Sveikatos apsaugos ministerija malšins medikų apetitą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketina sugriežtinti reikalavimus gydymo įstaigoms įsigyjant vaistus, taip bandydama išvengti milijoninių nuostolių.
Pasak dienraščio „Kauno diena”, speciali SAM komisija ištyrė, kaip 2005-2006 metais ligoninės ir kitos gydymo įstaigos pirko vaistus, kiek tam išleido valstybės biudžeto lėšų.

Šių metų pavasarį baigus pirmąjį patikrinimą buvo paskelbta, kad įvairios gydymo įstaigos tuos pačius vaistus perka skirtingomis kainomis. Kartais skirtumas siekdavo kelis kartus. Dėl to, pagal komisijos išvadas, valstybė galėjo prarasti iki 50 mln. litų.

Tačiau vėliau atliktus papildomą tyrimą, kurio metu buvo aiškinamasi, kodėl ligoninės neretai skirtingai moka už tokius pačius vaistus, galimi valstybės nuostoliai sumažėjo nuo 50 mln. litų iki keliolikos milijonų.

„Šio tyrimo metu paaiškėjo, kad kai kuriais atvejais didesnės kainos gali būti pagrįstos tam tikromis objektyviomis priežastimis. Pavyzdžiui, vienos ligoninės tuos pačius vaistus pirko metų pradžioje, kitos – jau viduryje, kai tie vaistai jau pabrango. Dėl šios bei kitų priežasčių ir susidarė skirtumai”, – sakė SAM sekretorius Haroldas Baubinas.

Sveikatos apsaugos ministrui Rimvydui Turčinskui praėjusią savaitę įteiktose komisijos išvadose siūloma, kad visos gydymo įstaigos skelbtų atskirus konkursus kiekvienam vaistiniam preparatui įsigyti.

„Dabar kai kurios įstaigos skelbia konkursus pirkti ne atskirus vaistus, bet jų grupes. Dar kitos ligoninės visą būtinų vaistų paketą įsigyja tik vieno konkurso metu”, – sakė H.Baubinas.

Be to, visoms gydymo įstaigoms bus rekomenduota skelbti konkursus vaistams pirkti pagal ne gamintojų suteiktus, bet tarptautinius pavadinimus. Numatoma siūlyti, kad ligoninės pirktų specialias, didmenines vaistų pakuotes, skirtas gydymo įstaigoms. Tai šiek tiek sumažina preparatų kainą.

Valstybinę ligonių kasą ketinama įpareigoti sukurti bendrą informacinę sistemą, kuri leistų visoms gydymo įstaigoms operatyviai susipažinti su aktualiomis kainomis vaistų rinkoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.