Restorano „Millennium” padavėjas išsamiai papasakojo, ką matė, kai buvo nunuodytas Litvinenka

Viską, ką matė, kai buvo nunuodytas Aleksandras Litvinenka, pirmą kartą spaudai papasakojo padavėjas, kuris aptarnavo Rusijos gyventojų staliuką Londono viešbutyje „Millennium”. 67-erių metų Norberto Andrade (Norbertas Andradė) buvo tiesioginis nunuodijimo 2006 metų lapkričio 1 dieną liudininkas.
Pasak N.Andrade, kai jis nešė svaigiųjų gėrimų A.Litvinenkos partneriams Dmitrijui Kovtunui ir Andrejui Lugovojui, jam kurį laikas buvo užstotas kelias, todėl jis negalėjo matyti, kas vyksta prie stalo. Padavėjas įsitikinęs, kad sąmoningai buvo nukreiptas jo dėmesys, o žudikas tuo metu išpurškė mirtiną polonio- 210 dozę į arbatinuką. Vėliau radioaktyvių pėdsakų buvo rasta ant paveikslo, stalo, kėdžių, ten, kur sėdėjo A.Litvinenka. Tačiau konkrečių pavardžių „Pine Bar” darbuotojas nenurodo ir nieko nekaltina, praneša „Echo Moskvy”.

Jis papasakojo laikraščiui „The Sunday Telegraph”, kas nutiko arbatai, kai rusai išėjo iš baro. Skystis tapo lipnus ir tąsus, o jo spalva – geltona. Padavėjas susierzinęs, kad žudikas įvykdė savo planą jų bare ir visi darbuotojai taip pat tapo radioaktyviosios medžiagos aukomis. Dar kelias savaites po lapkričio 1 dienos, kai buvo nunuodytas A.Litvinenka, baras dirbo įprastu režimu, ir visi buvo apšvitinti. N.Andrade prisipažino, kad nuogąstauja dėl savo vaikaičių gyvybės.

Komentuodamas padavėjo interviu Didžiosios Britanijos spaudoje – pirmąjį nunuodijimo liudininkų pasakojimą – Pilietinių laisvių fondo vadovas Aleksandras Goldfarbas pranešė, kad A.Litvinenkos nunuodijimo liudininkas prakalbo ne be policijos ir prokuratūros žinios.

„Britai, matyt, prarado vilti gauti Lugovojų”, – pažymėjo A.Goldfarbas. Jis pareiškė, jog svarbu ne tik tai, ką šis žmogus pasakė, „bet ir pats faktas, kad jis prakalbo”, praneša tinklalpis „Gazeta.ru”.

Liepos 5 dieną Maskva nusiuntė į Londoną oficialų atsisakymą išduoti Rusijos verslininką A.Lugovojų, kurį Didžiosios Britanijos valdžia kaltina nužudžius buvusį Rusijos federalinės saugumo tarnybos papulkininkį A.Litvinenką. Savo atsisakymą Generalinė prokuratūra pagrindė konstitucijos nuostata, kuri draudžia išduoti Rusijos piliečius užsienio valstybėms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.