Vietoj šalto dušo – suomiška pirtis

Dar truputį kantrybės, ir jau netrukus po kone dvi savaites šalį smarkiai praususio šaltoko lietaus pagaliau atšilsime – kitą savaitę iš pietvakarių atplūs apie 30 laipsnių karščiai.

Taigi vieną kraštutinumą, kaip jau tampa įprasta mūsų šalyje, pakeis kitas: vietoj šalto dušo – suomiška pirtis. Ekologai tvirtina, kad tokius kontrastus nulemia vis didėjantis planetos užterštumas ir dėl to „susimaišęs” klimatas.

Kai kur dar palis

Nors šį savaitgalį, pasak Valstybinės hidrometeorologijos tarnybos sinoptikų, kai kur, ypač rytiniuose ir pietiniuose Lietuvos rajonuose, dar palis (ko stebėtis – vadinamieji Septyni broliai miegos bent jau iki pirmadienio), vietomis gali ir perkūnija nugriaudėti, tačiau tai toli gražu nebus tokios liūtys, kokios kankino Dainų šventės dalyvius Valstybės dieną.

Tikriausiai nepraloš tie, kurie šį savaitgalį patrauks ilsėtis prie vandenų. Maudytis lyg kiek vėsoka, tačiau juk mes ne pietiečiai? Šilčiausią vandenį rastų tie, kurie pūkštelėtų į Nemuną ties Druskininkais – jo temperatūra ten 19 laipsnių šilumos. Tik vienu laipsniu vėsesnis Trakų rajono Totoriškių ežero vanduo.

Kauno mariose vandens temperatūra – 17 laipsnių šilumos, o štai jūroje ties Palanga, Nida, maždaug pusės metro gylyje, – tik 16 laipsnių. Tačiau juk jūra traukia žmones ne tik maudynėmis.

Artėja kaitra

Pasak Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės Juditos Liukaitytės, savaitgalį turės ką veikti ir astronomijos mėgėjai bei šiaip romantikai – artimiausios naktys tikriausiai bus giedros, ramios, debesys pagaliau nebedengs žvaigždžių. O ir šalta nebus – 9-14 laipsnių naktį (turistams palapinėje miegoti tiek šilumos kaip tik, o ir uodai nekanda – jų spiečiai suzvimbia tik prieš giedrą) bei apie 20 laipsnių dieną.

Pastudijavę ciklonų ir kitus tik jiems suprantamus žemėlapius savo kompiuteriuose sinoptikai pranašauja, kad daugiau šilumos atplūs rytoj, t. y. sekmadienį: apie 25 laipsniai šilumos. Tik pajūryje neverta tiek daug tikėtis: jūra vėsina orą.

Tačiau pirmadienio dieną oro temperatūra gali būti ir 28, o antradienį kai kur pietiniuose rajonuose – net daugiau kaip 30 laipsnių karščio! Daugoka. Belieka viltis, kad ši sinoptikų prognozė, kaip neretai atsitinka, neišsipildys.

Ką pranašauja liepos

Riedėdami grybauti ar iškylauti stenkitės nesuvėžinti ne tik ežių, bet ir kregždžių: prieš lietų jos skraido žemai, nes tada palei žemę nusileidžia ir jų grobis – vabzdžiai. Kregždės vikrios, bet šiuolaikiniai galingi automobiliai irgi greiti – šiomis lietingomis dienomis užmiestyje teko matyti nemažai suvėžintų šių mielų paukščių.

Pasaugokime ir varles, rupūžes. Jos, kaip ir kregždės, vėsiu bei lietingu oru medžioja, nes tada vabzdžių gali pastverti lengvai. Rupūžės retai traukia „pasivaikščioti”, kai oras sausas.

Pabaigoje priminsime, kaip kadaise spėliodavo seni žmonės liepos mėnesį. Taigi: kokia liepa, toks bus ir sausis. Karšta liepa – šaltas sausis. O dar: jei liepa karšta – rugsėjis šaltas. Ko liepa neišvirs, to rugsėjis neiškeps. Liepos viduryje kukuojanti gegutė pranašauja ilgą vasarą, gausiai žydinčios liepos – lietingą rudenį.

Gegutės pastarosiomis dienomis nebeteko girdėti, o štai liepų derlius šią vasarą – puikus…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vietoj šalto dušo – suomiška pirtis"

  1. Donce

    Del rudens ir ziemos abejoju. Netikiu as tokiais prietarais. O kita savaite, malonu, kad bus silta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.