Pašto perlaidomis pinigai keliauja retai

Norėdami pasiųsti pinigų į užsienį Lietuvos gyventojai yra priversti naudotis brangesnėmis korporacijos „Western Union” paslaugomis, nes Lietuvos paštas net ir į daugelį Europos Sąjungos šalių tarptautinių pašto perlaidų nepriima.

Kaip LŽ pasakojo vienas pagyvenęs marijampolietis, šeimoje atsitikus nelaimei jis norėjo užsienyje – Anglijoje darbo ieškančiai dukrai pasiųsti pinigų, kad ši turėtų už ką grįžti namo.

Tačiau paprasta tarptautinio pašto perlaida jis to padaryti negalėjo.

Pašto darbuotojai paaiškino, kad tokia paslauga neteikiama. „Norėjau pinigus siųsti pašto perlaida, nes, kiek žinau, tai yra pigiausia, bet teko pasinaudoti jų siūloma kur kas brangesne paslauga – „Western Union”, nors man tai kainavo beveik trečdaliu brangiau”, – teigė vyriškis. Jis sakė, kad už paslaugą vietoj maždaug 40 litų jam teko sumokėti beveik 60. „Gal tyčia siūloma brangesnė paslauga”, – spėliojo pašnekovas.

Reikia sutarčių su kitomis šalimis

Tačiau Marijampolės apskrities centrinio pašto direktoriaus pavaduotoja Aldona Radziukienė tokius įtarimus neigia. Pasak jos, tarptautines pašto perlaidas tiek Marijampolės, tiek ir kiti šalies paštai priima tik į tas šalis, su kurių pašto įstaigomis Lietuvos paštas yra sudaręs sutartis.

Tarp tokių šalių yra Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Belgija, Čekija, Estija, Graikija, Gruzija, Ispanija, Kazachstanas, Kirgizija, Latvija, Lenkija, Moldova, Portugalija, Prancūzija, Rusija, Slovakija, Šveicarija, Ukraina bei Vengrija.

„Net ir tarptautinę pašto perlaidą galim priimti tik į šias šalis, į kitas – negalim, nes nėra sutarčių su šių šalių pašto įstaigomis”, – aiškino A.Radziukienė.

Ji teigė, kad Lietuvos paštas beveik kasmet siūlo daugelio Europos šalių paštams sudaryti reikiamas sutartis dėl tarptautinių perlaidų, bet šie esą to daryti nesutinka. Todėl esą gyventojams ir siūlomos kiek brangesnės, bet patikimos perlaidų paslaugos per „Western Union” korporaciją. Ji garantuoja, kad pinigus galima siųsti į beveik 200 pasaulio šalių ir reikalui esant juos gauti per keliolika minučių.

Lėšos plaukia į Lietuvą

„Šiuo metu pašto perlaidų iš viso mažėja. Tarptautinių perlaidų pastaraisiais mėnesiais Marijampolės apskrityje gal net ir iš viso nebuvo priimta – beveik niekas pinigų taip nebesiunčia. Gauta taip pat tik viena kita perlaida. Vietinių perlaidų taip pat labai sumažėjo, jos jau tampa nepopuliarios. Daugiausia siunčiami bei gaunami tik alimentai, honorarai. Negaliu pasakyti, kad daug pinigų mūsų darbuotojai priima ir siųsti per „Western Union” sistemą. Kur kas dažniau išmokam iš kitų šalių parsiųstas pinigines perlaidas mūsų regiono gyventojams. Per mėnesį tokių perlaidų būna po kelis šimtus”, – pasakojo A.Radziukienė.

Neabejojama, kad dažniausiai į Lietuvą pinigus čia likusiems artimiesiems siunčia ekonominiai emigrantai.

Pastaruosius porą metų Airijoje dirbanti ir gyvenanti Lilija M. LŽ sakė, kad kas mėnesį tiek ji, tiek ir vyras siunčia pinigų Lietuvoje likusioms dukroms.

„Iš Airijos į Lietuvą pasiųsti pinigų galima tik dviem būdais: arba bankiniu pavedimu, arba per „Western Union”. Pastarasis variantas yra kur kas priimtinesnis, nes per bankus pinigai „vaikščioja” kai kada savaitę ir daugiau, o per „Western Union” – vieną dieną”, – aiškino moteris ir pažymėjo, kad ši paslauga svečioje šalyje jai atsieina 20 eurų (apie 69 litus).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.