Lietuvoje bulvių ir daržovių derlių naikina lietūs

Nesiliaujantys lietūs gali sunaikinti žaliuojančius bulvių ir daržovių pasėlius. Žemesnėse vietose pasodintos bulvės bei daržovės jau mirksta. Be to, derlių pažeidžia įvairūs kenkėjai, pasėliuose plinta ligos, nes kai kurie laukai jau neįvažiuojami, gausūs krituliai trukdo laiku nupurkšti.

Rinkos informacinės sistemos (RIS) duomenimis, augintojai, birželį prognozavę rekordinį bulvių ir daržovių derlingumą, liepą jau skaičiuoja nuostolius.

Drėgmės pertekliui ypač jautrios bulvės. Liepos pradžioje jų pasiūla buvo gana saikinga, o kainos – apie 12 proc. didesnės negu 2006 metų tuo pačiu laiku. Kol bulvių odelė nepakankamai tvirta, augintojai neskuba jų kasti. Be to, derliaus nuėmimui trukdo dažni lietūs.

Nefasuotų ankstyvųjų bulvių pardavimo kainos skirtumai yra labai dideli. Liepos pradžioje iš ūkių, priklausomai nuo pardavimo kiekio, kokybės ir supirkėjų, jos buvo parduodamos po 850-1 400 litų už toną. Fasuotų bulvių kaina svyravo nuo 1600 iki 1800 litų už toną. Tačiau antroje liepos pusėje situacija rinkoje turėtų pasikeisti, nes prasidės masinis ankstyvųjų bulvių kasimas, ypač iš šlapesnių laukų, suaktyvės nelegalus bulvių įvežimas iš Lenkijos. Prognozuojama, kad bulvių kaina gali nukristi iki 300-450 litų už toną.

Apie liepos vidurį baigsis vasarinių kopūstų derlius. Iki vėlyvųjų kopūstų derliaus nuėmimo pradžios paklausą gali tekti tenkinti iš kitų šalių įvežtomis daržovėmis. Liepos pirmoje pusėje prekiniuose ūkiuose baltagūžių ir kininių kopūstų kainos buvo stabiliai didelės – atitinkamai apie 54 proc. ir 31 proc. didesnės negu 2006 metais tuo pačiu laikotarpiu. Ūkiuose baltagūžių kopūstų kainos svyravo nuo 1150 iki 1400 litų už toną, o kininių kopūstų – buvo apie 1600 litų už toną. Tam įtakos turėjo dėl šalnų mažas ankstyvųjų kopūstų derlius Lenkijoje. Tačiau vėlyvųjų veislių kopūstinių daržovių kainos turėtų būti mažos, nes, pasitaisius orams, ten, kur pasėliai nemirksta, tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje laukiama didelio jų derliaus.

Manoma, kad burokėlių derlius taip pat bus didesnis nei 2006 metais, o jų kaina sumažės. palyginus su 2006 metų tuo pačiu laikotarpiu, jau dabar švieži burokėliai yra apie 44 proc. pigesni. Jų kaina siekia 900-1100 litų už toną.

Šiltnamiuose išaugintų trumpavaisių agurkų ir pomidorų kainos taip pat laikosi stabiliai aukštos, nes tiek per karščius, tiek atvėsus orams agurkai blogai mezgė, o pomidorai nenoko. Liepos pradžioje jų kainos atitinkamai buvo 800-2500 ir 3500-3800 litų už toną. Jei išsilaikys šlapi orai ir šaltos naktys, lauko agurkų derlius taip pat bus mažas, o kainos išsilaikys didelės.

Ilgavaisių agurkų derlius šiltnamiuose jau baigiasi. Jų kaina siekia 1500-1600 litų už toną. Palyginus su 2006 metų tuo pačiu laikotarpiu, trumpavaisių agurkų pardavimo iš šiltnamių kaina yra apie 2 proc., ilgavaisių – 20 proc., o pomidorų – 30 proc. didesnė.

Augintojai planuoja antroje liepos pusėje pradėti morkų ir svogūnų realizaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.