Žarnyne pasislėpusios emocijos ir jas transformuojantys skoniai

Šešių metrų ilgio plonoji žarna užima centrinę vietą pilvo srityje. Plonasis žarnynas „virškina” ne tik maistą, bet ir emocijas.

Kinų medicinoje teigiama, jog visos negatyvios emocijos palieka savo pėdsakus būtent plonojoje žarnoje ir taip joje atsiranda įvairūs mazgeliai ar sukietėjimai.

Tam tikrus skausmingus mazgus galime užčiuopti plonojo žarnyno paviršiuje kaip sustorėjimus ar gumulėlius, kurie susiformuoja iš limfinių indų, smulkių nervų, kapiliarų ir fascijų.

Stambesni dariniai – sukietėjimai – susiformuoja iš stambesnių nervų, kraujagyslių, sausgyslių, raumenų, arterijų. Apčiuopti juos jau yra gerokai sunkiau, nes jie pasislėpę gilesniuose žarnyno vingiuose. Tos kūno vietos, kur susipynę nervai, trukdantys kraujo bei energijos tekėjimui, užtirpsta.

Mūsų pilvo forma iš esmės priklauso nuo plonojo žarnyno būklės. Jau buvo rašyta apie tai, jog toksinais perpildytas plonasis žarnynas praranda tonusą, nukara, pradeda spausti pilvo apačią; užspaustos venos sudaro sąlygas hemorojui bei venų išsiplėtimui atsirasti.

Kartais plonoji žarna pradeda spausti juosmens bei kryžkaulio zonos stuburo nervus ir taip yra blokuojami nerviniai impulsai. Kiekvienas elektros impulsas perduoda informaciją iš smegenų į kiekvieną kūno dalį. Nervų sistema kiekvieną stuburo slankstelį susieja su atskiru organu. Sveikame kūne nerviniai impulsai pasiekia organus, reguliuoja jų funkcijas, generuoja sveikas ląsteles. Jei nervinių impulsų siunčiama energija sutinka kliūtis savo kelyje, jos dažnis sumažėja, organas gauna tik dalį informacijos iš smegenų ar tegali pasiųsti į centrinę nervų sistemą ne visą informaciją apie savo būklę. Tokioje „izoliuotoje” vietoje pradeda formuotis sutrikimas.

Neigiamų emocijų padariniai, susikaupę plonajame žarnyne, pakitusi žarnyno padėtis, gali užspausti stuburo nervus, įtempti nugaros, kojų ir juosmens raumenis. Iš užspaustų stuburo vietų siunčiami skausmo signalai į tam tikras kūno vietas: galvą, pečius, koją ir pan. Tokie emociniai „blokai” žarnyne paprastai yra pašalinami per savimasažą ar masažą, kuris vadinamas visceraline chiropraktika. Deja, turime labai nedaug tokio pobūdžio specialistų.

Taip pat labai svarbu akcentuoti, jog daugelis juosmens ar kryžkaulio slankstelių yra tiesiogiai susiję su tam tikromis žarnyno dalimis. Kai kuriais atvejais stuburo slanksteliai susitvarko, kai sureguliuojamos žarnyno funkcijos ir iš jų pašalinami emociniai „blokai”.

Skoniai

Kaip ir žolės, taip ir maistas gali būti naudojamas įvairių ligų gydymui dėl savo skonio savybių. Ajurvedoje yra analizuojami šeši skoniai: saldus, rūgštus, sūrus, gaižus, aštrus ir kartus.

Su skoniu yra glaudžiai susijusios mūsų emocijos, kurios vienaip ar kitaip veikia mūsų kūno funkcijas. Karčios emocijos (liūdesys) stiprina vatos došą, rūgščios emocijos (pavydas), aštrios (pyktis) – pitos došą, saldžios emocijos (norai, troškimai) ir sūrios (godumas) – kaphos došą. Tokiu būdu žinios apie skonius gali padėti ne tik reguliuoti mūsų kūno funkcijas, bet ir stabilizuoti emocijas.

Su virškinimo funkcijomis ir toksinų šalinimu iš žarnyno labiau susiję kartus ir aštrus skoniai.

Aštrus skonis yra susijęs su plaučiais. Ne veltui geriau atsikosėti norintis žmogus valgo krienus, plaučių zonoje klijuoja garstyčių lapelius. Aštrumas sustiprina tokias savybes kaip lengvumas, karštumas, sausumas, nes susideda iš dviejų elementų: ugnies ir oro. Jis didina vatą bei pitą ir mažina kaphą. Šis skonis stiprina tokias emocijas kaip neapykanta, pyktis, apmaudas. Valgomas aštrus maistas ar aštrų skonį turinčios žolės didina virškinimo ugnį, mažina žarnyno atoniją; naikina kirmėles, šalina riebalus, mažina tinimą, valo kraujo indus, žarnyno toksinus; gydo nosies ir krūtinės infekciją, valo burnos ertmę; gydo alergines ligas, mažina niežulį. Aštraus skonio žoles rekomenduojama vartoti su lydytu sviestu (ghi) arba su aliejumi, kad nedirgintų skrandžio ir žarnyno sienelių, nenaikintų žarnyno mikrofloros.

Šiuo skoniu negalima piktnaudžiauti, nes jis naikina sąnarių jungiamąjį audinį, didina troškulį, kojų drebulį.

Iš žolių ar prieskonių čia galėtume paminėti baziliką, valerijoną, gvazdikėlį, raudonėlį, imbierą, kamparą, kardamoną, koriandrą, raudonuosius ir juoduosius pipirus, lauro lapus, svogūnus, rozmariną, čiobrelį, česnaką, šalaviją, eukaliptą.

Kartus skonis yra susijęs su širdimi. Jis pasižymi sausumu, šaltumu, lengvumu, nes yra sudarytas iš oro ir erdvės, mažina pitą bei kaphą, didina vatą; sustiprina tokias emocijas kaip sielvartas, liūdesys, nusivylimas. Ne veltui, matyt, sakoma, kad gyvenimas apkarto.

Kartus skonis veikia panašiai kaip ir aštrus skonis, t. y. mažina tinimą, naikina parazitus, valo kraują; slopina pykinimą, vėmimą, padeda nuo karščiavimo, atkuria skonio receptorius, stabdo uždegiminius odos procesus, suteikia jai glotnumo, valo toksinus iš smegenų, limfos, prakaito, šlapimo.

Piktnaudžiavimas karčiais produktais silpnina kūno jėgas, gali išprovokuoti galvos svaigimą, sausumą burnoje. Kartaus skonio turi širdažolė, pelynas, alijošius, kiaulpienė, bitkrėslė, rabarbaro šaknys, rūta, kraujažolė, rūgštynė, echinacija.

Kinų medicinoje teigiama, jog visos negatyvios emocijos palieka savo pėdsakus plonojoje žarnoje ir taip joje atsiranda įvairūs mazgeliai ar sukietėjimai

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.