente. Iki šiol netikėjau, kad galiu tiek pasiekti. O dabar jaučiu, kad turiu nemažą rezervą. Tikrai bandysiu vytis ir aplenkti Austrą.

– Kokioms varžyboms dabar rengsitės?

– Kadangi įvykdžiau olimpinį normatyvą, pradėsiu ramiai ir nuosekliai ruoštis olimpiadai. Šiemet nevyksiu į pasaulio čempionatą Osakoje – taip nusprendėme su treneriu. Tačiau važiuosiu į universiadą, rugpjūčio 8-ąją prasidėsiančią Tailande.

– O liepos pabaigoje per Lietuvos čempionatą Jus išvysime?

– Dalyvausiu, tačiau tik vienoje ar keliose rungtyse. Šuolius į aukštį tikrai pasirinksiu.

– Po tokios svaiginančios pergalės nusipelnėte poilsio.

– Treneris sakė duos savaitėlę atsipūsti. Manau, nulėksiu prie Baltijos jūros.

Viktorijos trenerio Alvydo Gavėno komentaras

„Viktorijos pergalę planavau tyliai mintyse. Paskutinei rungčiai ji buvo labai gerai pasirengusi. Prieš startą pasakiau: Dienas davė tau šansą, ir jei dabar nepasinaudosi, kito teks labai ilgai laukti, nes šis jaunimo čempionatas tau paskutinis. Iš vakaro apie valandą skaičiavau taškus ir – nepatikėsite – išpranašavau, kad Viktorija su J.Keizer surinks vienodai taškų. Taip ir nutiko. O Viktorijos pergalę lėmė jos ir J.Keizer tarpusavio santykis pavienėse rungtyse, jis buvo palankus mums – 4:3.

Gaila, kad antrą varžybų dieną pirmojoje – šuolių į tolį – rungtyje Viktorija neišvengė klaidelių ir bendrojoje įskaitoje iš lyderės pozicijos smuktelėjo į trečiąją vietą. Ją „ištraukė” ieties metimo rungtis (49,24 m), po kurios nuo pirmaujančios olandės J.Keizer atsiliko tik 7 taškais. Per paskutinę rungtį Viktorija 800 m distancijoje smarkiai lenkė pagrindinę konkurentę, tačiau pabaigoje olandė spurtavo, ir jau maniau, kad finišuojant jas skyrusio atstumo neužteks lietuvės pergalei. Laimė, klydau.

Daugiakovėje Viktorija ne tik pasiekė asmeninį rekordą, bet ir pagerino asmeninius ieties metimo ir 800 m bėgimo rekordus. Džiaugiuosi, kad visos Viktorijos traumos liko praeityje. Dėkingas, kad prie jos Europos „aukso” labai prisidėjo masažuotojai Kęstutis Laurinskas ir Zigmas Živatkauskas bei treneris Aleksas Stanislovaitis, subūręs apie atletus tikrų profesionalų komandą.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.