Lukiškes ketinama iškeldinti į šalia Vilniaus esančius Pagirius

Pačiame sostinės centre įsikūrusį Lukiškių tardymo izoliatorių ketinama perkelti į šalia Vilniaus įsikūrusią Pagirių gyvenvietę.

Tai sutarta ketvirtadienį vykusiame Vilniaus miesto vadovų, Vilniaus apskrities, Teisingumo ministerijos bei Kalėjimų departamento atstovų susitikime, pranešė sostinės savivaldybė.

Kaip BNS pasakojo Kalėjimų departamento atstovas spaudai Gintautas Stalnionis, šiuo metu Lukiškių komplekse esanti laisvės atėmimo vietų ligoninė įsikurs dabartiniuose Pravieniškių gydymo ir pataisos namuose, kalėjimas bus perkelti į Pravieniškių pirmuosius pataisos namus. Tuo tarpu tardymo izoliatoriui buvo ieškoma arčiau miesto esančios vietos.

„Tardymo izoliatoriuje laikomi žmonės, kurie suimti teismo nutartimi, kai vis dar vyksta ikiteisminis tyrimas ar byla nagrinėjama teisme, kuriems dar neįsiteisėjo nuosprendis. Juos reikia vežioti į teismą, į areštines duoti parodymus. Dėl to ištremti izoliatorių į Lietuvos pakraštį yra netikslinga”, – sakė G.Stalnionis.

Naujam izoliatoriui buvo siūlyti keli sklypai Naujojoje Vilnioje, tačiau Pagiriai pasirinkti dėl geresnės sklypo padėties, patogesnio susisiekimo.

„Sklypas atitinka nustatytas sanitarines normas, nuo tos vietos Pagirių net nesimato. Jis yra už 15 kilometrų nuo miesto centro. Be to, ten planuojamas tiesti pietinis aplinkelis pagerins susisiekimą. Šalia yra geležinkelis, nes suimtieji gabenami ne tik automobiliais, bet ir traukiniais”, – pasakojo G.Stalnionis.

Anot jo, kol kas pasiektas tik Vilniaus miesto ir apskrities valdžios susitarimas dėl izoliatoriaus statybos 19 hektarų valstybinės žemės plote. Pats sklypas dar nėra suformuotas, dar turi būti aptartas detalusis planas, statybos suderintos su Pagirių gyventojais.

Kad Lukiškių įkalinimo įstaigai Vilniaus centre – ne vieta, Vyriausybė nusprendė dar praėjusių metų gruodį. Be to, tardymo izoliatorius, kuriame yra 864 vietos, nuolatos perpildytas. Ne ką geresnė padėtis ir kalėjime, kuriame laikoma 160 nuteistųjų, iš kurių 80 – iki gyvos galvos.

Lukiškių saugumą užtikrinti darosi vis sunkiau, be to, šalia įkalinimo įstaigos yra dvi vaikų mokymo įstaigos, vieną jų nuo kalėjimo tvoros skiria vos keli metrai, tad fizinės apsaugos pakeisti inžinerinėmis priemonėmis neįmanoma.

Į priemiestį iškrausčius Lukiškių kalėjimo įnamius, pastatas turėtų būti parduotas iš varžytinių. Šie pastatai šiuo metu vertinami maždaug 120 mln. litų.

Seniausią Lietuvoje įkalinimo įstaigą – Lukiškių kalėjimą – 1904 metais pastatė tuometinė okupacinė Rusijos imperijos administracija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.